День Перемоги - один з найбільших і найбільш дискусійних державних свят сучасної України. Перемога України в складі Радянського Союзу у Другій світовій війні, честування багатьох вцілілих учасників найбільшого в історії конфлікту і представників так званого військового покоління - важливо і в 2020 році. Але формат свята, важливість послань для поколінь українців - спірне питання. Представники різних вікових і соціальних груп сперечаються між собою про сенс Дня Перемоги, який став частиною національної культури і напевно залишиться в ній на століття.

У 2020 році до дискусій з приводу 9 травня додалася новина про те, що Україна повністю відмовляється від святкування Дня Перемоги в умовах короновірусної кризи, що викликало протест у багатьох громадян і політичних сил.

У цьому матеріалі ми коротко згадаємо історію свята, його традиції і відмінності святкування в 2020 році.

9 травня: історія свята

День Перемоги: джерело: YouTube
День Перемоги: джерело: YouTube

Свято День Перемоги було засноване в Радянському Союзі в 1945 році, коли в ніч з 8 на 9 травня німецьке командування підписало акт про беззастережну капітуляцію всєї нацистської Німеччини. Відзначимо, що в західній історіографії днем ​​закінчення війни в Європі називають 8 травня. В СРСР вирішили відгородитися від західний союзників і відзначати День Перемоги 9 травня.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Нагадаємо, що з капітуляцією Німеччини Друга світова війна не закінчилася. Бої в рамках Другої світової йшли і восени 1945 року - до капітуляції Японії, з якою також воював Радянський Союз і Україна в його складі.

9 травня: назви та змісту свята в Україні

День Перемоги: джерело: YouTube
День Перемоги: джерело: YouTube

День Перемоги - радянське свято, яке в його класичній комуністичної формі святкується в Росії, Білорусі та Казахстані. Україна продовжувула традиції аж до 2014 року. З перемогою Революції Гідності, окупацією Криму і російської інтервенцією на Донбасі, були змінені підходи до святкування.

Уряд Російської Федерації, підтримувані ними сепаратисти і деякі політичні сили всередині країни використовували День Перемоги і так звану георгіївську стрічку в якості пропаганди, підміняючи початкові сенси свята.

У зв'язку з цим, Україна була змушена виробити нову концепцію свята перемоги і відповідну символіку. У 2016 році свято отримало нову назву - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В якості нового символу дня був введений графічний знак у формі маку - як символ мільйонів українців загинули під час конфлікту.

Традиції свята 9 травня в Україні

День Перемоги: джерело: YouTube
День Перемоги: джерело: YouTube

За часів Радянського Союзу епіцентр святкування Дня Перемоги знаходився на Червоній площі, де щорічно проводили Парад Перемоги. Аналогічні паради та мітинги проходили по всіх містах. У школах і університетах по всім російськомовним країнам дотримувалися традицій вшанування ветеранів, привітання учасників війни школярами і організації святкових концертів. Програма святкування включала програми в парках і на концертних майданчиках, трансляцію святкових передач по телебаченню. Люди дарували один одному листівки, привітання на яких переписували з журналів, робили фото на пам'ять, організовували активний відпочинок, ходили на пікніки або влаштовували застілля вдома.

Сезон весняних свят, як правило, завершувався саме 9 травня, після чого громадяни переходили до звичайного життя.

З 2016 року в Україні змінився тон святкування. Замість відзначення перемоги у Другій світовій, було прийнято рішення сконцентруватися на чествуванні пам'яті загиблих і відзначення тієї ролі, яку українці зіграли в перемозі над нацизмом і встановленні нового, більш справедливого світового порядку. Також в Україні ввели так званий День пам'яті, який відзначають 8 травня кожного року. Свято має поминальний характер і призначене для того, щоб нові покоління українців вшанували 7 мільйонів співвітчизників, які загинули на війні.

Протягом більш ніж 70 років 9 травня в Україні є державним вихідним днем. Цього року свято відзначається в суботу через що вихідний день переноситься на понеділок, 11 травня. Вихідні - обов'язкові для всіх підприємств, що працюють в штатному режимі.

Новітня історія 9 травня: скільки вихідних

День Перемоги: джерело: YouTube
День Перемоги: джерело: YouTube

З 2014 року День Перемоги є дискусійним святом і щорічно призводить до численних конфліктів між прихильниками радянських традицій і прихильниками української національної ідентичності.

Паралельно з державними поминальними і святковими заходами по всій Україні проводять акцію Безсмертний полк, ініційовану в Росії, що правокує численні конфлікти на площах і вулицях країни.

9 травня в 2020 році: новини та скасування свята

День Перемоги: джерело: YouTube
День Перемоги: джерело: YouTube

У 2020 році планета зіткнулася з кризою, викликану пандемією коронавирусної інфекції COVID-19. З березня майже всі країни Європи і Україна дотримуються жорсткого карантину, через який були зупинені окремі сфери економіки, штатна робота державних органів і транспорту і переведені на дистанційну форму навчання школи і вузи.

У зв'язку із загрозою розповсюдження небезпечної респіраторної інфекції заборонені до літа всі масові заходи.

