Кондиціонерів існує неймовірна безліч і, як правило, покупцеві буває дуже непросто розібратися, який же із запропонованих варіантів буде найбільш підходящим в його ситуації.

На форумах чимало повідомлень "Допоможіть вибрати кондер!", "Який кондиціонер найкраще підійде для дому / котеджу", "Покажіть фото ваших кондиціонерів і місця, де вони встановлені!", "Який кондиціонер поставити в офіс", "Які кондиціонери краще взяти для малих / великих приміщень "і т.д.

Насправді підбір кондиціонера залежить від багатьох факторів, і бюджет - не самий перший з них. Тому що важливо враховувати такі моменти, як тип і площу приміщення (великого і маленького, з високими стелями або низькими), кількість людей, які будуть перебувати там, кількість техніки, яка буде в цей час працювати одночасно і багато іншого. Коли ми вибираємо будь-яку техніку, звичайно, в першу чергу відштовхуємося від наявних фінансових можливостей. Якщо орієнтуватися тільки на ціну, то існує велика ймовірність купити не те, що дійсно треба і розчаруватися потім.

Кондиціонер, pexels.com
Кондиціонер, pexels.com

Як зрозуміти і розрахувати, якої потужності кондиціонер вам потрібен?

Фактично, основним показником і критерієм ефективності кондиціонерів є їх потужність. Саме при правильно підібраній потужності цього девайса і буде залежати якість бажаного охолодження повітря, а також його термін експлуатації і безперебійність роботи.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Зазвичай, для кімнат, площею не більше 12 кв.м, потрібен кондиціонер, який має показник в 1 кВт. Але спиратися тільки на площу кімнати не зовсім правильно, оскільки на показники ефективності кондиціонера впливає ще й те, в який тип нерухомості буде встановлюватися кондиціонер і його основні цілі та завдання в цьому приміщенні, і, звичайно, на скільки квадратів треба поширити повітря. Враховувати також слід і кількість вікон і дверей, висоту стель, на якому поверсі приміщення і т.д. Важливу роль відіграє і наявність іншої техніки, яка буде знаходитися в кімнаті і працювати одночасно, тому що вона також досить сильно нагріває повітря в замкнутому просторі.

Всі ці особливості і нюанси приміщення говорять про те, що слід віддавати перевагу кондиціонерам, які мають велику потужність, навіть якщо розмір приміщення мінімальний. В іншому випадку є ризик, що девайс не впорається з поставленим завданням.

Щоб зрозуміти, який кондиціонер вам найкраще підійде, вивчіть насамперед технічну документацію. Там, як правило, вказується показник BTU / h. Саме він розповість вам про здатність конкретного кондиціонера виробляти рівень холоду, а також виділяти тепло при обігріві. Показник навіть може вказуватися в найменуванні конкретної моделі.

Які показники потужності кондиціонерів існують?

Не зовсім знайома нам абревіатура BTU / h є термічної одиницею (БТО), використовується для позначення одиниці вимірювання теплової енергії в Британії.

На сьогодні поширена така класифікація можливих потужностей:

  • 5 (п'ять) - дорівнює BTU / h і дорівнює 5000. Якщо розглядати в кіловатах, то значення буде відповідати 1,47. Такі кондиціонери встановлюють, якщо площа приміщення не перевищує 15 кв м.
  • 7 (сім) - показник потужність BTU становить 7000, а в кВт - 2,05. Цей кондиціонер можна встановити в кімнаті, площа якої не більше 21 км м.
  • Існують і більш потужні 9 (дев'ять), 12 (дванадцять), 18 (вісімнадцять), 24 (двадцять чотири) - мають і відповідну потужність. Щоб визначити в кіловатах, слід використовувати формулу: 1 BTU / h * 0,293.

При такому підході можна використовувати відповідні рекомендації по підбору кондиціонерів, в залежності від площі приміщення в офісі або квартирі: для кімнат з площею 15 кв м можна встановлювати 5 і 7 модель; кондиціонери для 20 кв м - 7 і 9 модель, кондиціонери 12 моделі - на 30 кв.м; 40 кв.м - 18 модель.

Можна, звичайно, підібрати і портативний підлоговий кондиціонер, але глобально проблему він не вирішить. З іншого боку, буде переносний апарат, який можна встановлювати фактично в будь-якій кімнаті. Хоча він і має ряд недоліків в широкій перспективі.

Вибір кондиціонера: як врахувати додаткові параметри

Зрозуміло, що потужність кондиціонерів є основним параметром при виборі таких пристроїв, але важливо також враховувати і деякі інші деталі, які впливають на продуктивність кондиціонера і його здатність виконувати поставлені завдання в різних умовах. І, до речі, у великих приміщеннях недостатньо потужний кондиціонер буде працювати на межі своїх можливостей, через що набагато швидше він вийде з ладу, а також істотно збільшитися споживання електроенергії, але, разом з тим, достатнього охолодження він все одно може не забезпечити.

