Можливо, ви раніше ніколи не користувалися туристичної страховкою?! Або, може бути, ви тільки що придбали її, і тепер переглядаєте свої поліси, задаючись питанням, що все написане значить.

Даний посібник роз'яснить, як страхується подорож, як вибрати поліс і отримати максимальну віддачу від страхового покриття.

Турстраховки - це поліс, який захищає від певних фінансових ризиків і збитків, які можуть виникнути під час подорожі. Втрати бувають незначними, наприклад, при затриманні валізи, або значними, наприклад, у разі скасування поїздки в останній момент або термінового звернення мандрівника до лікаря.

Що таке поліс страхування подорожей

Під страхуванням подорожей мається на увазі страховий поліс, спрямований на компенсацію туристу будь-яких збитків і витрат, які можуть виникнути в разі непередбачених подій.

Поліси страхування подорожей пропонують як страхові фірми, так і туристичні агентства та туроператори.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Види страхувань оформлюються відповідно до потреб клієнтів. Найбільш популярним є медичне страхування, особливо коли мова йде про поїздки за кордон. Передбачається покриття витрат на лікування або перебування в лікарні, а також на будь-які ліки та першу медичну допомогу. Але за умови, що непередбачена подія сталася під час польоту або в місцях, де неможливо отримати доступ до обладнання лікарні.

Як оформити туристичну страховку
Як оформити туристичну страховку: фото з Facebook

Інші види страхування, які користуються великим попитом, - це поліси, пов'язані з втратою багажу, які діють у випадках крадіжки або пошкодження багажу в результаті перевезення.

Існують також гарантії для покриття разових або щорічних поїздок (річний поліс на кілька поїздок) і спеціальні страхові поліси, призначені для молоді на навчальні поїздки або стажування за кордоном.

На додаток до фінансового захисту, іншою величезною перевагою страхування подорожей є доступ до послуг допомоги, де б ви не знаходилися. Залежно від умов договору, страхова компанія може організувати медичну допомогу в надзвичайній ситуації, контролювати ваше лікування, виступати в якості перекладачів, допомогти вам замінити загублені паспорти і багато іншого. Іноді вона навіть рятує життя мандрівників.

Як оформити туристичну страховку
Як оформити туристичну страховку: фото з Facebook

Як оформити туристичну страховку
Як оформити туристичну страховку: фото з Facebook

Важливо вибрати поліс, який відповідає вашим потребам, вашому бюджету і планам поїздок.

Як працює страхування подорожей

У більшості випадків страхування подорожей відшкодовує вам ваші покриті фінансові збитки після того, як ви подали претензію, і вона була затверджена. Подача претензії означає надання доказу втрати чогось або якогось нещасного випадку.

Як це працює в реальному житті? Припустимо, ви купуєте поліс, який включає в себе пільги щодо скасування поїздки, щоб захистити ваш майбутній круїз на острів Косумель. За два дні до від'їзду ви відчуваєте високу температуру і біль в грудях. Ваш лікар діагностує бактеріальну пневмонію і рекомендує скасувати поїздку. Коли ви ставите до відома круїзну лінію, вам повідомляють, що вже занадто пізно отримувати відшкодування.

Але серйозне захворювання, що приводить до інвалідності, може розглядатися як причина скасування поїздки з відшкодуванням. А це означає, що вам можуть бути відшкодовані передплачені витрати на турпоїздку. Як тільки ви відчуєте себе краще, ви зберете необхідні документи - такі як квитанції про оплату авіаквитків, а також інформацію про будь-які відшкодування, - і подасте позов. Можна навіть отримати відшкодування шляхом прямого депозиту (на свої дебетові карти або чеком).

Іноді цей процес працює трохи по-іншому. Туристична страховка може оплатити ваші витрати заздалегідь, якщо вам потрібна термінова медична допомога або екстрене транспортування під час подорожі за кордон.

Яку доступну туристичну страховку вибрати

Як оформити туристичну страховку
Як оформити туристичну страховку: фото з Facebook

Кожна поїздка індивідуальна, і тому клієнт сам вибирає покриття для своїх страховок у відповідності зі своїми потребами. Наприклад, сім'ї з маленькими дітьми може бути зручно додати пункт скасування поїздки, якщо діти захворіли прямо перед від'їздом.

