Як відомо, наразі по всій Україні введено карантин через коронавірус, який бушує по всьому світі. Відтак, у зв'язку з цим, у мережі роз'яснили, що буде з відпустками та зарплатами на цей період часу.

Про це повідомляє іноземне видання BBC.

Як відзначається, за трудовим законодавством України, у разі небезпечної ситуації для життя чи здоров'я працівника, яка виникла не з його вини, за ним має зберігатися середній заробіток. Щоправда, на практиці ж роботодавці ж навпаки пропонують працівникам відпустку власним коштом.

Офіційно така відпустка є добровільною і оформлюється за згодою сторін. Але в народі її вже назвали "вимушеною". Адже часто роботодавець не має бажання "вкидати гроші на вітер", оплачуючи десяткам працівників заробітну плату. Однак, працівник все ж може піти у звичайну оплачувану відпустку, але повинен врахувати, що цього року вже не зможе відпочивати стільки днів, скільки проведе на карантині.

Коронавірус, фото з вільних джерел
Коронавірус, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Варто зауважити, що на період карантину, роботодавці часто доручають працівникам, зокрема, й держслужбовцям, виконувати роботу з дому. Проте поки що це найменш врегульований варіант.

Щодо бізнесу, то наразі під час буйства коронавірусу, він також переживає не найкращий період. Адже ж не секрет, що багато українців і досі отримують зарплату "в конвертах". Переважно ті, хто працює на приватний бізнес. Частково такі зарплати вийшли з "тіні" завдяки зменшенню податку на доходи фізичних осіб. Проте "конверти" не зникли. Роботодавці й надалі платять значні податки на робочу силу, а відтак, не зацікавлені відкривати правдиві цифри виплат.

Нині, під час карантину, коли багато підприємств змушені обмежувати роботу, лише добра воля роботодавця може спонукати продовжувати виплачувати вміст "конвертів".

Коронавірус, фото з вільних джерел
Коронавірус, фото з вільних джерел

Проте, щоб уникнути марних витрат і банкрутства, власники таких компаній і підприємств цілком можуть піти на скорочення персоналу чи порадять піти у відпустки без збереження зарплати.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Разумков здав тест на коронавірус, ЗМІ оприлюднили попередні результати.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Італія вимирає від коронавірусу: смертей стало більше, ніж в Китаї.

Також "Знай.ua" писав, що лікар наклав на себе руки, коли дізнався, що заразився коронавірусом.