Благовіщення: що це за свято, якого числа святкується

Благовіщення — християнське свято всіх православних і католицьких віруючих. Присвячений радісній події — благій звістці Діві Марії про майбутнє народження Сина Божого.

Свято Благовіщення, що відзначається щорічно 7 квітня (25 березня за старим стилем), нагадує про велику подію, з якої розпочалася нова ера в історії людства. Благовісник архангел Гавриїл прийшов до Марії, жінці з Назарету, щоб оголосити їй, що саме на ній буде виконано обіцянку пророків. А її син, який чудесним чином будет зачатий Святим Духом, стане Божим сином.

Благовіщення 7 квітня в 2020 році припадає на вівторок. Наступного дня, 8 квітня, — Віддання свята Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Той факт, що свято часто збігається з Великим постом, дає усвідомити, що таємниця Благовіщення нерозривно пов'язана з таємницею смерті і воскресіння Христа.

Як це було

По Біблії, 2000 років тому в місті Назареті жила Діва Марія, яка була заручена з Йосифом, одним з нащадків царя Давида. Одного разу з'явився до нього ангел і повідомив, що серед всіх жінок саме її обрав для виконання священної місії. "Не бійся, Маріє, — сказав ангел, — Святий Дух зійде на тебе, і ти народиш Сина Божого, ім'я якому буде Ісус" (Ісус у перекладі — Спаситель).

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дивно було чути це Марії, а тому, щоб переконати її в правоті своїх слів, ангел повідомив, що незабаром має народити сина родичка Марії — Єлизавета, яка була вже похилого віку, проте не мала дітей. Щоб переконатися в цьому, Марія вирушила в місто царя, де жили Єлизавета і її чоловік — священик Захарій. Коли Марія увійшла в будинок і привіталася, на Єлизавету зійшов Дух Святий і відчула вона, що народить дитину. Три місяці гостювала Марія у Єлизавети, а потім повернулася додому. Незабаром вона дізналася, що Єлизавета народила сина, якого назвали Іваном.

Ця подія підтвердила повідомлення ангела про майбутнє народження Сина Божого — Ісуса.

Історія свята

«Устюзьке Благовіщення», початок XII століття
«Устюзьке Благовіщення», початок XII століття. Державна Третьяковська галерея

Початок свята досі розслідується. Є версія, що він не був введений формальним указом церковної влади і утворився на ґрунті роздумів про подію, докладно викладену на сторінках Євангелія.

Урочистість Благовіщення почало знайомити Східну Церкву з 5 століття, це свято було прийнято на Заході з часів Папи Римського Григорія Великого (+ 604). Найдавнішим свідченням цього свята на Сході є проповідь Авраама Эфесского, швидше за все, в Константинополі між 530-550 роками. Святкування в Константинополі підтверджується в шостому столітті, в Антіохії в кінці шостого століття, в Єрусалимі в першій половині сьомого століття.

Спочатку церемонія мала високе звання, тому що вважалася святом Господнім. Це був не тільки момент Благовіщення, який знаменував про зачаття Христа Господа. Це ще й був перший акт Його пришестя на землю і початок нашого спасіння.

Також відомо, що в 4 столітті в Назареті була заснована Базиліка Благовіщення. Це було поведано єврейським багатієм, Юзефом з Тверії, прийняв християнство. На цьому місці він побудував церкву, де повинен був знаходитися будинок Святого Сімейства. В 570 році він відвідує Базиліку і зустрічає пілігрима Антонія з П'яченци. Будівля збереглася до 11 століття. Хрестоносці поставили на її місце набагато більш велику і чудову споруду, яка, в свою чергу, збереглася до 1955 року, коли францисканці побудували новий, нині існуючий храм.

Найпоширеніше пояснення святкування Благовіщення 7 квітня (25 березня) пов'язане з святкуванням Різдва 7 січня (25 грудня). Між першою і другою датою рівно 9 місяців – середній термін виношування в утробі дитини.

Але сучасні вчені з генезису Благовіщення виключають це пояснення. Християни перших століть надавали велике значення останнім дням березня і початку квітня. Це було пов'язано з датою Нісана 14 в Старому Завіті — святом Великодня. Можливо, саме тому в останні дні березня згадується момент Благовіщення — початок Життя, яке пройшло через смерть і воскресіння, відповівши за гріхи всього людства.

Благовіщення належить до свят двадцятого століття і відзначається щороку в квітні в один і той же день.