Для тих, хто подорожує на літаку з більш ніж однієї одиницею багажу або на тривалому рейсі, куди входить кілька зупинок, вигідно додати пункт втрати багажу.

Ось чому зручно створювати власну спеціальну політику подорожей, додаючи додаткові гарантії, які ви вважаєте важливими. Однак в агентстві або в страховій компанії у вас буде мало часу для того, щоб розглянути і перевірити всі пропозиції. У цьому сенсі пошук зручно здійснювати через онлайн інструменти. Найпопулярнішим є online-сервіс страхування подорожей SosTariffe.it. На порталі можна побачити, як виглядає електронна страховка. Інструмент дозволяє створювати власний туристичний поліс без поспіху, з дому, ретельно оцінюючи вартість кожної додаткової гарантії.

Крім того, корисно буде прочитати відгуки про страхову компанію, до якої ви плануєте звернутися.

Основними покриттями для страхування подорожей, які найбільш часто обираються клієнтами, є:

Як оформити туристичну страховку
Як оформити туристичну страховку: фото з Facebook

  • Скасування поїздки: гарантує відшкодування, якщо ви змушені відмовитися від вильоту.
  • Медичне страхування: забезпечує допомогу і медичні витрати, а також невідкладну допомогу.
  • Захист багажу: покриття збитків в разі крадіжки, втрати або пошкодження багажу.
  • Громадянська відповідальність в подорожі: корисна в разі ненавмисного заподіяння шкоди іншим людям або їх майну під час поїздки.
  • Відшкодування витрат на госпіталізацію: покриття, яке додається до медичного страхування і стосується відшкодування витрат, понесених у разі діагностичних, медичних та лікувальних тестів і перевірок, для госпіталізацій після нещасних випадків або раптової хвороби.
  • Допомога в поїздці: гарантує екстрене повернення з місця відпустки, поїздку члена сім'ї або допомогу перевізника в разі госпіталізації в результаті нещасного випадку або раптової хвороби.
  • Юридична допомога: надає допомогу в захисті своїх інтересів у відношенні збитку і несподіваних подій, які можуть статися під час подорожі.
  • Відпустка зруйнована поганою погодою. Раптова негода може повністю зіпсувати поїздку не тільки з економічної, але і з моральної точки зору. Судова практика в цьому випадку передбачає, що збитки від невикористання повинні бути розподілені між тими, хто організовує і здійснює тур. У разі невиїзду, якщо поїздка зірвалася в останню хвилину, можна зв'язатися з туристичним агентством і повернути 30% грошей за путівку. Сума, яка не відшкодовується страховиком власнику поліса, називається Франшиза.

Скільки коштують поліси страхування подорожей

При зверненні в ту чи іншу страхову компанію вам запропонують цілий ряд гарантій для туриста, які включають різні пільги. Як же визначиться, яка з них краща для вас?

Спочатку ви отримаєте цінову пропозицію для вашої майбутньої поїздки. У більшості компаній за страховкою просто потрібно ввести свій вік, вартість і дату поїздки. Після цього вам відразу ж запропонують кращі варіанти покриття.

Страховка для тижневої навчальної поїздки до Європи, очевидно, буде дешевше, ніж тижневе сафарі в Кенії, наприклад.

Остаточна ж вартість поліса буде залежати від пункту призначення поїздки, тривалості турпоїздки і інших чинників.

Звичайно, ціна буде тим більше, чим вище ризик під час поїздки і від дій, які ви маєте намір здійснити.

Ви можете порівняти переваги, мінуси, а також витрати по кожному виду поліса і вибрати для себе кращу пропозицію.

Наявність покриття особливо важлива для людей, що займаються спортом (гірські лижі, сноубординг і т.д.) або захоплюються активним відпочинком, так як це підвищений ризик отримання травми або виникнення інших проблем зі здоров'ям. У такому випадку потрібно вказати в страховці, яким видом спорту ви плануєте займатися. Не варто забувати, що поліс автоматично не покриває медичні витрати, пов'язані з проблемами зі здоров'ям при занятті екстримом.

Також врахуйте що ціна страховки сильно коливається в залежності від країни, в яку ви хочете відправитися. Купівля та оформлення страховки для виїзду до Болгарії, Америки, Японії, Азії та Китаю вийде набагато дорожче, оскільки ці країни не підпадають під юриспруденцію Шенгену.

