Вести облік витрат і доходів, а також планувати власний або сімейний бюджет — трохи незвичне для рядового українця заняття. Всі ми звикли зосереджуватися на отриманні доходів, а ось витрати у нас часто виходять стихійними і неконтрольованими. Виправити ситуацію допоможуть спеціальні програми для обліку доходів і витрат, які активно розробляються для самих різних операційних систем.

Навіщо планувати бюджет?

облік власного бюджету
Ведення обліку власного бюджету має безліч переваг, фото: Pixabay

Ведення домашньої бухгалтерії приносить величезну користь. Ви чітко знаєте, як і куди витратили свої гроші, на що пішли заощадження, можете контролювати витрати. Надалі, ви зможете проаналізувати свої покупки і оцінити їх значимість. Як наслідок, в подальшому можна побачити, на чому варто заощадити. Ви зможете навіть зібрати певну суму і витратити її на щось значуще, що давно не могли собі дозволити через неконтрольовані витрати.

А ще, чисто з психологічної точки зору, планування бюджету допоможе вам знайти душевний спокій і емоційну стабільність. Ви будете точно знати, на що можете розраховувати. Не потрібно переживати, що грошей не вистачить. З іншого боку, ви і ваші домочадці стануть більш шанобливо ставитися до грошей і продумувати кожну покупку. Можливо, комусь це здасться нудним заняттям, але зовсім скоро ви зможете оцінити всі переваги обліку витрат і доходів.

Вести облік можна від руки, планомірно записуючи в зошит або блокнот всі доходи і витрати. Можна скористатися для цих цілей і найпростішими програмами — Word або Excel. Але куди зручніше встановити на смартфон спеціальну програму, яка створена для систематичного і ретельного обліку всіх ваших грошових надходжень і витрат. Розглядаємо найпопулярніші з них.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

CoinKeeper

CoinKeeper
Програма CoinKeeper, Play Market

Програма — ваш особистий фінансовий менеджер в смартфоні або на ПК. Розробники говорять про те, що CoinKeeper з легкістю впорається з контролем доходів і витрат вашої родини, так і з веденням бухгалтерського обліку невеликої фірми або підприємства.

По суті, в функціоналі програми ведеться стандартний журнал обліку грошових зарахувань і витрат. Можна налаштувати нагадування про сплату боргів або проведення регулярних платежів, встановити ліміти, синхронізувати під одним акаунтом різні девайси, підв'язати електронний гаманець і банківські рахунки.

Всі дані в системі можна побачити у вигляді графіків і діаграм, що досить зручно і ефектно.

Alzex Finance

Alzex Finance, Play Market
Програма Alzex Finance, Play Market

Ще один поширений сервіс домашнього фінансового планування. В динаміці показується уся домашня бухгалтерія, ви можете наочно побачити, які витрати зростають, а на чому вдається економити. Ваш акаунт в Alzex здатний вести облік грошей в різній валюті, в тому числі і враховувати ваші електронні гроші, криптовалюту, дорогоцінні метали. У додатку є можливість сканувати чеки, налаштувати оповіщення від банку, створювати регулярні платежі і підключити до єдиного обліку відразу декількох користувачів. При цьому, сам користувач може приховати деякі позиції журналу обліку від сторонніх очей.

Користувачі хвалять сервіс за простий і зрозумілий інтерфейс, але не всім подобається розбиратися в складній системі тегів і підкатегорій.

Cash Organizer

Cash Organizer
Cash Organizer на Play Market

«Легкий» сервіс для ведення контролю над переміщенням грошей всередині сімейного бюджету. Будь-які записи можна вносити як в онлайн-режимі, так і без доступу до Інтернету — програма потім самостійно синхронізує дані через хмарне сховище.

Cash Organizer здатний відстежувати надходження коштів на банківські картки і враховувати ці дані при формуванні звітів по доходах і видатках. За запевненнями самих користувачів, навіть безкоштовної версії програми цілком достатньо для відстеження витрат і грошових надходжень для своєчасного контролю над сімейною бухгалтерією і тратою особистих грошей.

Finkee

Finkee для українців
Finkee - українська програма, скріншот Play Market

Додаток розроблений українськими фахівцями і постійно адаптується під українського користувача. На даний момент програма синхронізується з ПриватБанком, але в найближчому майбутньому планується розширення можливостей Finkee. Увійти в акаунт можна через соцмережі, що досить зручно і безпечно.

За функціоналом — все просто і зрозуміло. Є можливість вручну прописати витрати або скористатися автоматичними настройками списку журналу обліку. Можна підключити виконання регулярних транзакцій і не пропускати терміни оплати комуналки або поповнювати мобільний вчасно.

Вважається, що це непогана стартова версія для новачка-фінансиста, щоб здійснювати дієвий контроль покупок і витрат, а також для швидкого складання діаграм-звітів по вашим витратам. До речі, навіть безкоштовна версія програми дозволяє входити в систему з необмеженої кількості пристроїв.

