Всі українці масово ринулись в аптеки за медичними масками, але останнім часом маски в неймовірному дефіциті. Захисний засіб під час карантину можна виготовити власноруч вдома.

В аптеках масок немає, в інтернеті все розкупили навіть з космічною накруткою. Але такий захисний засіб можна виготовити власними руками.

Спосіб № 1: маска з бинта або марлі

Для цього знадобиться: бинт, марля, ножиці, нитка з голкою, вата і ефірні масла.

Найпростіший спосіб: візьміть бинт і відріжте від нього 80 сантиметрів. Складіть відріз вчетверо і прошийте по краях. По кутах можна прив'язати 4 зав'язки по 60 см з цього бинта. Якщо можливості прошити маску немає, можна просто прив'язати зав'язки по кутах.

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Для більш ефективного захисту всередину можна покласти шар вати, але небагато, або щоденну одноразову прокладку. Інакше буде важко дихати.

Якщо є марля, можна скласти прямокутник з трьох шарів марлі, всередину прокласти вату. Така маска обов'язково повинна прикривати підборіддя, рот і ніс.

Таку маску можна використовувати не більше шести годин. Їх можна прати, вийнявши вату, а перед повторним використанням обов'язково добре пропрасувати.

Деякі медики рекомендують капати кілька крапель ефірного масла чайного дерева, ялівцю, ялиці, сосни, ялини). Але якщо вам запах не подобається або викликає алергію, можна обійтися і без цього.

коронавірус, фото Getty Images
коронавірус, фото Getty Images

Спосіб № 2: тканинна маска

Для цього способу вам знадобиться: квадратний відріз льону або бавовни, два шматка гумки. Розмір підберіть такий, щоб маска щільно охопила ваше обличчя, закривши підборіддя і ніс.

Тканину потрібно скласти удвічі і зібрати гармошкою. Краї зігнути і прошити (руками або на швейній машинці), потім пришити гумку.

Зазначимо, що у ВООЗ настійно рекомендують носити маски людям з симптомами ГРВІ, тим, хто доглядає за хворими, а також медичним працівникам.
Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше