Видатній поетесі сучасності Ліні Костенко 19 березня виповнюється 90 років. Лауреат Шевченківської премії, поетеса-шістдесятниця, почесний професор "Києво-Могилянської академії" свого часу відмовилася від звання Героя України, але у різних рейтингах відомих людей країни зазвичай посідає одне з чільних місць.

Ліна Костенко живе у Києві. Останніми роками поетеса уникає публічності і на світських заходах не з'являється. Весь вільний час вона приділяє письменництву. Поетеса народилася 19 березня 1930 року в Ржищеві Київської області. Першу поетичну збірку "Проміння землі" видала у 1957 році. З 1961 до 1977 року принципово не друкувалася.

Ліна Костенко, фото: facebook.com/LinaKostenkoUkr
Ліна Костенко, фото: facebook.com/LinaKostenkoUkr

Серед найвідоміших її творів – "Берестечко", "Маруся Чурай", збiрки поезії "Вiтрила", "Проміння землі", "Сад нетанучих скульптур", прозовий роман "Записки українського самашедшого". Її вірші завжди актуальні та торкаються душі.

Цікаві факти з біографії Ліни Костенко:

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

1. У дитинстві Ліна мріяла стати льотчицею. Бажання було настільки сильним, що вона змайструвала собі саморобний парашут із старої маминої парасолі та простирадла, піднялася з ним на горище і стрибнула.

2. Ліна Костенко завжди писала, що хотіла, і говорила, що думала, ніколи не підлаштовуючись під обставини. Свою безкомпромісність поетеса успадкувала від бабусі, яка вчила онуку любити свободу і бути чесною.

3. Близькі Ліни Костенко називають її залізною жінкою. Наприклад, без жодних пояснень Ліна відмовилася від премії Золотий письменник України та звання Герой України.

4. Письменниця була двічі заміжня. Вперше вона вийшла заміж за поляка Єжи-Яна Пахльовського. У шлюбі народилася донька Оксана. Другим чоловіком став Василь Цвіркунов, директор Кіностудії імені О. Довженка. Він став для письменниці опорою на цілих 20 років. У них народився син Василь.

5. Про молоду Ліну ходять легенди. Кажуть, вона була дуже екстравагантною жінкою і багато курила. У неї закохувалися відомі чоловіки. Її уваги добивалися українські поети Василь Симоненко та Дмитро Павличко.

Ліна Костенко, скріншот: YouTube
Ліна Костенко, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, великий піст під час карантину — поради доктора обурили весь православний світ

Як повідомляв портал "Знай.ua", у Києві знову відкриється метро, але не для всіх – перші подробиці

Також "Знай.ua" писав, що коронавірус скосив ще двох українців: у МОЗ назвали лякаючі цифри. Попри всі протиепідемічні заходи, вірус продовжує поширюватися