Благовіщенські ікони

«Благовіщення». Сандро Боттічеллі
«Благовіщення». Сандро Боттічеллі. 1489-1490 роки. Уффіці, Флоренція

Це одні з найповажніших предметів релігійного живопису. Найдавніший образ Марії — з 2-го століття — зберігся в катакомбах Святої Присцилли. Марія сидить у кріслі, а перед нею стоїть ангел у плоті молодого чоловіка, без крил, в сукні і в палиумі, розмовляє жестами. Подібну картину можна знайти з третього століття в катакомбах св. Петра і Марцеллина.

З 4-го століття Гавриїл зустрічається на іконах з крилами і лілією в руці. На райдужній арці в базиліці Святої Марії в Римі серед дев'яти картин — різнокольорових мозаїк — також знаходиться сцена Благовіщення (з 4-го століття). Марія одягнена в ошатний одяг і сидить на троні в храмі Єрусалима, вишиваючи в цей момент пурпурову вуаль для храму. На голові у неї королевська тіара. Святий Дух витає над Марією у вигляді голуба. Архангел Гавриїл стоїть неподалік.

В одній з церков Равенни ми зустрічаємо мозаїку 6-го століття, на якій зображена Марія, яка сидить перед своїм будинком і тримає в руці веретено. Ангел стоїть перед нею зі скіпетром. Таку мозаїку можна знайти в базиліці св. Нерей і Ахілл в Римі (IX ст.).

В Євангелії Імператора Оттона I (X століття) і в Таїнстві св. Гжегож (X століття) красиво розписані барвисті сцени Благовіщення. Також красиві сцени зустрічаються в 12-му столітті у Євангеліях Гегенбаха, Хардхаузена, Святого Хильдегардия. Сцена життєвої сцени була увічнена також Джотто, Шимоном Марціном з Сієни, Фра Анджеліко, Сімоне Мартіні, Таддео Бартолі і Масаччо.

Перші ікони зображають Марію на троні (до 12 століття). Романське мистецтво (після 12 століття) навіть намагається передати почуття Марії. З 14 століття Марія зображена в момент отримання оливкової гілки. Архангел майже завжди зображений з посохом, лілією, скіпетром або оливковою гілкою в руках. Марію іноді зображують під час молитви (на колінах), вдома або біля будинку, рідко біля колодязя або храму.

Православне традиційне бачення зображує Марію в храмі стоячи, зі злегка нахиленою головою. Ліва рука протягнута ангелу, права рука тримає клубок шовку.

Святкування Благовіщення

"Благовіщення". Картина Леонардо да Вінчі
"Благовіщення". Картина Леонардо да Вінчі. 1472-1475. Уффіці, Флоренція

Благовіщення в українському народному календарі — радісне свято пробудження землі. Вважалося, що земля, яка від Введення (4 грудня) відпочивала, прокидається. Бог "благословляє всі рослини", і відбувається пробудження природи. Лише після Благовіщення починалися польові роботи.

Будь-які роботи в цей день були заборонені. За повір'ям, навіть птиця не в'є гнізда на Благовіщення. Повір'я виникло після випадку, коли зозуля порушила порядок Божий і звила гніздо, після чого Бог відібрав у неї пам'ять. З тих пір вона і підкидає яйця в чужі гнізда, тому що забула, де знаходиться її гніздо.

У багатьох місцевостях України на Благовіщення зацвітає квітка первоцвіту, яка вважалася передвісником дівочого весілля. Тому, йдучи вранці за водою, дівчата шукали первоцвіт, оскільки це і був той вірний знак, що в нинішньому році вони вийдуть заміж.

Повсюдно зранку в церквах відбувалися богослужіння, під час яких святили просфори. Їх використовували як ліки хворим. Крім того, розтертою і змішаною з медом просфорою пасічники підгодовували бджіл, щоб "добре роїлись".

Після богослужіння у церкві дівчата водили весняний хоровод. Взявшись за руки, ходили стадом між трьох вербових гілочок, увіткнутих у землю, і співали пісні про прихід весни.

Католицьке святкування

Літургійне святкування Благовіщення в католицькій церкві відзначається 25 березня. Якщо день випадає на неділю, святкування переноситься на наступний день, враховуючи пріоритет недільного поста або Великодня. Якщо Благовіщення припадає між Вербною неділею та Воскресінням Божого Милосердя (тобто якщо Великдень наступає 1 квітня або раніше), святкування переноситься на понеділок після Воскресіння Божого Милосердя. Так було в 2018 році, коли церемонія святкувалася 9 квітня.