Правила страхування шенгенської візи

Як оформити туристичну страховку
Як оформити туристичну страховку: фото з Facebook

Нагадаємо, що з себе представляє зона Шенгену і шенгенська віза!

Це територія, що складається з 26 європейських держав, включаючи 3 країни, що не входять в ЄС. Ці країни за допомогою однойменного договору скасували прикордонний контроль, створивши тим самим територію, на якій можна вільно пересуватися.

Список країн, які входять в Шенгенський договір:

Австрія, Бельгія, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Італія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Словенія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Мальта, Швейцарія, Ліхтенштейн, Ісландія і Норвегія.

Як оформити туристичну страховку
Як оформити туристичну страховку: фото з Facebook

Медичний поліс по шенгенській візі повинен відповідати наступним критеріям:

  • Мінімальне покриття не менше 30 000 євро (еквівалент 34 000 доларів США).
  • Повинен охоплювати всі держави-члени Шенгенської зони.
  • Повинен покрити будь-які витрати, які можуть виникнути в зв'язку з репатріацією за медичними показаннями, невідкладною медичною допомогою та / або терміновим стаціонарним лікуванням або смертю.

Обов'язком туристичних страхових фірм є надання обов'язкового сертифікату. Документ необхідний туристу для подачі заяви на отримання шенгенської візи. Однак медична туристична страховка потрібна не всім. Гарантія обов'язкова тільки для туристів, які повинні оформити шенгенську візу. Ця група мандрівників повинна зробити собі покриття на весь період перебування в Європі, незалежно від мети поїздки (по справах, на навчання, туризм, відпочинок або якщо переслідуються інші причини).

Стандартна страховка для іноземних мандрівників при виїзді в Шенген надає не тільки обов'язковий сертифікат. Є також пропозиція про розширене покриття, де б ви не подорожували: в зоні Шенгену або ЄС.

Отже, список включає не тільки Шенгенську зону, але також країни ЄС: Болгарія, Румунія, Хорватія, Чорногорія, Кіпр, Ірландія, Великобританія.

Перелік найбільш популярних серед туристів країн і мінімально рекомендовані суми зі страхування медичних витрат:

Як оформити туристичну страховку
Як оформити туристичну страховку: фото з Facebook

  • Австрія - 30000 EUR;
  • Норвегія - 30000 EUR;
  • Бельгія - 30000 EUR;
  • ОАЕ - 15000 USD;
  • Болгарія - 30000 EUR;
  • Польща - 30000 EUR;
  • Великобританія - 30000 EUR;
  • Португалія - ​​30000 EUR;
  • Німеччина - 30000 EUR;
  • РФ - 30000 EUR;
  • Греція - 30000 EUR;
  • Румунія - 30000 EUR;
  • Грузія - 10000 USD;
  • Словаччина - 30000 EUR;
  • Єгипет - 15000 USD;
  • США - 50000 USD;
  • Ізраїль - 30000 USD;
  • Таїланд - 30000 EUR;
  • Іспанія - 30000 EUR;
  • Туреччина - 15000 USD;
  • Італія - ​​30000 EUR;
  • Франція - 30000 EUR;
  • Канада - 50000 USD;
  • Хорватія - 30000 EUR;
  • Кіпр - 30000 EUR;
  • Чехія - 30000 EUR;
  • Китай - 30000 USD;
  • Швейцарія - 30000 EUR;
  • Латвія - 30000 EUR;
  • Швеція - 30000 EUR;
  • Литва - 30000 EUR;
  • Японія - 50000 USD.

Документи, які слід брати з собою

Які потрібні документи для оформлення полісу страхування:

  • Паспорт громадянина України;
  • Закордонний паспорт;
  • Ідентифікаційний номер.

Як оформити туристичну страховку
Як оформити туристичну страховку: фото з Facebook

Щоб застрахувати дітей, страхувальником має виступати повнолітня особа. В такому випадку, необхідно надати внутрішній паспорт і ідентифікаційний номер дитини, на яку буде оформлений поліс. Також потрібен проїзний документ дитини або закордонний паспорт одного з батьків, в який вписано чадо.

На закінчення ще раз нагадаємо, що існує кілька гарантій покриття збитків і витрат, які можуть виникнути під час відпустки або ділової поїздки. Тому найкращий спосіб спокійно подорожувати, не втрачаючи грошей, - це знайти поліс страхування подорожей, який найкращим чином відповідає вашим потребам.