Вже другий тиждень поспіль кияни перебувають у “панічному вакуумі”, спричиненого стрімким розповсюдженням коронавірусу. А лікарні, переповнені пацієнтами із повальним діагнозом пневмонії та масову відмову робити тестування на виявлення небезпечного Covid-19, про що все частіше з’являються пости у соцмережах, ще значно загострюють ситуацію. Знай.ua вирішили дізнатися про фінансове забезпечення, спрямоване столичною владою на боротьбу із розповсюдженням коронавірусу, та закупівельні плани на найближче майбутнє.

Черги, Київ - фото з Фейсбуку
Черги, Київ - фото з Фейсбуку

Кияни завалюють питаннями, а відповідь про закупівлі - лише 2 речення

Шостий день в столичній мерії панує онлайн-формат - мер Києва Віталій Кличко щодня звітує про стан ситуації у місті та подальший план дій. Та от тільки киян відверто не влаштовують ці “відповіді-заготовки”. Після кожного виступу у людей залишається купа питань: від строків постачання захисних масок, дезинфікуючих засобів в міські аптеки до санітарного стану під’їздів і масового недотримання обмежень в 1 людина на 1 кв м в магазинах та аптеках.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Журналісти ж, які хочуть задати питання київському голові, мають надіслати їх за кілька годин до початку брифінгу, дотримуючись ліміту в 1 запитання. Знай.ua теж звернулися до київського глови:

-Скільки коштувала закупівля презентованих 39 карет "швидкої", скільки коштів передбачено містом для закупівлі товарів в розрізі протистояння розповсюдження коронавірусу? На які саме.

Та от тільки у відповідь ми не почули пояснення щодо вартості пафосно презентованих “швидких”, а частина промови київського голови, що стосувалась переліку закупівель, виявилася коротшою за його традиційне “вступне слово”.

“Ми виділили 260 млн з резервного фонду бюджета міста Києва. Вони спрямовані на закупівлю необхідного обладнання, ліків та засобів індивідуального захисту для лікарень нашого міста. Ми закуповуємо апарати для штучної вентиляції легень - замовили ще 30 таких апаратів, а також ще 10 апаратів тест-системи, маски, а також захисні костюми для медиків”, - відповів Віталій Кличко.

Та, як підкреслюють політики, людям важливо знати не про те, у якій кількості наразі зроблено спецквитків, про що на нещодавньому брифінгу заявляв голова КМДА, а коли в аптеках з’являться маски та елементарні засоби дезінфекції. Не кажучи вже про детальний план оперативних закупівель.

“Озвучені цифри у 260 млн, начебто, і немаленькі, але реального ефекту від них народ поки не відчуває. Перший тиждень карантину, взагалі, можна вважати провальним: починаючи з елементарного - коли ввели обмеження в транспорті у 10 осіб, ніхто не забезпечив навіть водіїв і кондукторів масками, не кажучи вже про пасажирів. Влада на чолі з Кличко не намагається вийти із скрутних ситуацій, а продовжує піаритися, щоб прикрити свою недолугість і непідготовленість до карантину”, - зазначає голова київської міської партійної організації “Рідна країна” Олександр Федоренко.

тролейбус, скріншот з відео
тролейбус, скріншот з відео

Медперсоналу - гідний захист: “Треба, щоб було ВЖЕ, а не КОЛИСЬ ТАМ”

Резервний фонд бюджету формується депутатами Київради на випадок непередбачених витрат, що не були враховані під час складання проекту бюджету. А от розпоряджатися у подальшому внесеними туди коштами міський голова може вже на власний розсуд, не збираючи пленарне засідання. Виділені 260 млн грн, про які повідомив мер Києва Віталій Кличко, схоже, як раз і є таким прикладом.

Водночас, депутати Київради, наголошують на тому, що виділена сума є замалою у таких критичних умовах.

