Як правило, користування декількома моніторами буває потрібним в роботі, коли треба додати більше комфорту і зручності при виконанні таких завдань, як створення відеороликів, малювання, анімації, обробки фотознімків, програмування і т.д. Для цих цілей краще мати як мінімум два підключених монітора до комп'ютера. Зрозуміло, їх слід грамотно підключити, щоб все коректно працювало.

Пропонуємо мануал про те, як дублювати екран, щоб розширити можливості в роботі.

Попередня підготовка

Для того, щоб підключити два або більше монітора для роботи, необхідно вибрати метод, який вам підійде найбільше.

Але перш ніж починати підключати щось, дуже важливо перевірити роз'єми і переконатися, що вони на вашому системному блоці або ноутбуці є і такі як треба. Зазвичай на задній частині корпусу розташовані в кількості мінімум два горизонтальні роз'єми (орієнтовно на нижній частині задньої панельки). Дані роз'єми якраз і належать відеокарті, їх ми і будемо використовувати для підключення моніторів.

робота з моніторами, pexels.com
робота з моніторами, pexels.com

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Але слід бути уважним в тому питанні, що не вийде підключити монітори до тих роз'ємів, які належать материнській платі, а не відеокарті (ці роз'єми розташовуються в верхній частині панелі корпусу, а не внизу). Щоб простіше було відрізнити їх, слід пам'ятати, що зазвичай вертикальні виходи - це від материнської плати, горизонтальні - від відеокарти.

У тому випадку, якщо ви не можете знайти дані роз'єми, то вам доведеться також встановлювати ще й відеокарту.

Підключаємо два або більше монітора в Windows

Для того, щоб підключити монітори у віндовс необхідно:

  1. Переконатися в тому, що ваш комп'ютер дозволяє фізично під'єднати кілька моніторів.

  2. З'ясувати, якого виду відеороз'єми має ваша відеокарта, а також які роз'єми встановлені на самих моніторах.

  3. Потім під ці роз'єми слід купити підходящі кабелі, якщо таких у вас немає в наявності.

  4. Коли монітори і кабелі підготовлені, слід відключити повністю комп'ютер від живлення (не робіть дане підключення другого монітора з включеною технікою).

  5. Підключіть один з бажаних моніторів до гнізда відеокарти.

  6. Виконайте те ж саме і з другим / третім монітором.

Два 22-дюймових монітора мають більшу робочу площу, ніж один, але 24-дюймовий монітор. Тому переваги для роботи очевидні. Більш того, як правило, два 22-дюймових монітора будуть за вартістю рівні приблизно одному 24-дюймовому. При виборі одного або декількох моніторів слід виходити з поставлених завдань. Іноді фізичне робоче місце важливіше, ніж площа робочої зони екрана і одного великого монітора може бути цілком достатньо. Але якщо немає особливих обмежень по фінансам і фізичному робочому простору, але є завдання, які вимагають широкої площі десктопа, тоді має сенс обзавестися додатковими моніторами і збільшити віртуальну робочу зону, шляхом підключення більшої кількості екранів.

Відеокарта, яка має два виходи

Для того, щоб мати можливість підключити другий монітор до комп'ютера, у вашої відеокарти має бути мінімум два виходи. Відеокарта, як правило, повинна бути на базі NVIDIA. Або ж доведеться встановити додаткову відеокарту, якщо наявна не підходить. Додаткова відеокарта має свої переваги: не дивлячись, що цей варіант обійдеться дорожче, але і продуктивність в результаті буде кращою. Але, як правило, зазвичай цілком вистачає однієї хорошої відеокарти з двома і більше виходами.

Найчастіше це DVI-виходи, так як два HDMI-виходу на одній відеокарті зустрічаються досить рідко, а DVI для виконання більшості поставлених завдань цілком підходить.

Якщо торкнутися питання по вибору додаткового монітора, то це залежить від особистих потреб і завдань. Якихось особливих рекомендацій тут бути не може. Хіба що, бажано, щоб вони були ідентичного виробника і з однаковою діагоналлю, щоб було простіше працювати і швидко налаштувати і не витрачати час на гармонізацію процесу.

Налаштування роботи двох моніторів

Після підключення кабелів між пристроями, необхідно включити обидва монітори. Потім налаштовуємо підтримку обох дисплеїв, зробити це можна через вбудовані можливості, наявні в операційній системі.

Кроки, які треба зробити в залежності від робочих завдань при налаштуванні роботи двох і більше моніторів:

  1. Заходимо в розділ "Налаштування екрану/монітора" (натискаємо правою кнопкою миші у вільній частині "Робочого столу", потім натискаємо "Властивості").

  2. Включаємо працювати наші монітори: в випадаючому меню слід вибрати необхідну опцію:

  • дублювання екранів: такий режим слід поставити, щоб обидва екрани показували ідентичну інформацію і обидва були однаково активними;

  • розширення екранів: картинка розтягнеться на всі підключені монітори до комп'ютера або ноутбука, показуючи різні частини одного цілого, якщо зображення треба розділити, а не дублювати;

  • відображення робочого столу тільки на основному екрані комп'ютера;

  • відображення робочого столу на додатковому моніторі.