У рідкісних випадках, якщо Великдень наступає 26 березня або раніше, святкування переноситься на вівторок після воскресіння Божого Милосердя, а в понеділок відзначається свято Святого Йосипа. В останній раз таке було в 2008 році і не повториться аж до 2035 року.

Якщо свято припадає на п'ятницю, регулярний пост не обов'язковий (навіть під час Великого посту).

Іноді Велике Благовіщення збігається з Великоднем (Кириопасха) — таке можливо 12 разів за 532 року. Останній раз Пасха співпала з Благовіщенням в 1991 році, наступного разу збіг очікується в 2075 році.

У Англії та британських колоніях до 1752 року свято Благовіщення (званий Днем Леді – Lady Day) стало початком нового офіційного року.

Прикмети на Благовіщення Пресвятої Богородиці

Люди, що проживають в селах, прагнуть до хорошого врожаю. З роками утворилися деякі прикмети, пов'язані з Благовіщенням:

  • Якщо на Благовіщення холодно, морозно або є туман, тоді рік буде плідним.
  • Якщо не прилетіли ластівки на Благовіщення, весна буде пізньою і холодною.
  • Світлий сонячний день Благовіщення — до вогню.
  • Якщо йде дощ — чекайте сухого літа.
  • Яка погода на Благовіщення – така буде й на Великдень.
  • На Благовіщення Господнє не прийнято що-небудь давати або брати у борг, щоб не "віддати" щастя і здоров'я.
  • Не можна працювати, стригтися і навіть розчісувати волосся, щоб не "помилитися" у своїй долі.
  • На який день тижня випадає 7 квітня, в такий день цілий рік не повинні починатися нові угоди.
  • На Благовіщення не прийнято носити новий одяг.
  • Щоб чоловік не "гуляв", в благовіщенський день його потрібно називати коханим 40 разів.
  • Якщо збирати траву біля церкви і зберігати її за іконами — до щастя і здоров'я.

Деякі прикмети обіцяють гроші. Наприклад, людині потрібно давати милостиню рано вранці, перш ніж вмитися або поснідати.

Що стосується садівництва, 7 квітня 2020 року не є забороненим днем для посадки розсади. Тому садити в цей день можна.

Що можна і не можна вживати в їжу за Церковним Статутом

  • Особливо суворого посту віруючі дотримуються у перший і останній тижні Великого посту, який в цьому році розпочинається 2 березня і закінчується 18 квітня.
  • Не можна вживати в їжу м'ясо і молочні продукти.
  • Трапезувати можна тільки ввечері (один раз на добу), виняток — субота і неділя, коли дозволяється їсти 2 рази на день (але не вранці).
  • В непарні дні тижня (окрім неділі) їсти можна тільки холодні страви і без рослинної олії. У вівторок і четвер допускається гаряча безмасляна їжа.
  • У суботу і неділю не забороняється вживати в їжу олію.
  • В останню п'ятницю Великого посту (Страсна п'ятниця) віруючі голодують.
  • В суботу багато постующих також утримуються від їжі аж до Великодня.
  • Якщо Страсна седмиця збіглася з Благовіщенням, то вживати в їжу рибу не дозволяється (можна тільки у Вербну неділю). Якщо благовіщенське свято не збігається зі Страсною седмицею, то рибу можна їсти і на Благовіщення також.

Чи потрібно йти в церкву

В церкві віруючі приходять святити просфори. Під час освячення прийнято ламати хліб. Після благословення всім, хто прийшов на службу, роздається хліб і вино. Після святкування починається вечірня служба.

Исторія Благовіщення для дітей:

Красиві привітання з Благовіщенням Пресвятої Богородиці

З Благовіщенням в першу чергу вітають батьків, бабусь і дідусів. А взагалі вітати з Благовіщенському святом можна всіх близьких і знайомих.

Поздравления с Благовещением в стихах и прозе на русском языке

Источник: kp.ua

Однажды радостную весть
Архангел Гавриил Марии
Принес. Сказал — младенец есть,
Его увидят скоро в мире...
С тех пор прошли уже века,
Но о событии великом
Нам шепчут в небе облака,
Напоминают птицы криком.
И в Благовещения день
Особый дух везде витает,
Сияет солнце, меркнет тень,
А божья милость согревает!

