Схуднення на соді останнім часом набрало більшої популярності. Дійсно такий метод дозволяє скинути кілька зайвих кілограмів, але які наслідки. Розглянемо всі плюси і мінуси такої дієти.

Почнемо з того, що являє собою сода. Це неорганічне з'єднання під назвою карбонат натрію. Воно використовується в господарстві в якості засобу для чищення, в кулінарії - як складова для випічки, іноді її п'ють від печії. Звичайна сода є на кухні будь-якої господині і коштує дуже дешево.

Метод схуднення на соді

Відносно недавно в інтернеті зарясніли реклами з порадами по схудненню, головною складовою якого є сода. Багато, хто бореться із зайвою вагою, шукають на чому ж схуднути, а потрібно навпаки - худнути без усього. Варто позбутися (або хоча б звести до мінімуму) лише від усього не натурального і шкідливого: жирного, смаженого, солодкого, копченого і газованого. Харчуватися невеликими порціями, вживати не жирні сорти м'яса і пити багато води. А якщо це не допомагає шукати проблему в організмі або захворюванні. З цим питанням йти потрібно вже до лікаря, а не за засобами для схуднення.

Так ось повертаючись до теми соди, деякі користувачі інтернету дійсно відзначали позитивний ефект такого содового методу схуднення. Справа в тому, що при попаданні в організм содовий коктейль, який являє собою воду і харчову соду, надає абсорбуючу дію (як активоване вугілля). Він вбирає все, потрібне і непотрібне, в тому числі токсини і жири, а також корисні і поживні речовини. Якщо пити соду протягом двох тижнів, то можна схуднути до 5 кілограм, як стверджують користувачі.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Також пишуть що, пропиваючи курси соди можна позбутися вісцерального жиру (який обволікає внутрішні органи при ожирінні). Після застосування содових напоїв цей жир спалюється, поліпшується кровообіг, засвоєння корисних речовин, виводяться шлаки і токсини.

Сода. Скріншот з відео. YouTube
Сода. Скріншот з відео. YouTube

Як правильно пити соду: 1 чайна ложка харчової соди на 1 склянку теплої води і приймати натщесерце вранці тиждень-два. Такі коктейлі рекомендують доповнити смаковими добавками: лимоном, соком ківі, ананаса або медом. Їсти можна через 30 хвилин після такого коктейлю. За 14 днів фігура схудла у деяких навіть до 5 кілограм.

Жири та їжа майже не будуть перетравлюватися, а просто виводиться з організму, в результаті чого і худнуть. Тобто схема проста: випила содову воду, в шлунку кислотність знизилася і їжа не перетравлюється, а просто виходить з організму, далі звільняються резерви калорій (адже нові не засвоїлися) і використовуються організмом для забезпечення життєздатності. Як результат - ми худнемо і зникає зайва вага. Начебто все чудово, содова дієта працює, але є і нюанси.

Шкода соди і содової дієти

Через зниження кислотності в шлунку їжа не може перетравлюватися і організм не отримує необхідні вітаміни і мінерали. Це відображається на стані шкіри (можуть з'являтися висипання, прищі), волосся і нігтів.

Висипання на шкірі. Скріншот з відео YouTube
Висипання на шкірі. Скріншот з відео YouTube

Тривале вживання соди викликає розлад шлунка і кишечника. Це означає, що вся неперетравлена їжа просто виходить неприємним рідким стільцем. На жаль, це невід'ємна частина такої дієти при схудненні. Можливо, деякі відгуки про це пишуть, але щоб не відлякувати клієнтів, часто ця інформація замовчується.

Ще харчова сода в великих кількостях і частому вживанні провокує гастрит і формування виразок на стінках шлунка. Зрозуміло - це вже захворювання, яке потім необхідно буде лікувати за допомогою медикаментів і плюс лікарняна дієта.

Захворювання шлунково-кишкового тракту. Скріншот з відео YouTube
Захворювання шлунково-кишкового тракту. Скріншот з відео YouTube

Є ризик також заробити собі гіпертонію (підвищений тиск). До речі, людям, які страждають від гіпертонії така лужна дієта строго заборонена. Ще варто відзначити, що після прийому всередину, питна сода уповільнює дію ліків, тому при бажанні посидіти на такій дієті, краще проконсультуватися у лікарів, а ще краще з гастроентерологом.