YNAB

YNAB
YNAB, програма на Play Market

Популярний в Україні англомовний планувальник особистих коштів і домашніх фінансів. Незважаючи на відсутність русифікованої версії, розібратися в управлінні додатком YNAB досить просто. А до переваг програми відноситься можливість планування бюджету на майбутній час, постановка цілей і ретельна система контролю витрат з дуже докладною деталізацією категорій фінансових витрат.

При покупці платної версії можливості обліку особистої бухгалтерії в рази розширюються. Використання програми на смартфоні сприяє більш грамотному веденню фінансових справ.

Monefy

Monefy, Play Market
Програма обліку фінансів Monefy, Play Market

Проста і зручна програма для підрахунку бюджету, найкраща на думку користувачів. Відрізняється швидким введенням даних, свої найдрібніші витрати можна вносити в систему прямо на ходу, зробивши всього пару кліків. Але деяким користувачам здається, що їх відгуки не доходять до розробників.

В цілому, використання програми Monefy дозволяє вносити персональні дані і контролювати сімейні фінанси з різних пристроїв, демонструвати розподіл коштів між найважливішими категоріями (оплата житла, покупка продуктів, витрати на саморозвиток і т.д.). Виходить зручний фінансовий органайзер в телефоні.

Money Lover

Money Love на Play Market
Money Lover, Play Market

Ще один поширений фінансовий щоденник для того, щоб відстежувати свої щоденні витрати, постійні покупки і обов'язкові платежі. Всю звітну інформацію можна побачити у вигляді кругової діаграми або вивантажити в таблиці excel. За допомогою продуманого функціоналу можна робити швидкий розрахунок коштів, що залишилися, встановити максимальну межу допустимих витрат, підключити калькулятор боргових зобов'язань.

Звичайно, безкоштовні версії передбачають використання сильно урізаного функціонала Money Lover, але за великим рахунком, ведення мінімальної бухгалтерії і навіть отримання наочного співвідношення доходів і витрат цілком можливо.

Дребеденьги

дребеденьги
Програма дребеденьги, скріншот Play Market

Досить зручний і популярний сервіс обліку грошових надходжень і витрат. Дребеденьги дозволяє стежити за фінансовими рухами в рамках загального бюджету і враховувати індивідуальні витрати. Є можливість вести домашню бухгалтерію в різній валюті, налаштувати автоматичне розпізнавання смс-інформування від банку, коментувати пункти сімейних доходів або витрат. Крім того, захистити додаток від несанкціонованого доступу допоможе пароль користувача.

Щоб розширити функціонал додатка, доведеться оформити платну підписку. Зате ви зможете підключити до єдиної системи відразу декількох користувачів і складати докладний звіт з фінансів всієї родини.

Дзен-мані

Дзен-мані
Дзен-мані, програма з Play Market

Розрахована на багато користувачів, ця програма створена для комфортного ведення індивідуальної або сімейної бухгалтерії. Дзен-мані дозволяє відстежувати надходження фінансів через банківські рахунки, брати до уваги надходження і витрати з електронних гаманців і навіть враховувати в складанні бюджету доступну вам криптовалюту. До слова, стежити за станом фінансових справ ви можете не тільки на смартфоні, але і на сайті через ПК.

Користуючись програмою, ви можете отримати чітку картину про те, скільки грошей витрачається і на що, а також зможете «відкласти» певну суму на проплату обов'язкових платежів.

1Money

1Money
Програма 1Money, скріншот Play Market

Додаток для обліку домашніх фінансів. Вносити витрати можна прямо на ходу, також легко проводити розрахунок прийдешніх проплат, ставити фінансові цілі, нагадувати самому собі про економію. Єдине але — програма 1Money створена для android-платформи, а сумісність з ios поки тільки в розробці. Якщо вас це не зупиняє, можна налаштувати власний домашній лічильник грошових надходжень готівкою або на банківську картку. Крім того, ви можете поставити ліміти на покупки через різні сайти, щоб не перевищувати поріг допустимих витрат.

Цей додаток — перший пункт у видачі облікових сервісів для ведення домашньої бухгалтерії. Варто спробувати відстежити розподіл своїх доходів, щоб зрозуміти, наскільки раціонально ви витрачаєте свої кошти.

***

Звичайно, цей огляд облікових програм можна продовжувати і продовжувати, але по суті, наведеного списку цілком достатньо, щоб вибрати програму «до душі». Ці кращі домашні бухгалтера допоможуть вам навести порядок у власних фінансах, оптимізувати витрати, економити на непотрібних або неконтрольованих покупках. Використання будь-якої з цих програм допоможе вам поставити і реалізувати деякі фінансові цілі, купити нарешті те, на що постійно не вистачало грошей, розрахувати важливі статті витрат і скоротити неважливі. Витрачайте гроші з розумом і отримуйте задоволення від кожної покупки!