Для правильного підбору кондиціонера для вашої кімнати слід зробити такий розрахунок: 10 кв м кімнати з висотою стель до 3-х метрів знадобиться кондиціонер потужністю 1 кВт.

Також дуже важливо брати до уваги і такі параметри, як сонячна або не сонячна сторона (сонячна сторона вимагатиме додати до кондиціонера потужності 25-30%); додаткова техніка, яка буде одночасно працювати з кондиціонером в даній кімнаті (з розрахунком плюс 0,2-0,3 кВт на кожен прилад); кількість людей, які в середньому знаходяться в кімнаті протягом дня (плюс по 100 Вт потужності на кожну людину).

Офіс, pexels.com
Офіс, pexels.com

Виходячи з усіх цих параметрів можна зрозуміти, кондиціонер з якою потужністю підійде для вашої кімнати найкраще.

Які кондиціонери бувають і на які групи поділяються?

Кондиціонери також діляться на різні типи, в залежності від їх призначення і застосування:

  • Кондиціонери побутового призначення. Такі кондиціонери мають, як правило, потужність приблизно 1,5-8 кВт. Вони призначені для того, щоб охоплювати одну окрему кімнату, квартиру, невеликий котедж (дачний будинок) або офісне приміщення. Побутові кондиціонери вважаються моноблоковими (мобільні та віконні варіанти), вони призначаються для порівняно невеликих приміщень. Найпопулярніші на сьогодні ті, що мають спліт-системи або ті, в яких встановлена мулти​​спліт-система.
  • Напівпромислові кондиціонери. Такі кондиціонери мають потужність до 30 кВт. Вони розроблені для використання в заміських будинках, а також в квартирах з великою площею. Підходять також для невеликих магазинів і офісів, площа яких не перевищує 300 кв м, і де працює досить велика кількість людей. Зарекомендували такі кондиціонери себе як надійні апарати, які мають суттєво більший ресурс, на відміну від звичних нам побутових моделей. Поділяються напівпромислові кондиціонери на стельові, касетні, настінні, канальні, настінні і комбіновані різновиди.
  • Промисловий кондиціонер. Такі кондиціонери мають систему чиллер-фанкол, а також бувають прецизійними, даховими, шафовими, центральними, а також VRF (VRV) мультизональними. Дані агрегати встановлюються і працюють у великих торгових центрах, в офісах, спортивних будівлях, в серверних, а також адміністративних спорудах - словом, вони розраховані на великі приміщення. Потужність таких кондиціонерів може досягати 10000 кВт.

Ресторан, pexels.com
Ресторан, pexels.com

Чи існує аналог сучасного кондиціонеру? Насправді якісної альтернативи на сьогодні немає. Буде тільки імітація реального кліматичного обладнання і не більше того. Такі апарати мають величезний перелік недоліків. Тому, краще не ризикувати і дійсно вибрати повноцінну модель.

Що таке інверторний кондиціонер?

Кондиціонери можуть також відрізнятися за принципом управління компресора, вони бувають інверторними і простими. У чому різниця і які переваги бувають у таких кондиціонерів?

Що ж представляє із себе інверторний кондиціонер? Цей кондиціонер має регульований по потужності компресор. І коли температура досягає заданих умов, то такий кондиціонер замість відключення просто починає переходити на нижчу потужність. І, що дуже важливо і вкрай зручно, в такому кондиціонері підтримується дуже точно задана температура без будь-яких різких і раптових стрибків.

Такі інвертори, які встановлюються на даного виду кондиціонерах, здатні продовжити термін життя моделі приблизно на 30-50%. До того ж вони дозволяють істотно економити електроенергію.

Під час роботи такого кондиціонера його живлення відбувається шляхом перетворення змінного струму в постійний, а після приведення постійного струму до бажаних показників (задана температура, наприклад) - по струму і напрузі, а далі - назад в змінний.

Простий кондиціонер має свої недоліки і може сприяти не тільки зайвому споживанню електроенергії, але і викликати стрибки напруги через часте самовільне включення-виключення при досягненні зазначеної температури або її втраті. До того ж такі апарати швидше зношуються.

Кімната, pexels.com
Кімната, pexels.com

Коли найкраще купувати і встановлювати кондиціонер?

Хороший кондиціонер додому буває вибрати не так то й просто, але ще й питання, коли найкраще зайнятися цим питанням? Зрозуміло, робити це слід не в самий пік сезону, коли настає спека, тому що і ціни злітають на кондиціонери моментально до небес, але, що ще сумніше, час і робота фахівців з установки розписано буває на місяці вперед, і коли прийде ваша черга, вже може наступити глибока осінь.

