Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube
Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube

На дворі 2020 рік і всі християни східного обряду готуються зустріти найважливіше релігійне свято року - Велику неділю.

Традиційно, в Україні чекають і люблять це свято, як і дорослі, так і діти, які вже багато століть повторюють великодні обряди, найбільш важливими з яких ми поділимося в цьому матеріалі.

Великдень 2020: дата свята

Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube
Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube

Свято Пасхи на відміну від багатьох інших церковних свят не має чіткої дати і призначається церковними ієрархами за результатами досліджень Місячного календаря.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Так, всі православні святкують Великдень 19 квітня 2020 року. Католики вже встигли справити Велику Неділю 12 квітня. Ще раніше впоралися і євреї, чий Песох припав на період з 8 по 16 квітня.

Українські народні великодні обряди

Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube
Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube

Найбільш поширеним, популярним і улюбленим православним обрядом протягом багатьох століть є освячення пасок (пасок). Також мільйони українців традиційно несуть в церкви яйця-крашанки.

Дана традиція особливо ціна для тих православних, хто дотримувався Великого посту і серйозно обмежував себе в харчуванні. Саме для них обряд хрещення смакоти в церкві - особливо важливий, а смак заборонених протягом довгого періоду, частувань - багаторазово яскравіше.

Великдень - це свято не тільки про радість, а й про необхідність ділиться нею з іншими. Серед найбільш важливих обрядів на Великдень варто назвати роздачу милостині тим, хто її потребує. Так, охрестивши паски, яйця та інші пасхальні частування, важливо роздати частину частування жебраком або дати милостиню тим, хто її потребує.

Ще одним важливим звичаєм православної традиції є вітання: Христос Воскрес! - Воістину Воскрес! Даними словами християни вітають один одного і відзначають важливість Великого Воскресіння для кожного.

Також існує звичай хрістованія - поцілунків від православних. Від цього обряду варто утриматися в 2020 році, коли по всьому світу лютує пандемія коронавируса COVID-19.

Великодні змови: заміжжя і любов

Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube
Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube

Якщо ви хочете дізнатися, які обряди проводять перед Великоднем для того, щоб швидше вийти заміж, то вам варто знати, що з давніх часів дівчата, які планували вийти заміж незабаром, а також вдови, примовляли: Христос воскрес, а до мене женихи. Амінь.

Прикмети також мають значення в цей день. Вважалося, що якщо дівчина першим вранці Великодня побачить чоловіка, то це до заміжжя, а якщо вагітну - то, до власного зачаття. Крім того, завагітніти на Великдень вважалося неймовірною удачею.

Обряди на Великдень на здоров'я. Люди, яких давно мучить хронічна хвороба та інші затяжні недуги, повинні дочекатися першого удару церковних дзвонів на Великдень, перехреститися і сказати: Христос воскрес, а рабу (ваше ім'я) здоров'я.

Ритуали на Великдень для залучення грошей

Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube
Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube

Грошові ритуали православні робили в четвер, п'ятницю і суботу. Для цього роблять заговорене монету або проводять спеціальний ритуал.

Якщо ви хочете залучити гроші в своє життя, то будучи в церкві, потрібно купити парну кількість свічок, потім розкласти їх по парам і скрутити. Після цього свічки потрібно поступово підпалити, читаючи змову на багатство: В ім'я Отця і Сина і Святого Духа, амінь. Є на Божому храмі сім куполів, а на тих куполах сім золотих хрестів. Прийду в храм ногами, покрещусь руками. Матір Божа, батько Божий, Син Божий, візьміть хрести, ключі золоті, замкніть ними ворогів моїх мови злі. Зуби їх, губи, руки, ноги замикайте, ключі на глибоке дно кидайте, щоб моїм ворогам ключі ці ніколи не дісталися, душу мою не губити, тіло моє не ламати. Молитва моя перша, ворогів справа остання. Ключ, замок, мову. Амін ь. Амінь. Амінь.

Великдень: язичницькі обряди, руни і їх значення

Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube
Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube

Тиждень перед Великоднем можна читати не тільки молитви, але магічні змови, проводити обряди, освячення та інші ритуали. До католицької і православної Пасхи можна ворожити на вагітність, викочувати яйцем на ніч, читати заговори при випіканні. Відповідні російські або українські молітви і заговори - доступні в мережі.