З-за обвалу цін на нафту і наступного обвалу цін на нафтопродукти в Україні може значно подешевшати бензин. Вартість дизельного палива може впасти до 14 гривень за літр, а бензину А-95 - до 1 гривень за літр.

Таку оцінку висловив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Куюн звернув увагу передплатників, що в ціноутворенні на паливо в Україні основну роль грає не вартість нафти, а її похідних.

Видобуток нафти, фото Pxhere
Видобуток нафти, фото Pxhere

"Ми закуповуємо не нафту, а нафтопродукти і сьогоднішній обвал котувань на них в Європі – ось це вже цікаво. Бензин і ДП втратили за день майже 30%. Наприклад, бензин 95 в Північно-Західній Європі тепер коштує 119 баксів/т, а дизель – 159. Знаєте, скільки це в гривнях? Дві з половиною гривні за бензин і 3,5 грн/л на дизпаливо!!! Нагадайте, скільки коштує літр води в супермаркеті? 5, 10 грн?

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Не менш яскраві гримаси малює і порівняння з податками. Акциз на бензин сьогодні становить 6,3 грн/л, або в два з половиною рази вище, ніж вартість самого палива. Ще 1,75 грн/л складе ПДВ (нараховується на суму акцизу та вартості палива).

Акциз на дизпаливо становить 4,1 грн, сумарний ПДВ – 1,50 грн/л.

Якщо така ціна закріпиться на місяць, вартість А-95 на колонці може впасти до 16 грн/л, ДТ – 14 грн/л", - пояснює експерт багато нюансів цього ринку в Україні.

Також Куюн зазначив, що не вважає те, що відбувається нафтовою кризою, так як ця сфера і так мала надприбутки протягом двох десятків років. Тим більше, всі сфери бізнесу час від часу переживають нелегкі часи.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Катастрофічне падіння цін на нафту: як Путін довів принца Саудівської Аравії своїм хамством.

Як повідомляв портал "Знай.ua" Обвал ціни на нафту опустив курс рубля на дно, озвучений несподіваний прогноз.

Також "Знай.ua" писав, що Цінники на українських АЗС можуть "схуднути" - що чекає нафтовий ринок в умовах кризи.