Віруси, які передаються від тварин до людей, відомі як зоонози, існують протягом століть. Але експерти кажуть, що спалахи нових небезпечних захворювань, які можуть стати пандеміями, ростуть. Дійсно, вони стали в чотири рази частіше за останні півстоліття.

З 1970-х років, за різними оцінками, щонайменше три десятка інфекційних захворювань виникли в результаті втручання людини у тваринний світ, включаючи SARS, Mers, Еболу, пташиний грип, свинячий грип і вірус Зіка. Ще в 2007 році Всесвітня організація охорони здоров'я попередила, що інфекційні захворювання розвиваються такими темпами, яких раніше не спостерігалося.

Поширення вірусів зводиться до смертельного поєднання незаконного обігу та вживання тварин дикої природи, посилюючи вторгнення людини в місця проживання диких тварин, оскільки все більше людей живе в густонаселених районах, а повітряний транспорт дозволяє патогенам поширюватися по всьому світу за лічені години.

Три роки тому в статті, опублікованій Національним центром біотехнологічної інформації США, прозвучало недвозначно наступне: "Пандемії СНІДу та грипу забрали і будуть забирати мільйони життів. Недавні епідемії SARS і Еболи загрожують населенню через кордони. Поява Mers цілком може бути попередженням про загрозу пандемії".

Ринок в Індонезії, Китаї, Коронавірус \\ фото Getty Images
Ринок в Індонезії, Китаї, Коронавірус \\ фото Getty Images

Популярні новини зараз
Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Газовики виписують штрафи на десятки тисяч гривень: кому зі споживачів готувати гаманці "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Зоонозні захворювання є складними, і іноді неможливо сказати, що вірус зник, тому що він може мати багато різних штамів, може мутувати і перебувати в стані спокою. Ось графік основних зоонозних хвороб, які вражають нас з початку 20-го століття:

Пандемія грипу 1918 року. Це була найважча пандемія в наш час, в результаті якої за два роки загинуло не менше 50 мільйонів чоловік. Широко поширена думка, що вірус виник у птахів, тому що він поділяв генетичні мутації з вірусом пташиного грипу, пізніше виявленим в Азії, і міг передаватися коням в окопах Першої світової війни, перш ніж поширитися серед людей. Це заперечується іншим дослідженням, яке вказує, що вірус походить від ссавців.

Азіатський грип, 1957 рік. У лютому 1957 року в Східній Азії з'явився новий вірус грипу, відомий як H2N2, який перейшов в пандемію. Він походить від вірусу пташиного грипу, в результаті якого у всьому світі загинуло близько 1,1 мільйона людей.

ВІЛ: вперше виявлено в 1981 році, вважається, що захворювання було отримано людьми в центральній Африці, під час полювання на шимпанзе і контактування з зараженою кров'ю. Тим не менш, дослідження показують, що ВІЛ, можливо, перейшов від мавп до людей ще наприкінці 1800-х років і існує на Заході, принаймні, з середини до кінця 1970-х років. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, на сьогоднішній день ВІЛ убив близько 35 мільйонів чоловік.

Ринок в Індонезії, Китаї, Коронавірус \\ фото Getty Images
Ринок в Індонезії, Китаї, Коронавірус \\ фото Getty Images

Sars: важкий гострий респіраторний синдром є ще одним різновидом коронавіруса, який вбив щонайменше 770 осіб у всьому світі під час епідемії у 2002-2003 роках. Більшість жертв були в південному Китаї, В'єтнамі та Сінгапурі. Вчені не впевнені в його походженні, але, як і у випадку з Covid-19, є думка, що він міг поширитися від кажанів і перейти на інших тварин, яких зазвичай продають в жахливих умовах на вуличних ринках. Епідемія призвела до більш ніж 8 000 випадків зараження в 26 країнах. З них 774 померли.

Свинячий грип: у 2009-2010 роках у свиней в Мексиці з'явився новий штам грипу. Вірус H1N1 вбив майже десятки тисяч людей в результаті глобальної пандемії, яка охопила 214 країн менш ніж за рік. Проте в цілому спалах бул не таким серйозним, як спочатку передбачалося, в основному тому, що багато літніх людей вже були захищені від неї. І NHS каже, що тепер він циркулює щороку і вважається нормальним штамом сезонного грипу, який захищається щорічної вакциною проти сезонного грипу. Дослідження, проведене в 2013 році, показало, що в результаті пандемії H1N1 у 2009 році у світі могло померти від 123 000 до 200 000 чоловік.

Mers: Вперше виявлений в Саудівській Аравії в 2012 році, респіраторний синдром на Близькому Сході також є коронавірусом, симптоми якого включають жар, кашель і задишку. За оцінками ВООЗ, при смертності в 35 відсотків від цієї хвороби загинуло 858 осіб. Знову ж, вчені вважають, що він поширюється серед людей від кажанів, цього разу через верблюдів.

Ебола. Спалах Еболи в Західній Африці в 2014–2016 рр. був найбільшим і складним спалахом Еболи з тих пір, як цей вірус був вперше виявлений в 1976 році, в результаті чого загинуло 11 300 осіб. Вчені кажуть, що все почалося з дитини в Гвінеї, яка вступала у контакт із зараженими кажанами. Але після того дитина активно займалася вбивством і обробленням м'яса диких тварин, включаючи мавп, шимпанзе, антилоп, фруктових кажанів, дикобразів і щурів.

Ринок в Індонезії, Китаї, Коронавірус \\ фото Getty Images
Ринок в Індонезії, Китаї, Коронавірус \\ фото Getty Images

Вірус Зіка: Вперше виявлений в Уганді в 1947 році у мавп, вірус переносився москітами, викликав занепокоєння у 2015 році, коли вважалося, що він став причиною тисяч випадків мікроцефалії у немовлят в Бразилії. Незабаром спалахи з'явилися в Північній і Південній Америці, Африці та інших регіонах. Вважалося, що від нього загинуло 29 дітей.

Пташиний грип: Пташиний грип, має багато різних штамів, але один з них, H7N9, з 2013 року став причиною 1568 випадків захворювання людей і 616 смертей у всьому світі, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй.

Інший штам вірусу H5N1, вперше ідентифікований в 1997 році, поширився по всій Східній і Південно-Східній Азії, убивши шість чоловік в Гонконзі і привів до величезних скупчень курчат та індиків - з Гонконгу у Великобританію, яких довелося відбраковувати. На сьогоднішній день зареєстровано 861 випадок зараження людини H5N1 і 455 смертей. Найбільша кількість інфекцій і смертей було в Індонезії, В'єтнамі і Таїланді. Вірус H5N1, рівень смертності якого серед заражених людей становить 60 відсотків, за даними ВООЗ, не зник, але вважається, що він мутував.