Ситуація із розповсюдженням Covid-19 серед мешканців столиці загострюється з кожним днем. За минулу добу лабораторно підтверджено захворювання на коронавірус ще у 70 киян – тож, станом на 23 квітня, загальна кількість хворих сягнула позначки у 1059 інфікованих. Разом з тим, розширюється і список резонансних "карантинних проколів" міської влади – від низки комунальних проблем до скандальних земельних питань. Тепер до переліку додався ще й кричущий випадок, що стався в родині подруги Народної артистки України Марії Бурмаки.

Марія Бурмака - фото з Фейсбук
Марія Бурмака - фото з Фейсбук

Оренда катафалку стала "золотою" – за 11 км виставили рахунок у 30 тис грн

Про біду, що сталася в родині подруги відомої української співачки повідомив український волонтер Генадій Друзенко.

"Марія розповіла, що у її подруги-киянки трапилась біда. Свекра, якого заразили коронавірусом в 9-й київській лікарні, де він лежав з інсультом, виписали з лікарні - і він заразив свою жінку та синів. Жінка, на жаль, померла. Свекор при смерті... В цій і без того трагічній ситуації київська поховальна служба викатила за перевезення (ТІЛЬКИ ЗА ПЕРЕВЕЗЕННЯ!!!) тіла небіжчиці від моргу до крематорію 30 (тридцять) тисяч грн. Відстань - 11 км, тривалість проїзду - максимум 30 хвилин. Тобто 2727 грн за км або 1000 за хвилину проїзду. Начебто прайс так казково виріс через потребу захисту працівників та дезінфекції катафалка", – повідомив автор посту Генадій Друзенко.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Цифри виявилися просто шокуючими, а ще більше вражає те, що навіть при наявній "безкоштовній альтернативі" у вигляді машини "Швидкої", родині померлої не дозволили її використовувати, фактично повісивши на людей 30-тисячну оренду.

Варто зазначити, що в жодному з офіційних розпоряджень Уряду та Київради чіткі вимоги до транспортного засобу та щодо організації поховання померлих осіб від коронавірусної хвороби Covid-19 відсутні.

Це – кричущий випадок: КМДА має слідкувати за цими процесами

Нардепи ж та політики відверто заявляють про безпосередню відповідальність київської влади за цінове врівноваження вартості послуг поховальних служб.

"У Києві досить багато фірм, які надають такі послуги, вони сильно конкурують, розцінки у них різні. Кладовища є комунальними підприємствами, що контролюються КМДА і, відповідно, доступ до них партнерів, теж в зоні уваги КМДА, отже вони мають реагувати. В Києві діє територіальне відділення АМКУ, яке за законом контролює зловживання на ринку і неконкурентні ціни. Це їх робота за законом", – відзначає Народний депутат України Андрій Осадчук.

КМДА - фото UA.news
КМДА - фото UA.news

Як наголосив директор Союзу споживачів України Максим Несміянов, для детального вивчення "підводних каменів" із прокатом за 30 тис грн важливо вивчити розрахункові документи – як зазначена послуга, як прописана та ін.

"Це – кричущий випадок, коли використовуючи епідемію, люди намагаються отримати якомога більше прибутків. Звичайно ж, КМДА має слідкувати за цими процесами і не думаю, що там не знають про всі ці захмарні ціни. З одного боку повісити борди "Досить шастати!", а с другого – контролювати такі питання немає часу – тобто, на білборди вистачає бажання і часу, а тут немає?", – зазначає голова київської міської партійної організації "Рідна країна" Олександр Федоренко.

На офіційному сайті Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) вдалося знайти Управління ритуальних послуг, проте жодних контактних даних знайти не вдалося.

Ми, в свою чергу, відправимо офіційний запит до столичної мерії, аби дізнатися, хто має контролювати вартість цих послуг у місті, у який саме спосіб відбувається моніторинг вартості послуг служб та куди можуть звертатися кияни у випадках виявлення значного завищення цін у поховальних бюро.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.