Вербна неділя відзначається за тиждень до Великодня – у 2020 році припадає на 12 квітня. Цього дня віруючі згадують вхід Господа в Єрусалим, коли ізраїльський народ зустрів Ісуса як Месію, кидаючи на дорогу одяг і пальмові гілки з вигуками: "Осанна в вишніх! Благословен, хто йде в ім'я Господнє!".

Як мешканці Єрусалиму вітали Христа з гілками пальм в руках, так і зараз віруючі вітають Його, тримаючи в руках верби — гілля того дерева, що росте в наших краях і одне з перших розпускає свої бруньки. Звідси і назва — Вербна або Пальмова неділя.

вхід Господа в Єрусалим
вхід Господа в Єрусалим

Як з'явилося свято

Вербною неділею стали називати з XI століття, коли виник звичай благословляти в цей день пальмові гілки. Спочатку було прийнято святити саме гілки пальми. Але оскільки пальма росте тільки в тропічному і субтропічному кліматі, то символічно пальмові гілки замінили гілками верби через схожість листя.

Вербна неділя вводить віруючих в останній етап підготовки до головного християнського свята і починає Страсний тиждень (Тиждень страждань Господніх). В ході цього тижня особливим чином звертається увага на такі події, як останні дискусії Христа з юдеями в храмі, пророцтво про руйнування Єрусалима, остання вечеря з учнями (Великий "чистий" четвер), арешт і розп'яття Ісуса (Велика п'ятниця), перебування Христа в труні (Велика субота).

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Спочатку Великий піст перед Великоднем тривав 3 дні. З часом було введено 40-денний період посту і був відзначений Страсний тиждень. Зміст подій Страсного тижня складається з тріумфального в'їзду Ісуса в Єрусалим у день, який згодом почали називати Вербною неділею.

Літургія пам'ятає урочисте входження Ісуса в Єрусалим, яке безпосередньо передує Його смерті на хресті. Всі чотири євангеліста пишуть про в'їзд Ісуса в Єрусалим, показуючи, яке значення вони надають цій події в житті Христа.

Христос входить у священне місто як його Цар і Господь, отримує безпосередню данину від мешканців Єрусалиму. Цим Церква хоче підкреслити, що коли Христос Господь помре через кілька днів, смерть ніколи не позбавить Його королівської величі і права на владу. І завдяки його страсті і смерті цей закон тільки посилиться.

Значення свята

Вербна неділя називається неділею Страстей Господа. В цей день у всіх храмах читається опис муки і розп'яття Христа, які Він перетерпів заради спокутування гріхів людей.

Минуло лише кілька днів з того радісного моменту, коли Христа як царя вітали в Єрусалимі з гілками пальм в руках, і ось вже та сама юрба, ті самі люди несамовито кричать: «Нехай буде розп'ятий! Кров Його на нас і на дітях наших».

Вербна неділя, вигнання Ісуса натовпом
Вербна неділя, вигнання Ісуса натовпом, скріншот

Сьогодні, на жаль, люди часто вчиняють подібно: спершу вшановують Христа у молитві, а потім знову "розпинають" Його своїми гріхами. Таким чином, у смерті Христа не можна звинувачувати конкретних людей, що брали участь у Його розп'ятті — Христа вбили людські гріхи, в тому числі і наші.

Вербна неділя в інших країнах

В Італії та Іспанії під час Страсного тижня пристрасні ходи організовуються протягом семи днів з надзвичайною пошаною і величчю. На вулицях багатьох міст проходять процесії під назвою «Пассос». Чоловіки і жінки одягнені в чорне, часто з капюшонами на голові. Квіти розставлені на балконах, у світлі свічок довга процесія супроводжується незліченними зображеннями Христа, Божої Матері і святих православних.

У Польщі Вербну неділю називають квітневою неділею, тому що вона зазвичай випадає в квітні, коли з'являються перші квіти. Пальми в Польщі також часто замінюють на вербові гілки. Після свята їх залишають вдома, щоб вони могли охороняти будинок від нещасть і приносити Боже благословення. Пальми також застеляли на полях, щоб Бог захистив посіви від граду, посухи та сильного дощу.

Фольклорні традиції, прикмети

Вербна неділя, читання молитви
Вербна неділя, читання молитви, скріншот

Як і майже кожне церковне свято, це має язичницьке коріння. У фольклорній традиції Вербна неділя асоціюється зі шлюбними вечорами, що завершує цикл дівочих весняних ігор. Ритуал дуже важливий для дівчат, тому що він показує їх соціальний статус і готовність вийти заміж.

З ранку дівчата роблять букети або плетуть вінки з весняних квітів і до полудня прямують до річки разом. Кожна несе в руках букет або вінок, загорнутий у рушник. Дівчата всю дорогу співають пісні і коли досягають річки, влаштовують хоровод.

Дівчата шикуються в ряд на березі або на мосту і одночасно випускають вінки. Та дівчина, чий вінок швидше всього вирине з води, — та і вийде заміж першою. З цього моменту вона стає об'єктом поваги та шани з боку інших дівчат.

Є прикмета, що якщо дівчина не може завагітніти або безплідна, то їй допоможе відвар з бруньок верби.

У давнину вважалося, що душі померлих очікують, що їхні близькі принесуть що-небудь на Вербну неділю. Ось чому похоронні обряди, зокрема поминки, дозволені в цей день. Жінки виходили на кладовище рано вранці, несучи гілочки верби, кадило, воду і стебла кукурудзи. Після залишали гілки верби біля надгробків. З допомогою стебел кукурудзи розпалювали вогонь.

