У той час, як в столиці щодня невпинно зростає кількість хворих на коронавірус, а кияни буквально засипають сторінку мера Києва Віталія Кличка скаргами щодо відсутності обіцяної дезінфекції будинків та низку комунальних проблем, у місті помітно зросла кількість сумнівних земельних махінацій. Експерти з містобудування б'ють тривогу з приводу нового Генплану, відверто називаючи його масштабною аферою, а столичні депутати повідомляють про виділення понад 110 млн грн на реконструкцію Пейзажної алеї та заплановане "нашестя" незаконних МАФів в історичному центрі міста. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Протести проти забудови зелених зон - фото Знай.ua
Протести проти забудови зелених зон - фото Знай.ua

Новий Генплан – "масштабна афера", у киян крадуть тисячі гектарів

До нового Генплану Києва, презентація проекту якого відбулася у грудні на чолі з мером Києва Віталієм Кличком в рамках Міжнародного форуму "Майбутнє Києва" і який невдовзі міська влада планує затвердити, виникає чимало питань. Вже тоді у гучно презентованому документі політики та експерти виявили купу "проколів" та сумнівних недоліків: від надшвидких строків і нестачі надважливої частини документу до законності десятків ДПТ, що розроблялися впродовж останніх років.

Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко
Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

У той час, як міська влада заявляє, що одним із вагомих "плюсів" нового Генплану є збільшення зелених ділянок, реальність виявляється кардинально протилежною.

"Під виглядом "великого блага" влада намагається проштовхнути масштабну аферу. У Державному земельному кадастрі (ДЗК) купа земельних ділянок позначені, як землі під житлову забудову і перебувають у власності людей, які будуть цю територію забудовувати. Це відбулося завдяки КМДА, в першу чергу, – головному архітектору, який дозволив своїми висновками перевести територію зелених зон під житло. І ці земельні ділянки, частина з яких вже є в Детальному плані територій, стали легітимними територіями під забудову. А в Генплані ця територія показана, як зона лісів", – зазначає експерт у галузі містобудування, член Української академії архітектури Віктор Глеба.

Одним з яскравих прикладів є парк Кіото, де не так давно відбулася скандальна вирубка дерев заради будівництва чергового ТЦ. Як наголошує експерт, в ДЗК вже позначена ділянка майже на 1 гектар лісу менша, ніж у презентованому новому Генплані. А в Земельному кадастрі до сих пір парку Кіото немає взагалі, тож, скоріш за все, більшу частину території парку займе парковка.

Парк Кіото - фото tripadvisor
Парк Кіото - фото tripadvisor

"Партнером начальника КО "Київгенплан" Сергія Броневицького і його КП "Київміськбуд" виступає ціла група забудовників, які впродовж десятків років ігнорували діючий Генплан. Бахматов розказує про те, що збільшуються зелені зони, але, насправді, вони по гектару, по два, по двадцять крадуть у киян землі лісів і парків. Виходить, що не буде підстав зупинити будівництво на таких на таких ділянках, тому що документально вона вже не буде територією зелених насаджень. Генпланом легалізовано знищення парку Кіото на користь забудовників", – наголошує Віктор Глеба.

Аналогічна ситуація і зі скандальною ділянкою в Подільському районі – кілька років поспіль кияни намагалися відстояти парк "Крістерова гірка", що є ботанічною пам'яткою природи місцевого значення. Переважна більшість його площі теж вже позбавляється статусу зеленої зони і, скоріш за все, вже невдовзі перетвориться на чергові "бетонні джунглі".

Протести проти забудови зелених зон - фото Знай.ua
Протести проти забудови зелених зон - фото Знай.ua

Про заплановане у новому Генплані урізання заповідних територій зазначають і в ГО "Українська природоохоронна група (UNCG)", до якого залучена команда фахівців з 6 докторів наук та 25 кандидатів наук працює над питаннями практичної охорони природи. І цифри просто шокуючі.

Фахівці UNCG повідомляють про те, із затвердженням цієї версії головного проектного документу міста Київ втратить 9000 гектарів.

Відверте обурення щодо презентованого Генплану висловлюють і політики.

"Під виглядом прийняття нового Генплану фактично здійснюються спроби узаконити будівельне свавіллля останнього десятиріччя та ще й відкрити додаткові можливості до надмірної ущільнюючої забудови міста. І все це без огляду на необхідність розбудови соціальної, транспортної інфраструктури, комунікацій та, навпаки, збільшення площі зелених зон. Чинний Генплан 2020 дійсно потребує оновлення, але не шляхом його "поховання" і прийняття нового Генплану, а шляхом перетворення його на постійно діючий документ, без вказівки на строковість, та приведення у відповідність до стратегії розвитку міста. Роботу над оновленням необхідно доручити незалежному колективу фахівців, залучити представників громадянськості та експертного середовища", – зазначає депутат Київради Наталія Манойленко.

