З'явилася інформація, що з понеділка, 6 квітня, громадянам України буде заборонено відвідувати громадські місця без медичних масок або респіраторів. Однак вулиці є винятком. Про це в ефірі hromadske повідомив радник з питань правової політики, адвокат Максим Костецький.

Українці під час карантину, скріншот: YouTube
Українці під час карантину, скріншот: YouTube

"Вулиця не є громадським місцем, і не слухайте жодного правоохоронця, який буде намагатися вам довести протилежне", - сказав він.

До того ж, за його словами, в українському законодавстві немає однозначного визначення поняття "громадське місце".

"Це будівлі, частини будівель, до яких відкритий доступ громадян або ж відкриті території, де відбуваються скупчення людей, як парки, сквери, зупинки громадського транспорту. Тобто, якщо ви перебуваєте в місці, де можуть відбуватися якісь активності, то скоріше за все це громадське місце", - пояснив адвокат.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Також звичайні вулиці і тротуари не можуть бути громадським місцем.

"В такому випадку ми не можемо говорити про зобов’язання носити маску, просто перебуваючи на вулиці. Водночас медики не рекомендують знімати або торкатися маски під час перебування на вулиці, на повітрі", - зазначив він.

медична маска, фото Pxhere
медична маска, фото Pxhere

Костецький вважає, що норма про заборону відвідування парків "дуже дискусійна".

"Я б рекомендував зі своєї практичної точки зору, особливо те, що стосується бігунів, велосипедистів, людей, які проходять крізь парки до магазинів, у вас потрібен бути прямий чіткий умисел на те, що ви здійснюєте якусь дію, яка не направлена саме на відвідування парку", - уточнив юрист.

До того ж, адвокат додав, що ніхто не забороняв пробіжки або велопрогулянки. Але, необхідно надягати маску, якщо дорога лежить через громадське місце.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що Настя Каменських зізналася, як карантин змусив її заробляти гроші онлайн.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні зареєстровано більше тисячі випадків захворювання смертельним вірусом.

Також "Знай.ua" писав, як виглядає Нью-Йорк на карантині.