У 2019 році усі католики світу відзначають Вербну неділю 14 квітня. Православним християнам доведеться трохи почекати, адже вони відсвяткую цей день 21 квітня.

Свято Вербну неділю також називають Вхід Господній в Єрусалим. У цей день віруючі освячують вербу, готуючись до настання Великодня.

На Вербну неділю прийнято ходити до церкви святити вербу. Освячена верба вважається потужним оберегом і, за традицією, після богослужіння її потрібно розкласти по дому - покласти у кожній кімнаті і прикрасити гілочками ікони. Таку вербу потрібно зберігати цілий рік щоб в будинку зберігалося благополуччя.

У деяких храмах освячення верб відбувається не в неділю, а в суботу. Після читання Євангелія священики здійснюють кадіння верб запашним фіміамом, читають молитву і окроплюють гілля свяченою водою. Віруючі часто переживають про те, чи потрапила свята вода на їхню вербу, але священики просять не турбуватися - гілочки освячуються, у першу чергу, благодаттю Духа Святого.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

З давніх часів вважалося, що не можна зривати гілки з дерева, яке росте біля кладовища. Також є важлива прикмета: вербні гілки не можна зрізати біля дупла, а також недалеко біля води.

Напередодні свята багато хто цікавиться, як правильно викинути торішню вербу. Викидати освячену вербу не можна, але є декілька варіантів, куди її подіти. Її можна закопати там, де не ходять люди, або ж спалити. Деякі віруючі також заварюють з освяченої верби відвар. Вважається, що він врятує вас від хвороб на рік вперед.

Також можна посадити вербу по кутах своєї присадибної ділянки. За переказами, освячені гілки стануть оберегом від пристріту, хвороб і всякої скверни.

Нагадаємо, скільки коштує великодній кошик у 2019.

Раніше Знай.uа повідомляв, синоптики прогнозують, що Вербна неділя в Україні буде прохолодною і вітряною, а от на Великдень очікується тепла погода.

Також Знай.uа писав, священики напередодні Великодня і поминальних днів звернулися до українцям з великим проханням.