Місцями збереглася традиція, згідно з якою посвяченою вербою злегка стібали знайомих і рідних — тих, хто залишився вдома і не брав участь у службі. При цьому вимовляли слова: "Не я б'ю — верба б'є". Проте підкреслимо, що це народна традиція, і саме по собі благословення верби в цей день без молитви і бажання змінити своє життя мало що значить.

Згідно з народними традиціями, в останній тиждень перед Великоднем прийнято наводити порядок вдома: мити вікна, двері, стелю, перемити посуд і т.д. Однак священики рекомендують прибирання перенести на тиждень перед Вербною неділею.

Тиждень перед Великоднем правильніше проводити в храмі. Багато хто пов'язує "чистий" четвер з домашніми турботами, необхідністю прибрати і приготувати великодні страви. Але Великий четвер в першу чергу нагадує про важливість чистоти духовної. Це день встановлення таїнства Євхаристії на Таємній вечері. І віруючим слід приєднатися до цієї вечері, причаститися перед Великоднем.

На Тижні страждань Господніх потрібно присвятити час підготовці до свята. І варто розпланувати свій день так, щоб ці турботи не заважали відвідуванню храмів і молитві.

Що можна і чого не можна робити у Вербну неділю

Гілки Верби
Гілки Верби, скріншот

Яку роботу можна і потрібно робити:

  • Приходити на нічну церковну службу.
  • Принести до церкви вербові гілки, освятити, потім віднести додому і зберігати поруч з іконами, хрестами.
  • Готувати їжу для себе і годувати домашніх тварин.
  • Можна посадити кімнатну рослину (згідно з прикметою, якщо рослина зацвіте – до грошей, якщо зів'яне — до бідноті на все життя).

Які роботи категорично не можна робити:

  • Робити манікюр, зачісуватися і взагалі розчісувати волосся (останнє може накликати на себе неприємності).
  • Лаятися, ображати, сваритися.
  • Прибиратися, займатися рукоділлям.
  • Працювати, робити важку фізичну роботу, домашні справи, ремонт;
  • Дивитися телевізор, сидіти в інтернеті без потреби.
  • Вживати алкоголь (дозволяється вино, але в малих кількостях).
  • Влаштовувати вдома гучні веселощі.
  • Пасти худобу, саджати що-небудь у городі (за винятком верби, прикмета: "Щоб росла Богові на славу, а людям — на користь").
  • Садити гілки минулорічної верби.
  • Викидати вербу.

Що можна їсти на Вербну неділю

Вербна неділя є частиною релігійного посту, але це не означає, що не можна приготувати смачну їжу. Якщо ви підкоряєтеся церковному режиму, ослабте його сьогодні і приготуйте рибу. Вона займає особливе місце у християнській символіці. Навіть у Писанні неодноразово згадується «п'ять хлібів і дві риби», а потім і «сім хлібів і кілька риб». Після Свого Воскресіння Христос явився учням і наповнив їх риболовні сітки 153 великими рибами. Крім того, багато хто з самих апостолів були рибалками. Для ранніх християн риба була навіть таємним знаком.

Святкова християнська трапеза має певне літургійне значення. На святковому столі повинні бути пісний хліб, салат зі свіжих овочів, картопля, рис, тушкована квасоля, фарширований перець. В цей день ростуть зелені рослини, бо наступає весна. Щавель і шпинат — відмінний сезонний вибір.

Вербна неділя — останній привід для гарного настрою за церковним календарем. На наступний день починається Страсний тиждень (Страсна седмиця) — відзначаються останні п'ять днів життя Ісуса Христа. Вважається, що Страсний тиждень починається з урочистого в'їзду Ісуса в Єрусалим і закінчується його воскресінням. Кожен день цього тижня називається Великим — Великий понеділок, Великий вівторок і так далі. За православним календарем цей тиждень закінчується Великоднем.

Що робити з благословенними гілками верби

Вербна неділя
Вербна неділя, скріншот

Після урочистої літургії Вербної неділі віруючі повертаються до будинків з благословенними гілками і розміщують їх на видному місці. На наступний день постає питання, що саме робити з благословенними вербами.

Перш за все їх не не можна викидати. Кодекс канонічного права говорить:

Святим речам, призначеним як акт жертвоприношення чи благословення для поклоніння Богу, слід вклонятися, і вони не можуть бути використані для світського або неналежного використання, хоча вони є власністю мирян (канон 1171).

Є кілька варіантів, що можна зробити з благословенними вербами:

  • Прикраса будинку

Християнська традиція свідчить, що вербові гілки повинні бути використані для постійної прикраси будинку. Наприклад, можна прикріпити пальму на ікону чи на хрест з розп'яттям. Інший варіант — зробити вінок і повісити на вхідні двері будинку.

Перевага такої домашньої ідеї полягає у тому, що прикраса старими вербами буде постійно нагадувати про Вербну неділю і приведе думки до Страстей Господніх, які були прочитані під час Святої Меси. Це простий спосіб підтримувати постійний зв'язок зі Страсним тижнем протягом усього року.

  • Спалити або поховати

Є й інший вихід: великодні пальми можна спалити або поховати в землі. Цей традиційний метод відповідає природному колообігу природи, а також має свою християнську символіку.

Вогонь — це очищення від гріха. А закопування в землю (що призведе до розкладання пальм) співвідносно з крихкістю нашого життя на землі.

  • Звернутися в церкву

Є ще одне рішення — вербу можна взяти в церкву. Пальмові гілки верби спалюють і отримують попіл. Попіл або змішують зі святою водою, або залишають сухим. Сухим попелом старої верби прийнято посипати голови парафіян на Попільну середу.