“Звісно, що цих коштів не достатньо для вирішення усіх необхідних питань. Зараз очевидно, що потрібно купувати не тільки експрес-тести, які можуть видавати похибку, а і проводити масове лабораторне тестування. Оскільки, скоріш за все, ми маємо значно зменшені статистичні дані щодо кількості хворих на коронавірус у Києві - саме в результаті нестачі необхідного обладнання. Треба, щоб воно було ВЖЕ, а не КОЛИСЬ ТАМ”, - пояснює депутат Київради Прохор Антоненко.

Коронавірус в Україні, скріншот: YouTube
Коронавірус в Україні, скріншот: YouTube

Одним надважливих напрямків фінансування є реальне забезпечення медперсоналу та працівників комунальних установ засобами індивідуального захисту.

“Хоч і кажуть, що наші лікарі забезпечені масками, окулярами та костюмами спецзахисту, насправді ж, картина інша. Треба, щоб медперсонал та працівники комунальних установ були, дійсно, захищені, а не на словах: потрібен 3 клас захисту масок, а не ці тоненькі звичайні, в яких вони вимушені зараз працювати. А Кличко продовжує розповідати людям, що все добре і під контролем, коли, насправді, безліч фото, відео говорять про зворотне. Ситуація наразі дуже критична”, - зазначає Прохор Антоненко.

у лікарні, скріншот з відео
у лікарні, скріншот з відео

Виробництво медзасобів та “карантинна” компенсація: сотні мільйонів перенаправити з благоустрою парків та скверів

Про те, що, прикриваючись гучними заявами, міська влада, дійсно, може втратити такі цінні дні та години, стверджують і інші політики.

“По суті, влада не працює на випередження, а тільки діє та реагує постфактум. Тому що ми всі бачили, коли було зачинене метро, які величезні черги були на зупинках. Красиво заявити можна, але ж реалізувати це на практиці ніхто не намагався: заходи першого тижня виявилися провальними. Нам якнайшвидше потрібно налагоджувати процес виготовлення індивідуальних засобів. Так само, як апаратів штучного дихання легень: що таке 300 штук для 3-мільйонного Києва? В цьому напрямку і потрібно залучати частину цих коштів”, - відзначає Олександр Федоренко.

Одним із напрямків фінансування, над яким столичний голова вже має замислитися, є компенсація людям, які тимчасово втратили роботу.

“Зараз склалася ситуація, коли багато людей втратили роботу. Їх треба підтримувати, як це роблять в інших країнах, щоб людині дати якось вижити в ці кілька місяців. Малий та середній бізнес міська влада має теж якось підтримати. А в такому випадку 260 млн - це, взагалі, копійки. Якщо не вистачає коштів, у таких випадках потрібно перерозподіляти бюджет: зокрема, з благоустрою парків та скверів можна було б перенаправити - це вже додасть кілька сотень мільйонів. З бюджету у 60 млрд, за бажанням, можна було б виділити значно більше коштів”, - наголошує депутат Київради Прохор Антоненко.

Із проханнями про компенсацію до мера Києва вже звертається чимало киян, які вимушені були тимчасово покинути місце роботи.

Також політики наголошують на створенні системи контролю за витратами.

“Головне - що нам треба слідкувати за тим, куди ці кошти далі будуть витрачатися: куди вони підуть та у який спосіб. Щоб не було ще спроб підзаробити під час карантинних заходів. Ми ж розуміємо - якщо інкубаційний період 2 тижні, а перший з моменту реєстрації перших випадків зараження вже минув, то невдовзі може сплахнути велика хвиля захворювань. Тож варто цей час не втрачати даремно: Кличко не просто має називати суму, а й повідомляти, що за неї буде придбано і як це позначиться на ситуації в Києві”, - підкреслює голова київської міської партійної організації “Рідна країна” Олександр Федоренко.

Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua
Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua

А от про залишок у резервному фонді бюджету м.Києва можна дізнатися лише, надіславши офіційний запит, що ми, власне, і зробимо вже найближчим часом.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.