Препарат «Протефлазід», який його виробник називає потенційним ліками від Covid-19, є типовим «фуфломіціном» і придатний хіба що для дезінфекції рук, оскільки складається з 96% спиртового розчину двох трав – щучки і вейника. Про це пише видання «Апостроф».

Як відзначають журналісти, ніяких клінічних випробувань його ефективності проведено не було. Препарат не включений в міжнародні протоколи, не має доведеної ефективності, не вивчений в реальних наукових дослідженнях.

«Медики, експерти і просто розсудливі люди називають це «спиртовою настоянкою на двох травах», чим «Протефлазід» за фактом і є. Виробляє ці «чудо-ліки від усього» компанія «НПК Екофарм». І коштують вони в українських аптеках від 300 до 600 гривень в залежності про обсягу. Як спирт і два дуже поширених рослини - щучка і вейник - можуть врятувати життя хворому, що підхопив коронавірусну інфекцію? Ніяк», - пише автор статті.

Проте, заступник директора «НПК Екофарм» Гриневич публічно заявив, що «цей противірусний препарат може блокувати важливий фермент коронавіруса, що гальмує розвиток хвороби в цілому». При цьому сам визнав, що «дослідження тривають», тому ні наукових статей, ні офіційно підтверджених результатів поки немає».

Ще в 2013 фітопрепарат «Протефлазід» українські фахівці прямо назвали «псевдоліками». Але виробникові вдалося домогтися підтримки президента Академії медичних наук Віталія Цимбалюка, який навіть написав листа на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням впровадити для профілактики і лікування від COVID-19 медиків і пацієнтів спиртову настоянку «Протефлазід».

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Вчені та медики різко розкритикували препарат. Лікар-інфекціоніст Ігор Марков заявив, що «Протефлазідом» «навіть герпес лікувати не дуже ефективно, а на коронавірус він буде діяти приблизно, як аскорбінова кислота». А колишній керівник МОЗ Уляна Супрун звинуватила виробників і лобістів препарату в поширенні «фуфломіцинів» і лженауки.