Протести проти забудови зелених зон - фото Знай.ua
Протести проти забудови зелених зон - фото Знай.ua

Водночас, прискорений режим розробки та затвердження нового Генплану протирічить існуючій реальності "земельного хаосу" в столиці – насправді ж, для процесу внесення правок до головного проектного документу міста наразі бракує ще цілої купи інформації.

Як відзначають в Департаменті містобудування та архітектури КМДА, головною проблемою є різниця меж зелених зон в різних реєстрах. Тому спочатку потрібно розпочати роботу саме з корегування всіх меж територій, починаючи з парків та пам'яток садово-паркового мистецтва – їх потрібно захистити в першу чергу.

"Зараз фахівці тільки починають розбиратися в цій проблемі і стикаються з великими труднощами в аналізі використання земель. Інститут здійснює балансування земельних ділянок і, як правило, наосліп сумує ті рішення, які приймала Київрада впродовж останніх років, не розрізнюючи території. Це мікс, який не відображує реального положення справ і не враховує дефектів і незаконного відчуження землі. Із затвердженням Генплану не треба поспішати, бо це спровокує такий скандал, що навіть Президент не розбереться, чому у нас знову громадське протистояння! Непотрібно сьогодні створювати вибухонебезпечну ситуацію, тому що саме тема зелених зон розірве і столичну владу, і депутатів", – пояснює головний співавтор чинного Генплану Києва, професійний архітектор Сергій Дюжев.

За словами Сергія Дюжева, наразі буде доцільно не створювати новий, а приступити до корегування існуючого Генплану, провести аналіз земельних ресурсів, зокрема і зелених зон, та розібратися в їх класифікації.

Корупційна "підміна" на Хрещатику та 110 млн грн – на ремонт Пейзажної алеї

Цьогорічний квітень виявив ще чимало сумнівних фактів. Вражаючою для киян новиною стала поява дозволу ДАБІ на будівництво в "серці" міста – на вулиці Хрещатик.

Справа в тому, що вже не один рік кияни протистоять забудові цієї ділянки – з цього приводу у лютому 2019 року навіть була розміщена на сайті київської адміністрації електронна петиція "Знести будівлю за адресою по вул. Хрещатик, 23-Б" і швидко набрала понад 10 тисяч голосів.

Як стверджує автор петиції голова місцевого ОСББ "Центр" Володимир Апушкін, на місці кіоску тут планують побудувати 4-поверховий ТРЦ. А власником земельної ділянки, де і має з'явитися торгівельний центр, у незаконний спосіб став відомий український бізнесмен.

Ініціатор петиції вже готує звернення до суду.

"Головний корупціонер в КМДА є Кличко, який підписав декларацію про боротьбу з корупцією... Готую документ до суду – через пару днів буде готовий. За КПК України суд повинен розглянути протягом 48 годин – дай бог, щоб протягом дух тижнів розглянули", – повідомив автор петиції.

Як підкреслює автор петиції, законодавчою підставою для заборони зведення ТРЦ на цій земельній ділянці є те, що земельна ділянка за вказаною адресою, згідно з історико-містобудівним опорним планом міста Києва, входить до меж Центрального історичного ареалу м. Києва, розташовується на території пам’ятки містобудування місцевого значення "Вулиця Хрещатик".

Петиція №8547 вже давно мала б була бути розглянута мером Києва Віталієм Кличком. Втім, ця справа простоювала місяцями і лише на початку квітня з'явилося перше "галочка" від міської влади. Та виглядає цей крок на фоні загальної ситуації, м'яко кажучи, недолуго, оскільки доручення міського голови передбачає лише тільки розгляд петиції.

Обурені кияни вже звертаються до мера Києва Віталія Кличка із вимогою пояснити ситуацію.

Разом з тим, у місті з'являються й інші компрометуючі факти – про них повідомили одразу декілька депутатів Київради. Як відзначає Олександр Пабат, саме в період епідемії коронавірусу КК "Київавтодор" замовив у підрядника роботи з реконструкції Пейзажної алеї за 110, 7 млн грн.

А столичний депутат Володимир Назаренко повідомив про плани міської влади незаконно розмістити 160 МАФів в самісінькому центрі Києва.

Повідомлення про сумнівні забудови і реконструкції надходять і від жителів міста.

Ми і надалі слідкуватимемо за розвитком подій у Києві, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.