За прогнозами експертів інвестиційних компаній, пандемія коронавірусної хвороби COVID-19 може спричинити падіння ВВП Україні на 4%, а курс долара досягне 30 гривень.

Про це повідомив генеральний директор інвестиційної компанії "Dragon Capital" Томаш Фіала в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

"Це більше скорочення, ніж було у 2009-му. Це означає, що курс буде 30 грн/дол, інфляція - 5%, досить велике зростання безробіття, падіння доходів бюджету", - заявив Фіала, додавши, що світовий ВВП впаде на 1-2%, а в Україні - на 4%.

Генеральний директор "Dragon Capital" Томаш Фіала, фото YouTube
Генеральний директор "Dragon Capital" Томаш Фіала, фото YouTube

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

При цьому фінансист зазначив, що такий прогноз є базовим, але він може виявитися навіть оптимістичним, якщо не вжити термінових заходів.

Якщо ж сценарій погіршиться і карантин протримається до літа, ВВП України може впасти аж на 9%, що зрівняється з ситуацією 2015 року. У цьому випадку слід очікувати курсу долара на рівні 35 гривень.

Також Фіала звернув увагу на ризик зростання безробіття: "Наприклад, Канада країна, близька з Україною за кількістю населення, оголосила, що за цей тиждень там було 500 тисяч звернень за посібниками по безробіттю. У США на наступного тижня теж очікується рекордна цифра - до 3 мільйонів нових безробітних".

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, "Коронавірус - спусковий гачок глобальної кризи", - експерт розповів про колапс, який чекає на українців.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українські заробітчани з підозрою на коронавірус втекли з лікарні.

Також "Знай.ua" писав, що сотні киян пропустили через "детектор" коронавірусу - розсекречено результати, краще присядьте.