На початковому етапі наявних функцій і можливостей має бути достатньо для того, щоб дублювати картинку або розтягувати її на всі монітори. У будь-який момент можна використовувати перемикання на різні режими при необхідності. Якщо незабаром їх буде замало, то треба буде в такому випадку встановлювати додаткові програми.

робота з моніторами, pexels.com
робота з моніторами, pexels.com

Які існують програми для роботи з двома моніторами?

Таких додатків, які дозволяють поліпшити роботу на комп'ютері або ноуті при підключених двох моніторів і дають великі можливості створено вже дуже багато. Вони бувають як вбудованими в драйвера при відеокартах, так і додатками від сторонніх виробників.

Вельми непоганою і зручною на сьогодні є програма під назвою DualHead. Вона розроблена таким чином, щоб запам'ятати поведінку користувача, і потім підлаштовується вже автоматично під потреби і найбільш часті запити.

При встановленій відеокарті ATI відмінно підійде програма під назвою Hydravision. Правда вона має невелике обмеження: монітори повинні мати однакове розширення, інакше програма буде працювати некоректно або зовсім працювати не буде.

При вбудованих програмах Windows зустрічаються певні недоліки, але вони вирішуються, якщо встановити програму MultiMonitor Taskbar. Оскільки Windows дозволяє додати панель задач тільки в основному моніторі, що вкрай незручно, а MultiMonitor Taskbar вже дає можливість мати панель задач одночасно на кожному моніторі, що істотно спрощує роботу і робить виконання завдань більш швидким і комфортним.

При виборі будь-якої з існуючих програм для роботи з двома і більше моніторами, ви зможете більше зробити, ніж без таких. При цьому за фінансовими витратами це буде не так вже й дорого.

Якщо ви точно не знаєте, як відрізнити HDMI або DVI виходи, то можна дізнатися цю інформацію з цього відеоролика:

Як підключити зовнішній монітор до Macbook

Нарівні з основним монітором до макбуков можна підключити і додатковий. Далі ми розберемо ситуацію і труднощі, з якими можуть зіткнутися користувачі при спробі підключення додаткового зовнішнього монітора (до речі, можна підключити навіть телевізор) до Macbook.

Що для підключення знадобиться? Для початку слід приєднати телевізор або монітор правильним кабелем.

Сучасні комп'ютери Apple мають порт Thunderbolt, він також поєднується з портом Mini DisplayPort. Даним портом також оснащені попередні версії макбуків. Деякі з моделей макбуків мають популярний і ходовий роз'єм HDMI.

Для цього треба перевірити, якими саме роз'ємами обладнаний ваш монітор, який ви збираєтеся приєднати до вашого макбука і який порт на ньому. Далі слід обзавестися відповідним кабелем від виробника, які в доступі є в апсторах або ж вибрати більш бюджетний аналог в іншому магазині.

Після успішного підключення моніторів, слід налаштувати режим їх роботи, перш ніж почати користуватися в своїх цілях. В даному випадку їх буде всього три:

1. Відеоповтор моніторів: в цьому випадку один дисплей виконує дублювання другого дисплея. Виходить фактично подвійний монітор. Тобто всі відкриті вікна і дії повторюються. Це використовується в разі, коли треба паралельно показувати все, що на одному екрані - на іншому, наприклад, великому при презентаціях або під час навчання.

2. Розширений робочий стіл: це, напевно, найбільш популярний режим роботи і основна мета підключення додаткових екранів. У такому режимі показується різний вміст, який фактично розтягується. Тут же можна змінити пріоритетність моніторів, призначаючи основний і додатковий. Як правило, на основному моніторі висвічується рядок меню.

3. Системний блок із закритою кришкою: цей режим потребує придбання і підключення до комп'ютера зовнішньої клавіатури і мишки або ж трекладу для управління, тому що в цьому випадку не буде доступу до пристроїв введення. В цьому випадку необхідно буде закрити макбук і встановити на ньому "режим сну". Далі підключається зарядка та інший монітор. Якщо необхідно прибрати "режим сну", то слід натиснути кнопку на клавіатурі або мишці і відкрити кришку ноутбука. При такому режим пристрій використовує зовнішній підключений монітор в якості єдиного основного, а сам макбук вже йде як системний блок.

У разі, якщо вам часто потрібно додатковий монітор на MacBook, то, ймовірно, вам повинна стати в нагоді і програма під назвою Stay, яка допомагає в роботі при такому підключенні.

Сподіваємося, що даний матеріал допоможе вам підключити один або кілька моніторів або навіть телевізор до ноутбука, комп'ютера або макбука. При правильно підібраних кабелях і налаштуваннях це не повинно скласти особливих труднощів. Важливо при цьому розуміти поставлені завдання, і тоді виходячи з цього, можна буде правильно підібрати і відеокарту, і кабелі і монітори відповідних моделей і діагоналей. Після успішного налаштування можна буде мати більші можливості для роботи і творчості.