***

Прилетела весть благая,
Сердце бьется, замирая,
Ведь у девы непорочной
Сын родится — это точно!
Это дар великий божий
На другие не похожий!
Разлетелась радость эта,
Известив на всю планету!
Станет лучше этот мир,
К нам приходит наш кумир!
Исцелит от горя, бед
Нас на много-много лет!

***

С благовещением, друзья!
Пусть мечты сбываются!
Пусть хорошие идеи
В голове рождаются!
Чтобы мир наш чище стал,
В сотни раз добрее,
Чтобы людям всем жилось
Лучше, веселее!
Чтобы вы не огорчались,
Чтобы не грустили,
Чтобы только о хорошем
Господа просили!

***

С Благовещением! Пусть Богородица хранит Вас и Вашу семью от горестей, бед и болезней и ведет Вас за руку по жизни уберегая от проступков и ошибок, пусть счастье и успех всегда сопутствуют во всех начинаниях, каждое утро будет добрым, мира и благополучия в семье!

***

Поздравляю с Благовещением Пресвятой Богородицы! Желаю святой веры, мира в доме, Божьего благословения! Пусть сохранит вас Богородица под кровом своим и каждый час будет наполнен добрыми вестями!

***

Поздравляю с Благовещением Пресвятой Богородицы и от чистого сердца хочу пожелать ценить свою жизнь и быть благодарным Богу за всё хорошее, что он послал, дорожить каждым светлым моментом счастья и до конца верить в свои силы, с каждым днем получать благую и добрую весть, никогда не утратить своей веры и истинной любви.

***

В Благовещение хочу пожелать добра и здоровья, любви и взаимопонимания, счастья и всего самого наилучшего! В этот святой праздник пусть исполнятся все мечты у каждого, кто чист душой и сердцем. Так будьте именно таким человеком, и тогда все будет хорошо не только по праздникам!

Благовіщення, XVIII століття, Патмос
Благовіщення, XVIII століття, Патмос. Гавриїл передає Діві Марії сувій зі словами привітання

Привітання з Благовіщенням у віршах і прозі українською мовою

Джерело: ukrainians.today

Пречиста Діво, радуйся, Маріє!
Небесну радість ангел сповістив:
Ти світу принесеш живу Надію,
Щоб Бог Всевишній кожного простив.
Пречиста Діво, радуйся, Маріє!
До Тебе Божа ласка нині лине.
Ісус Христос, Син Божий, наш Месія
З небес зійде на землю Палестини.
Пречиста Діво, радуйся, блаженна,
Ти – Божа Мати, Пресвята Маріє,
Ти серед всіх жінок благословенна.
Хай Твоя милість всіх людей зігріє.

***

Гнізд не звивають, любо лиш співають
Птахи у цей благословенний день,
Пречисту Діву лунко прославляють
Наспівом теплих трелей та пісень.
Пройшли зима, метілі, хуртовини,
Ось і настала історична мить –
Час поєднання Бога та людини
Архангел Гавриїл благовістить
Пречистій Діві з міста Назарету,
Що стане Вона Матір’ю Христа,
Який здолає, верх візьме над смертю
І Його Царству не буде кінця.
Лише одна Така на цілім світі Пречиста Діва,
Матір Пресвята. Нас всиновила, ми для Неї діти,
Що народила Господа Христа.

***

Матір Божа – наш захист,
Ми до тебе звертаємося завжди,
Допомагаєш ти у важких справах,
Ти приходиш, коли біда.
В цей день великий, святий,
Моє серце з тобою.
Я бажаю своїй родині,
Звернути свої душі до тебе.

***

Вітаю з Благовіщенням Пресвятої Богородиці і щиро бажаю завжди сподіватися на світле і добре, ніколи не відпускати від душі своєї віри, жити тільки з благими намірами і відкривати двері в новий день з великим натхненням і почуттям радості.

***

Вітаю з Благовіщенням Пресвятої Богородиці, з святом доброї надії і світлої віри. Бажаю, щоб у житті були тільки добрі вісті, тільки щасливі дні, тільки щирі почуття, тільки добрі друзі, тільки вірна любов.

***

Сьогодні в цей святий, в світле свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, я хочу побажати всім міцної віри, тепла в домі, душевного спокою і благочестивих думок! Нехай навколо вас завжди панує тільки мир і процвітання, а всі біди обходять вашу сім’ю та рідних стороною!