Протипоказання содової дієти:

  • наявність серцево-судинних захворювань, зокрема гіпертонії;
  • вагітність і годування грудьми;
  • проблеми з шлунково-кишкового тракту і кислотністю;
  • цукровий діабет;
  • гінекологічні захворювання;
  • варикозне розширення вен.

Ванна з содою

Це доповнення до дієти, яке додатково допомагає спалити зайві кілограми. Рецепт ванни з содою: в наповнену ванну 300 грам звичайної харчової соди і 500 грам морської солі або кілька крапель ефірних масел. Така ванна прибирає «апельсинову кірку», целюліт, дарує розслаблення тіла, пом'якшує шкіру і заспокоює свербіж шкіри, висипання. Користь ванни з одою значно перевершує коктейлі, які потрібно пити всередину від зайвої ваги.

Корисні властивості ванни з содою:

  • швидке зняття стресу і напруги;
  • покращує циркуляцію крові, що сприяє очищенню організму;
  • допомагає в боротьбі з проявами псоріазу, і прибирає свербіж шкіри;
  • пом'якшує шкіру;
  • іноді позитивно впливає на мікрофлору жіночих статевих органів.

Не можна приймати такі ванни всім, кому не можна пити і содові коктейлі (протипоказання описані вище), а також тим, у кого є відкриті рани на тілі і серйозні інфекції.

Ванна з содою. Скріншот з відео YouTube
Ванна з содою. Скріншот з відео YouTube

Содові обгортання

Це ще один спосіб швидкого схуднення за допомогою соди. Популярний, якщо є проблемні ділянки наприклад, живіт, стегна, зони целюліту. Діє цей метод за принципом содових ванн - відбувається виведення отруйних речовин з організму з метою поліпшити обмінні процеси, і запустити процес спалювання жирів. Крім цього, содові обгортання допоможуть підвищити пружність шкіри, зроблять її гладкою і ніжною, тому рекомендовані тим, хто хоче позбутися целюліту.

Як робити содові обгортання. Необхідна: харчова плівка, чиста проста тканина, вода, сода. Попередньо розпарюємо бажану ділянку, робимо скраб, розчиняємо 4-5 столових ложок соди у воді, змочуємо у цьому розчині тканину і накладаємо на тіло, обмотаємо плівкою. Загортаємося у ковдру на 40-50 хвилин. Протипоказання такі ж, як і при ваннах.

Сода. Скріншот з відео YouTube
Сода. Скріншот з відео YouTube

Згідно з багатьма відгуками сода дійсно може допомогти схуднути і скинути досить пристойну вагу. Однак це ненадовго, адже кілограми повертаються знову. Така харчова добавка не є ліками або хорошим вибором для швидкого вирішення проблем. Вона лише дає на деякий час полегшення стану. Це ж стосується і способу прибрати печію, коду соду на кінчику чайної ложечки змішують з водою і випивають. Дійсно, на деякий час самопочуття поліпшується, проте це все тимчасово, адже сама причина печії не усунута, і до лікаря йти все одно потрібно, поки не стало ще гірше.

Підіб'ємо підсумки коротко

Сода досить корисна, однак не для того, щоб перетворювати її в постійний продукт з вашого раціону. Це прекрасний засіб від лупи, позбавляє від печії, корисна для зубів, в деяких випадках полегшує стан при захворюваннях нирок, усуває свербіж шкіри.

Правда, за допомогою питної соди схуднути можна, швидко, але тимчасово і можна спричинити проблеми зі здоров'ям (поганий стілець, знижена кислотність, погане перетравлення їжі, шкірні захворювання, гастрит і виразка). Так що варто задуматися, чи варто йти на такі жертви заради кількох зайвих кілограмів.

Найбільш корисним з цього всього способу позбавлення від зайвої ваги - розслаблюючі ванни. Приємно і нешкідливо.

Худніть без шкоди здоров'ю, радьтеся з дієтологом, вивчіть свій метаболізм і підберіть харчування саме для вас. Це принесе набагато більше результату і користі для вашого організму і головне, не зашкодить.