Звичайно, кондиціонери ставляться не тільки на охолодження, але і на обігрів, але, разом з тим, найчастіше їх купують саме для охолодження від літньої спеки. Тому, краще встигнути обзавестися таким агрегатом як мінімум навесні, а ще краще - в кінці зими. Тоді і ціни будуть нормальними, і вибір хорошим, і консультанти зможуть приділити вам належну увагу, не поспішаючи розкажуть про плюси і недоліки тих чи інших апаратів, а також які тести певні моделі пройшли. Та й майстри з установки будуть не такими зайнятими, як в літній і передсезонний період.

Яким параметрам ще повинен відповідати кондиціонер?

Яка із запропонованих вам консультантом моделей краща, яку з них вибирати, вирішувати, звичайно, вам. Але все ж не слід поспішати з покупкою, краще отримати консультацію у кількох магазинах, почитати відгуки онлайн, оцінити різні моделі, які вам найбільш підходять, за принципом ціна / якість, уточнити, як довго чекати установки і скільки вона буде коштувати (іноді вона вже входить у вартість кондиціонера).

Таку річ краще всього вибирати ретельно і добре обміркувавши, економити в даному питанні точно не варто, тому що кондиціонер ставиться надовго, тому варто вибрати кращий для вас.

Як встановити побутовий навісний кондиціонер?

Хороші кондиціонери вимагають відповідного до себе ставлення, і краще за все, якщо їх будуть встановлювати досвідчені фахівці. Але якщо ви хочете самі встановити кондиціонер на стіну, то рекомендуємо вам відео з докладною інструкцією:

Кондиціонери класу енергоспоживання

При покупці кондиціонера слід також звернути увагу на клас енергоспоживання, особливо це стосується функції обігріву. Зазвичай енергоспоживання кондиціонерів позначається латинськими буквами від A до G. Відповідно кондиціонери з енергоспоживанням А матимуть найвищий ступінь енергоефективності, кондиціонери з G - мінімальний.

Кондиціонери, які мають найкраще енергоспоживання класу A +++ є не особливо бюджетними. Їх ціни стартують від 15000 тисяч. Решта йдуть за спаданням, але деякі моделі одних класів часом конкурують з моделями інших класів, пропонуючи ряд інших переваг.

Де в приміщенні найкраще встановити побутовий кондиціонер?

Є певні правила по установці кондиціонера. Для початку визначаєте ту кімнату, де плануєте ставити кондиціонер, це може бути і кухня і спальня і в заміському будинку центральна кімната у вигляді зали, і загальні приміщення, коридори і т.д. При цьому дуже важливо розміщувати кондиціонери в тих місцях, де вони дійсно необхідні, а не там, де вони будуть просто красиво виглядати.

Кондиціонер, unsplash.com
Кондиціонер, unsplash.com

Важливо під час вибору місця для установки кондиціонера врахувати такі моменти і параметри:

  1. Виносний кондиціонер (зовнішній блок) повинен розташовуватися неподалік від внутрішнього блоку, оскільки вони повинні перебувати в безпосередній близькості, щоб легко було їх приєднати один до одного. Почніть вибір місця розміщення кондиціонера саме з цієї частини на стіні або підлозі (деякі користувачі ставлять виносний блок на підлозі балкона, а не вішають). Зовнішній блок повинен мати можливість в достатній мірі захоплювати повітря з вулиці.

  2. Внутрішній настінний блок повинен розміщуватися на відстані від стелі не менше 5 сантиметрів. Не можна його встановлювати безпосередньо над меблями.

  3. Не можна розміщувати кондиціонер там, де розміщується опалення, а також в безпосередній близькості від кухонної плити.

  4. Мобільний домашній кондиціонер несе в собі і певні складності, і менше проблем одночасно. Легкість в тому, що не треба запрошувати майстра для підключення моделі, в більшості випадків. А складність - все одно доведеться кудись дівати виводи, тому він повинен стояти, як правило, у вікна.

  5. Фахівці також вкрай не рекомендують встановлювати кондиціонер навпроти дверей.

  6. При сонячній стороні рекомендується установка кондиціонера таким чином, щоб потоки повітря були перпендикулярні потокам сонячних променів.

Кімната, pexels.com
Кімната, pexels.com

Вибираючи кондиціонер, слід враховувати багато факторів, і після декількох днів або навіть тижнів пошуків голова у покупця може йти обертом від отриманої інформації. Оптимальний варіант повинен враховувати перераховані вище фактори, при цьому вкрай бажано, щоб відповідна модель вписувалася в бюджет.

В кінцевому підсумку на вибір ви будете мати кілька варіантів. Але, разом з тим, варто враховувати і ту обставину, що неправильно підібраний кондиціонер може не виконувати своїх завдань, а також мати перевантаження в роботі, тягнути зайву енергію і швидко виходити з ладу. До того ж, якщо ви плануєте користуватися не тільки охолодженням, але ще й і обігрівом, теж треба враховувати і цю складову при виборі апарату.