6 травня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль офіційно заявив, що у зв'язку з карантином всі святкові і поминальні заходи - скасовані.

«Ми напередодні Дня пам'яті 8 і 9 травня. У зв'язку з карантином в Україні не проводяться масові заходи. Щоб не піддавати ризику наших громадян, ми не будемо проводити в цьому році масових заходів», - заявив глава уряду в ході чергового засідання уряду.

Змінено і порядок привітання ветеранів Другої світової. Глава уряду доручив керівникам обласних державних адміністрацій вітати учасників бойових дій особисто або на рівні заступників в регіонах. На День Перемоги 2020 роки ніяких інших святкових заходів не буде, так як вони несуть серйозну загрозу поширення коронавирусной інфекції.

За традицією Україна відмовилася від відзначення Дня Перемоги в Мінську. Представників уряду нашої країни запрошують в РФ на святкові заходи, незважаючи на війну між країнами. Дане питання було піднято і в 2020 році, але міністр закордонних справ України Вадим Пристайко підтвердив інформацію про те, що українська делегація в святкових заходах участі не братиме.

Україна в 2020 році відпочиває три дні поспіль: 9, 10 і 11 травня, але святкуватиме з дому, не порушуючи карантинні норми.

Виплати на 9 травня: матеріальна допомога вразливим верствам населення

День Перемоги: джерело: YouTube
День Перемоги: джерело: YouTube

Згідно з українським законодавством, ветерани Другої світової війни мають соціальні пільги і можуть розраховувати на разову матеріальну допомогу до 9 травня.

Грошову допомогу в розмірі 800 гривень отримають:

  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • учасники народного ополчення, які брали участь в обороні Києва з 11 липня 1941 до 19 вересня 1941 роки;
  • особи з інвалідністю I групи, яку вони отримали під час війни;
  • колишні в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання та місць примусових робіт у роки Другої світової війни, яких визнали людьми з інвалідністю I групи;
  • ветерани підпільно-партизанського руху;
  • праведники Бабиного Яру;

в розмірі 700 гривень:

  • особи з інвалідністю II групи, яку вони отримали під час війни;
  • колишні в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання та місць примусових робіт у роки Другої світової війни, яких визнали людьми з інвалідністю II групи;
  • в розмірі 600 гривень:
  • особи з інвалідністю II групи, яку вони отримали під час війни;
  • колишні в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання та місць примусових робіт у роки Другої світової війни, яких визнали людьми з інвалідністю III групи;
  • • батьки, матері загиблих солдат строкової служби в мирний час;
  • кияни - члени сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтв, контузії чи іншої шкоди здоров'ю, отриманих під час участі в Революції гідності, а також члени сімей осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за участь в Революції гідності;
  • кияни - члени сімей осіб, які загинули або померли, і члени сімей киян, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювань, отриманих при безпосередній участі в АТО;
  • кияни - члени сімей померлих бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності і державного суверенітету на Донбасі;
  • кияни - члени сімей осіб і члени сімей киян, які добровільно забезпечували проведення АТО, здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсіч і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях (у тому числі здійснювали волонтерську діяльність) і загиблих (зниклих безвісти), померлих внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих при забезпеченні проведення АТО;
  • кияни, включені до переліку осіб, які під час участі в масових акціях громадянського протесту отримали важкі тілесні ушкодження (але такі пошкодження не спричинили інвалідності) і звернулися за медичною допомогою в період з 21 листопада 2013 до 30 квітня 2014 року;

в розмірі 500 гривень:

  • кияни, включені до переліку осіб, які під час участі в масових акціях громадянського протесту отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості (але такі пошкодження не спричинили інвалідності) і звернулися за медичною допомогою в період з 21 листопада 2013 до 30 квітня 2014;

в розмірі 450 гривень:

  • учасники бойових дій та колишні в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання та місць примусових робіт у роки Другої світової війни, а також діти, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків;
  • кияни, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, і кияни - бійці-добровольці, які брали участь у захисті територіальної цілісності і державного суверенітету на сході України;
  • кияни, включені до переліку осіб, які під час участі в масових акціях громадянського протесту отримали легкі тілесні ушкодження (але такі пошкодження не спричинили інвалідності) і звернулися за медичною допомогою в період з 21 листопада 2013 до 30 квітня 2014;

в розмірі 400 гривень:

  • вдови Радянського Союзу;
  • учасники війни та колишні в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання та місць примусових робіт у роки Другої світової війни;
  • особи, які були насильно вивезені на примусові роботи на територію Німеччини або її союзників, що перебували в стані війни з колишнім Союзом РСР, або на території окупованих ними інших держав;
  • діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога, які у зв'язку з патріотичною діяльністю їх батьків було піддано репресіям, фізичним розправам, гонінням;
  • члени сімей загиблих та дружини (чоловіки) померлих інвалідів Другої світової війни, дружини (чоловіки) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, жертв нацистських переслідувань, яких визнали за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге.

Виплата учасникам бойових дій та матеріальна допомога буде передана на руки пільгових категорій громадян або перерахована на їх соціальні рахунки.