Незважаючи на те, що Великдень щойно минув, ситуація у Києві стає дедалі напруженішою. Найгострішим приводом для переживань та масштабних обговорень для мешканців столиці, як і впродовж попередніх кількох тижнів, залишаються саме Пасхальні свята. Люди із острахом очікують можливої хвилі захворювань після церковних освячень і вимагають від мера Києва Віталія Кличка закрити усі столичні храми. Та, окрім цього, у киян назріло ще кілька вкрай критичних питань "епохи карантину", які вони, не стримуючись, висловили міському голові. Які саме, дізнавалися Знай.ua.

Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України

За добу 42 хворих: серед них 2 дітей та 4 медиків

Щодня кількість скарг від жителів різних районів столиці на "недодії" київської влади лише збільшується. Та, якщо переважну більшість вже традиційно складають скарги на комунальні колапси, масові порушення дотримання обмежень в магазинах і дитмайданчиках та труднощі із тестуванням, то найкритичнішим та обурливим "проколом", на думку сотень киян, стало упущення влади тижневе затягування із введенням карантину на території Києво-Печерської Лаври, попри десятки заражених Covid-19 тамтешніх служителів.

Втім, переважна більшість питань, з якими вже котрий тиждень поспіль доводиться стикатися, так і залишаються без відповіді.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Формат спілкування із населенням, який вже став "карантинним стандартом", зазвичай, передбачає 15-20-хвилинний звіт столичного голови про стан розповсюдження та захворюваності коронавірусом у місті і кілька відповідей на запитання від ЗМІ.

На останньому онлайн-брифінгу Віталій Кличко повідомив, що за минулу добу було зафіксовано 2 летальних випадки.

"Кількість киян, у яких лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на ще на 42 людини. З них 4 медики. Захворіли 15 жінок, віком від 25 до 67 років, та дівчина 7 років. І 25 чоловік, віком від 18 до 72 років, а також хлопчик, якому 5 років. До лікарень столиці госпіталізували 13 пацієнтів, інші лікуються на самоізоляції", – зазначає голова КМДА Віталій Кличко.

Станом на 21 квітня, в Києві зареєстровано 892 лабораторно підтверджених випадки захворювання на коронавірус: з них – 56 % (502 випадки) у чоловіків та майже 44 % (390 випадків) у жінок.

"Телепатична термометрія" на блокпостах: кияни зафіксували купу "проколів"

Лідируючу позицію серед найобговорюваніших тем стало гучно озвучене міською владою розміщення на в'їздах до Києва 10 блокпостів, які мали в обов'язковому порядку проводити термометрію усіх пасажирів транспорту, що заїжджав до столиці впродовж Пасхальних свят – з четверга, 16 квітня, до понеділка, 20 квітня.

Але ж результат виявився геть не таким, як презентували в київській мерії. Якщо в перші дні роботи розміщення блокпостів декому "пощастило" потрапити в кілометрову пробку, то згодом все частіше почали з'являтися повідомлення про відсутність "температурної перевірки". Десяткам киян вдалося особисто пересвідчитися у цьому.

"Сьогодні їхав по Обухівському шосе біля 17-ї, ніхто нічого не міряє, стоять "клоуни" в костюмах, всіх пропускають через одну полосу. Була незначна тягучка. Люди, це просто показуха для ТВ. В Києві є зафіксовані групові захворювання на комунальних підприємствах, вони працюють в штатному режимі, інформація засекречена від громади....", – висловив своє обурення в черговий день "оглядового періоду" мешканець столиці Дмитро Семенюк.

"Перевіряють кожну 50-ю машину. Решту пропускають пачками. Але навіть так пробки на в'їзд", – стверджує киянин Артур Міллер.

З'явилися в мережі і відео-докази бездіяльності правоохоронців та медиків, які вільно пропускають автівки навіть в 1 день введення постів на КП.

"Телепатична термометрія" на в'їзді до Києва по Одеській трасі:

Кияни з острахом очікують "Пасхальної хвилі" заражень: "Закрийте церкви!!!"

Перша "хвиля" розпачу та обвинувачувань на адресу міської влади щодо запізньої реакції на спалах Covid-19 серед працівників Лаври та дозвіл на роботу монастиря ще впродовж тижня після виявлення перших кількох десятків хворих серед персоналу, вибухнула минулого тижня. Заява мера про масові зараження місцевих служителів миттєво викликала шквал протестів та обурень.

Однією з головних вимог жителів міста стало покарання інфікованого персоналу УПЦ МП, що продовжив працювати у Києво-Печерській Лаврі, незважаючи на шалену небезпеку для оточуючих, і запрошував вірян навіть на Вербну неділю: від штрафів до кримінальної відповідальності. Та найголовнішою, все ж, стала вимога закриття усіх церков на території Києва, які можуть наслідувати гіркий приклад служителів Лаври.

Церква, віряни - фото з Фейсбук-сторінки "Києво-Печерська Лавра"
Церква, віряни - фото з Фейсбук-сторінки "Києво-Печерська Лавра"

Незважаючи на шалену масовість цього прохання, столична влада згодом зачинила на карантин лише територію Іонінського монастиря, де також були зафіксовані випадки зараження Covid-19.

Кількість обурень з цього приводу стрімко зростає й до сьогодні – тільки на офіційній сторінці "Кличко-мер" продовжують з'являтися все нові і нові коментарі з вимогою зачинити столичні храми. Тим паче, що цього тижня, за традицією, має бути Поминальна неділя, а її офіційне перенесення владою на 6 червня людям жодних гарантій унеможливлення масштабних зібрань з метою пом'янути близьких не дає.

"Для нашого народу зробити обмеження. Вони і так всі на пікніки, в церкви ходять. Соціальна відповідальність у деяких на О. А як церковні без коштів? Вони не вміють нічого робити. Відділяйте церкви від держави! Це така організація як для будь яких: велоспорт, тенісний клуб та інше", – наголошує автор одного з дописів, киянка Вікторія Лі.

І, схоже, недаремно кияни заздалегідь підняли цю тему, наполягаючи, аби міський голова посприяв вчасному зачиненню місцевих церков. Про вже виявлене інфікування Covid-19 після відвідування Києво-Печерської Лаври у Вербну неділю повідомила автора одного із тематичних дописів..

Чи відреагує столична влада на масові прохання жителів мегаполісу та подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.