Посол Естонії в Києві Каймо Кууск повідомив про те, що Кабмін України тимчасово заборонив українцям виїжджати за кордон з метою роботи. При цьому збереглася можливість відвідувати родичів, які проживають в країнах Європейського Союзу.

"Фінляндія хотіла ввезти сезонних працівників, всього 14 тис. осіб. Були тривалі переговори, і в кінці Фінляндії вдалося вмовити Україну. Однак після доставки перших 200 осіб у Гельсінкі уряд України припинило подальші чартерні рейси і сезонних працівників більше за кордон не випускають", - розповів він.

У Польщі також готувалися організувати чартерні рейси для українців для того, щоб ті їхали на роботу під час карантину. Про підготовку заявив президент служби персоналу промисловців Кшиштоф Инглот.

Він зазначив, що польські фермери не зможуть зібрати врожай без сезонних робітників, які зазвичай приїжджали з України.

"Ми хочемо перевезти перших 200 осіб з України на фабрики до Вроцлава",- сказав Инглот 27 квітня.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Проте вже 28 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступив із заявою, що Міністерство закордонних справ України вважає нелогічним вивезення українських робітників для держав-партнерів у контексті ситуації з пандемією коронавіруса у світі.

“В умовах поширення пандемії будь подорож — це піддає небезпеки захворювання, особливо коли подорож здійснюється літаком. Зараз всі дії уряду спрямовані на те, щоб повертати українців, які застрягли в різних країнах за кордоном, щоб вони могли в безпечних і максимально комфортних умовах жити і переживати ці карантинні заходи. На цьому тлі нелогічним виглядає паралельно організовувати масові чартери на вивезення українців у країни, де теж триває пандемія з тією або іншою інтенсивністю”, - заявив Кулеба.

В соціальних мережах активно відреагували на таку позицію уряду. Українці порівняли таку ситуацію з поверненням кріпосного права, поки що його легкої версії.

"Не випускати українців за кордон - який вишуканий спосіб самогубства! Історія з ринками не навчила нічому?", "Цікаво, який прайс вони встановлять для тих, хто купує живий товар і для тих, хто захоче вільну отримати?", "Український уряд дозволив продавати своїх рабів в інші країни, якщо ці країни з ними домовляться про ціну", "Український уряд дозволив продавати своїх рабів в інші країни, якщо ці країни з ними домовляться про ціну", "Півтора місяці карантину і нас як рабів продають за бугор. А що буде ще через місяць? Яник щеня порівняно з цими упирями...", "Шмигаль каже, що тепер не всіх українців пускатимуть за кордон. Пускатимуть лише тих, хто матиме легальне працевлаштування строком від 3 місяців. Це вже таке лайт-кріпацтво у нас запроваджують?", - пишуть в мережі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, чи випустять сезонних заробітчан з України, незважаючи на карантин.

Як повідомляв Знай. ua, рейс МАУ з заробітчанами все-таки вилетів до Лондона.

Також Знай. ua писав, що чому влада не хоче випускати заробітчан і до чого це може призвести.