Судячи з шаленого всеукраїнського резонансу, якого набула новина мера Києва Віталія Кличка про масову хвилю захворювань на коронавірус працівників Києво-Печерської Лаври, цей шокуючий факт для киян став останньою краплею. На відміну від інших конфесій, що організували онлайн трансляцію служби, саме тут влаштували масове зібрання вірян на Вербну неділю, тож виявлений спалах Covid-19 серед священнослужителів УПЦ МП викликало масштабний сплеск обурень. Кияни вимагають від голови КМДА ґрунтовних пояснень – справа дійшла навіть до масових закликів щодо кримінальної відповідальності. Цю гостру тему міському голові не вдалося обійти стороною і на сьогоднішньому традиційному прес-брифінгу. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua
Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua

Кількість хворих перевалила за півтисячі: серед інфікованих – знову працівники Лаври

Попри очікування кількох тисяч глядачів у прямому ефірі на виступ мера, чекати довелося майже 40 хвилин – на зв'язок Віталій Кличко вийшов лише з 3 спроби.

Статистика останніх днів свідчить, що темпи розповсюдження небезпечного вірусу лише збільшуються. Якщо в перші тижні, цифри, зазвичай, не перевищували 30 – 40 виявлених за добу нових інфікованих, то позначки сягають 50 – 60, а то навіть і більше, осіб.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

І, як виявилося, ланцюг виявлених, станом на 13 квітня, 63 випадків зараження Covid-19 працівників Києво-Печерської Лаври за добу, отримав продовження.

"Кількість киян, у яких лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, за минулу добу збільшилася ще на 56 людей. З них 5 медиків, 1 випадок летальний. Захворіли 26 жінок, віком від 26 до 74 років, та 24 чоловіка від 21 до 82 років. Захворіли і 6 дітей: 3 дівчаток і 3 хлопчиків, віком до 7 років. До лікарень госпіталізували 11 пацієнтів, інші лікуються на самоізоляції. Ще 2 випадки зареєстровані у Києво-Печерській Лаврі", – повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Не вдалося врятувати монаха Почаївської Лаври, який перебував у Києво-Печерській Лаврі та був госпіталізований. Йому було 42 роки.

Загалом же, станом на 14 квітня, у Києві підтверджений вже 551 випадок захворювання.

Незважаючи на майже сотню офіційно підтверджених випадків інфікування Covid-19, серед служителів Лаври, міський голова повідомив про введення суворих карантинних обмежень. Проте, навряд чи, такі дії кияни вважатимуть повноцінними.

"Вчора на території Лаври ми виставили 4 пости з правоохоронців та фахівців Лабораторного центру. Також входи та виходи контролює поліція і Нацгвардія – потрапити туди можна лише за спеціальним дозволом. Вчора ми направили туди медичну бригаду, медобстеження там пройшли 230 служителів Лаври та 60 учнів духовної семінарії, серед яких і виявили 2 хворих. Сьогодні запланований відбір зразків для ПЛР-тестування. Також зранку тут почали робити дезінфекцію приміщень і роблять щодня медогляд тих, хто мешкає на території Лаври", – зазначає Віталій Кличко.

14.04.2020 прес-брифінг Віталія Кличка. ❓Про кількість інфікованих киян ❓Про ситуацію в Києво-Печерській Лаврі ❓Про посилення контролю на в'їздах до Києва ❓Чи підвищений радіаційний фон в Києві Про це та інше вже зараз в прямому ефірі

Geplaatst door Київська міська державна адміністрація - КМДА op Dinsdag 14 april 2020

А найголовнішим, і водночас найабсурднішим, в цій історії є те, що перша масштабна хвиля інфікованих служителів Києво-Печерської Лаври була виявлена ще тиждень тому. Про 26 підтверджених випадків серед місцевих працівників Віталій Кличко повідомив особисто ще 9 квітня в ході щоденного звіту щодо ситуації розповсюдження коронавірусу у місті.

Проте, тоді жодних попереджень про зачинення храму чи введення жорстких обмежень щодо відвідування Лаври ним навіть не були озвучені. Лише "стурбованість" щодо того, якими масштабними можуть бути наслідки Пасхальних свят.

"Складно уявити, яким може бути ланцюг подальшої передачі інфекції. Ось чому я с хвилюванням очікую цьогорічної Пасхи. Щоб після свят ситуація різко не загострилася, щоб ми не мали сотень нових хворих. Я кілька разів зустрічався з представниками всіх конфесій, говорив про дотримання обмежень, про те, що вони теж мають усвідомлювати свою відповідальність за здоров'я своїх вірян. Ми маємо максимально вивести транслювання в онлайн-режим", – підкреслює Віталій Кличко.

Віталій Кличко - фото Діани Попової, Фейсбук
Віталій Кличко - фото Діани Попової, Фейсбук

Як ми бачимо, зустріч відбулася, та жодних введених жорстких дій щодо ізоляції місцевих служителів місцевою владою так і не було впроваджено. Втім, жодного пояснення цьому вкрай небезпечному упущенню надано не було навіть і сьогодні.

Ситуація на піку загострення: "Перечекали, коли ці мракобєси нагородили 100500 людей, а тільки тепер закриваєте???"

Саме цей факт не дає спокою мешканцям столиці. Тож після цілої низки "недодій" київської влади, починаючи від непроконтрольованого пересування у громадському транспорті, коли людям доводилося годинами вистоювати на зупинках та терпіти давку в салонах, і закінчуючи майже 10-денною відсутністю масок і спирту в аптеках, як і обіцяної дезінфекції у під'їздах, спровокував хвилю обурень. Окрім особистих постів розпачу та висловлення обурень на міських форумах, кияни "атакували" офіційну сторінку Віталія Кличка та мерії у Фейсбуці.

"Це треба було зробити ще 2 тижні тому, коли там з'явилися перші хворі. І ПЛР тести вони давно там зробили через приватну лабораторію Діоген, непогано було б розібратися чому вся ця інформація приховувалася", – пише мешканець столиці Іван Затопляєв.

"Тобто перечекали коли ці мракобєси за вчора нагородили 100500 людей і тільки тепер закриваєте??? Повний п*ць", – пише один із обурених користувачів Фейсбуку, киянин Євген Кириченко.

"А РПЦ не треба закривати. Так. Гуляти в лісі і парку - не можна, купчитися в церквах - можна. Це при тому, що у Лаврі давно вірус, а зачиняють її лише зараз. Це диверсія чи безвідповідальність?", – зазначає киянка Оксана Шевченко.

Разом із поясненнями цього небезпечного упущення міського голови жителі мегаполісу вимагають від нього не спустити "на гальма" дії працівників Лаври.

"Кримінальний кодекс України. Стаття 181. Посягання на здоров'я людей під приводом проповідування релігійних віровчень чи виконання релігійних обрядів караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк. караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років", – пише киянка Ірина Багрій.

Чи будуть керівництвом міста ініційовані відповідні покарання та про подальший розвиток подій в столиці читайте на порталі Знай.ua.