Сьогодні майже 4 млн. українських школярів навчаються дистанційно. Адже карантин - це не канікули. Ізоляція не повинна перешкоджати дітям здобувати знання. На допомогу учням прийшла Всеукраїнська школа онлайн.

Про проблеми дистанційного навчання

Кожна школа вирішує сьогодні, як їй працювати. Немає якихось чітких правил і зобов'язань. Ефективність навчання залежить від самостійності учнів та контролю батьків. Однозначно, у віртуальному навчанні є як свої плюси, так і мінуси.

Багато батьків, учні та вчителі вже втомилися від віртуального навчання. У батьків не вистачає сил і нервів. А діти кажуть, що вони вчаться зараз навіть набагато більше, ніж тоді, коли ходили до школи.

Для деяких умови тотального карантину й зовсім стали справжнім стресом. Але як же не відбити учням бажання вчитися? Якщо подивитися правді у вічі, то до навчання у режимі карантину не готові ні вчителі, ні школи.

Вчителі переживають із приводу того, що після навчання у віртуальному режимі значно впаде рівень знань учнів. Деякі креативні педагоги придумують захоплюючі заняття-онлайн, щоб таким чином привернути увагу учнів до отримання знань.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

А й справді - для режиму карантину якихось чітких спецметодік не існує. Положення про дистанційне навчанні не оновлювалися ще з 2013 року. І це при тому, що дистанційне навчання існувало й раніше.

Адже є діти, які й раніше не ходили до школи. А займалися вдома віддалено. Тобто вчилися дистанційно вдома, у звичній для них обстановці. Головне правило - самоорганізація та зручна платформа для самонавчання.

Однак, як сьогодні у режимі дистанційного навчання навчаються українські школярі, не може сказати ніхто. Безсумнівно, і діти, й дорослі з нетерпінням чекають закінчення пандемії коронавіруса. Усім набридло сидіти вдома та займатися дистанційно. Так хочеться повернутися до колишнього режиму, на роботу, до друзів, до школи...

Надія у процесі дистанційного навчання сьогодні базується на пильності батьків, їх свідомості та контролі дітей. Ще одна проблема - деяких дітей відправили у село до бабусь та дідусів, де немає можливості займатися онлайн.

Домашнє завдання діти отримують щодня. І впоратися із обсягом завдання нелегко. Дистанційне навчання стало для дітей, їх батьків та вчителів справжнім випробуванням. Одні вчителі скидають за допомогою на месенджер багато домашнього завдання.

Всеукраїнська школа онлайн, pexels.com
Всеукраїнська школа онлайн, pexels.com

Інші проводять уроки онлайн, щоб постійно бути із дітьми у контакті та більш дохідливо усе пояснити. Хоча і у таких уроках онлайн багато мінусів - погана чутність, часом пропадає звук, деякі діти бавляться, відволікаються і т.д.

Багатьом дійсно складно перебувати у закритому просторі. Конференції-онлайн у режимі платформи Zoom, які дозволяють побачитися із однокласниками, поспілкуватися із учителем віртуально, також не дуже зручні.

Часом під час конференц-уроків виходить балаган. Вчителі змушені дисциплінувати. Та й ціновий аспект грає роль. Але найбільша проблема, що не у всіх учителів є вдома комп'ютер або ноутбук, андроїд чи айфон.

Безумовно, уроки у режимі онлайн хоча б трохи допомагають відтворити шкільну атмосферу. Однак їх порушує погане інтернет-з'єднання. Трапляється, що звук пропадає. Та й встежити за дітьми дистанційно не так вже й просто.

Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб
Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб

Утім, тепер все стало набагато простіше. У кого немає можливості працювати онлайн за допомогою використання гаджетів, прийшло на допомогу навчання по телевізору. Адже із 6.04.2020 року для учнів 5-11 класів уроки транслюються по телевізору.

Із метою ефективного дистанційного навчання розроблено проект «Всеукраїнська школа онлайн», який спрямований на те, щоб полегшити процес віртуального пізнання предметів школярами.

Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб
Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб

Про дистанційне навчання учнів 5-11 класів

Рішення запустити проект під час пандемії коронавируса засноване на необхідності зробити більш ефективним віддалене навчання. Уроки онлайн транслюються телевізійними українськими каналами в усі будні дні, з понеділка по п'ятницю.

Про те, що під час карантину уроки для учнів старших класів будуть транслюватися по телевізору, а також у соцмережах (Фейсбук і Ютуб), повідомив президент України Володимир Зеленський. Кожен день проводяться зйомки уроків за збалансованою програмою.

У результаті учні зможуть освоювати віддалено 11 предметів. Наприклад, онлайн-урок за 7.04.2020 для учнів 5-го класу починається словами пісні «Українська мова - різнокольорова, нею розмовляють 45 мільйонів...»

Подорож у світ синтаксису для учнів 5-х класів проводить педагог Юлія Набок-Бабенко. Вона пояснює тему «Словосполучення, його відмінності від слова й речення. Головне і залежне слово». Їй допомагають у цьому коти, кішки та кошенята.

Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб
Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб

У онлайн-уроках задіяні й знаменитості. Так, урок англійської мови для 6-го класу починають актор команди «ВКВ» ЛЗ Олександр Венедчук, який говорить про те, що після інституту рівень знання його мови пішов на спад. Співачка Alina Pash розповідає, що англійська потрібна, адже вона допомогла їй відкрити багато дверей.

Веде урок англійської для 6-х класів викладач англійської мови, тренер британського видання English Publishing Наталія Ляшко. Разом із нею участь у віртуальній подорожі по темі «Транспорт» приймають Alina Pash і Олександр Венедчук.

Математику для дітей 6-го класу проводить Юрій Гладков, учитель математики ПЗО «Креативна Міжнародна Дитяча Школа». Учитель біології - Ірина Бутакова, викладач біології ліцею «Наукова зміна».

Втім, не будемо розкривати усі секрети уроків-онлайн. Відзначимо лише, що у них приймають участь зірки: відомі українські телеведучі, спортсмени та виконавці. Але ж і вони колись вчилися у школі, ненавиділи та обожнювали якісь предмети.

Сьогодні знаменитості присутні на уроках у якості учнів, відповідають на запитання викладачів. На відміну від стандартних шкільних уроків віртуальні тривають протягом 20-30 хвилин. Їх розбавляють фізкультп’ятихвилинками. Розробники проекту представляють їх для усіх класів однакові.

Телеуроки розбавляли розминками українські відомі люди. Так, наприклад, хореографи Наталія Татаринцева та її чоловік Женя Кот. Вони пропонували школярам порозминатися під пісню музичного продюсера, української співачки Світлани Тарабарової. Діти зможуть спробувати й інші цікаві розминки.

Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб
Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб

Для кожного класу передбачені віртуальні уроки за програмою під керівництвом досвідчених педагогів України. Домашні завдання учні дистанційного навчання можуть знайти у описах під відео викладача. Педагоги також залишають посилання на варіанти підручників у електронному вигляді.

Про те, коли та де дивитися віртуальні уроки

Навчання для школярів 5-11 класів починається о 10:00 ранку. На час карантину педагогами для старшокласників всієї країни стають 40 вчителів зі столиці.

Дивитися уроки учням 5-11 класів можна на наступних 11-ти загальноосвітніх телеканалах:

  • «Плюсплюс» і «112 Україна» (для учнів 5-х кл.)
  • «ZOOM» та «NewsOne» (для учнів 6-х кл.)
  • «ZIK» (для учнів 7-х кл.)
  • «Індиго» та «УНІАН» (для учнів 8-х кл.)
  • «Рада» та «UA: Культура» (для учнів 9-х кл.)
  • «UA: Перший» (для учнів 10-х кл.)
  • «М1» (для учнів 11-х кл.)

Ті, хто не зміг переглянути уроки в належний час, можуть заходити на офіційні сторінки Міністерства освіти та науки України соцмереж Фейсбук або Ютуб.

Безумовно, багато у чому дистанційне навчання залежить від батьків. Дуже важливо, щоб вони контролювали дітей, стежили за розкладом уроків. І заохочували дочок і синів до телеперегляду уроків. Дуже добре, якщо у пізнавальному контенті братиме участь уся сім'я.

«Залишаємося вдома! Вчимося вдома»

Такими словами завершив свою промову глава держави під час представлення проекту «Всеукраїнська школа онлайн». Зйомки відеоуроків проходять у столичній Новопечерський школі.

Що ж, давайте дивитися уроки онлайн, освоювати нові знання. І згадувати ті добрі часи, коли діти могли ходити до школи. Яка шкода, що у всіх українських школах дзвінок не лунає, діти не шумлять на перервах у школах, тому що карантин.

Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб
Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб

Усі школи закриті до 24 квітня 2020 року. Однак і ця дата не остаточна. Звичайно ж, всім цікаво: коли ми ж ми нарешті зможемо жити повноцінним життям? Із оптимістичних прогнозів - не раніше травня місяця. Однак навчальний процес для всіх, крім випускників, продовжать до кінця червня.

Такий сценарій розвитку подій не подобається багатьом: як батькам, так і дітям, а також учителям. Вони аргументують це тим, що діти, які перебували в умовах карантину, мало часу проводили на вулиці, багато вчилися, ще й улітку, в найспекотнішу пору, повинні «гризти граніт науки».

Щоправда, не виключено, що карантин продовжать ще й у травні місяці, та все літо. Тоді школярі підуть до школи у вересні. Що ж, вступна компанії триватиме у такому випадку, її можуть перенести на осінь.

Всеукраїнська школа онлайн, pexels.com
Всеукраїнська школа онлайн, pexels.com

Благо, що скасували державну атестацію для учнів 4-9 класів. Але як довго наші діти навчатимуться біля гаджетів та телевізорів - нікому невідомо. І поки карантин триває, хочеться побажати всім сил та терпіння.

Фото

Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб
Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб

Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб
Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб

Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб
Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб

Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб
Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб

Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб
Всеукраїнська школа онлайн, скрін із Ютуб

Відео