Наближається дев'яте травня. За роки незалежності України цей день обріс величезною кількістю скандалів, домислів і політичних спекуляцій. Полярність думок різнитися від закликів взагалі скасувати це свято, до впевненості, що потрібно і далі відзначати День Перемоги за російським зразком.

Спробуємо розібратися, як саме закінчилася кровопролитна Друга світова війна у Європі, і як прийнято відзначати цей день у всьому світі.

Останні дні Берліна

Незважаючи на те, що вже в квітня 1945 року поразка Німеччини було абсолютно очевидна, а радянські і союзницькі війська з двох сторін підходили до Берліна, німецькі війська не припиняли чинити опір.

Синім кольором позначені німецькі території на момент капітуляції

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток
Показати ще

Берлін перетворили на справжню фортецю. На трьох лініях оборони були зосереджені близько мільйона чоловік, тисячі одиниць техніки. Але натиск вже неможливо було стримати. Вже 29 квітня радянські війська штурмували Рейхстаг, а 30-го - підняли над ним свій прапор. В той же день в своєму бункері під рейхсканцелярією застрелився Адольф Гітлер.

На наступний день до позицій «червоних» прибув генерал піхоти Ганс Кребс, щоб почати переговори про перемир'я. Радянське командування зв'язалося зі Сталіним, але той заборонив вести будь-які переговори. Сталін згоден був прийняти тільки беззастережну капітуляцію. Невідомо, на що ще сподівалися німецькі генерали, але капітулювати вони відмовилися. Втім, вже на наступні день радянські війська зайняли будівлю рейхсканцелярії, а сам Кребс застрелився.

Подвійна капітуляція

Стало зрозуміло, що це кінець. Ще 29 квітня в Італі капітулювала група армій «С» на чолі з генерал-полковником Генріхом фон Фітінгхофом. 2 травня заступник міністра пропаганди Геббельса доктор Ганс Фріче по радіо закликав всі німецькі війська здаватися. Ще через два дні капітулювали частини Вермахту в Північній Європі.

Генерал Йодль підписує акт в Реймсі

А ось далі події почали розвиватися за дуже незвичним сценарієм. Адмірал Деніц, який зайняв місце Гітлера, вважав, що домовлятися про капітуляцію необхідно тільки на Західному фронті, тобто здаватися генералу Ейзенхауера, але не «совітам». Німецьку верхівку можна було зрозуміти, адже в полоні у англійців чи американців вони могли сподіватися на статус військовополонених офіцерів, а ось що чекало їх в СРСР - страшно було навіть уявити.

Але Ейзенхауер, як і Сталін, відмовився вести розмови про часткову капітуляцію. Мало того, він запідозрив, що німці банально тягнуть час, щоб встигнути переправити на захід якомога більше солдатів та біженців. Тому пред'явив генералу Альфреду Йодлю, який явився в його штаб, ультиматум. Або негайна повна беззастережна капітуляція, або повне знищення. Деніцу та Йодлю нікуди було діватися, тому почалася підготовка до капітуляції. Акт був підписаний в 2:41 ночі 7 травня в Реймсі. Щоправда, Ейзенхауер все-таки дав німцям трохи часу, тому що по тексту акту війська Рейху повинні були капітулювати до 23:01 8 травня.

Сталін обурився, адже з радянської сторони акт зміг підписати тільки генерал Іван Суслопаров, а не хтось званням вище. Та й сам Суслопаров не встиг дочекатися схвалення на підпис зверху, і був змушений ставити його на свій страх і ризик. Сталін зажадав від союзників не розголошувати інформацію про підписання акту, а підписати повторний акт уже в Берліні. Черчілль і Трумен погодилися на підписання другого акту, але вимогу про нерозголошення першого відхилили.

Фельдмаршал Кейтель капітулює в Берліні

Повторний акт про капітуляцію був підписаний фельдмаршалом Вільгельмом Кейтелем 8 травня в 22:43 за центральноєвропейським часом, тобто о 00:43 9 травня за московським. Наявність відразу двох актів, у одного з яких ще й спірна дата підписання, внесла велику плутанину в питання про справжню дату капітуляції Німеччини і закінчення Другої світової війни в Європі.

Коли святкувати?

За великим рахунком, це абсолютно не принципово. На Заході прийнято вважати, що 7 травня був підписаний акт про капітуляцію, а 8 травня він був просто ратифікований. Пострадянські країни в більшості своїй вважають, що саме 9 травня за московським часом була поставлена ​​крапка в цій війні.

Новина про капітуляцію Німеччини в монреальській газеті Daily Star 7 травня 1945 року

Фактично, бойові дії на Червоній армії закінчили пізніше. Тільки 13 травня останні німецькі сили в Чехословаччині припинили опір. Тільки 15 травня закінчилися бої в Югославії. А останніми німцями, що здались,взагалі є десять чоловік, які до 4 вересня 1945 року перебували на архіпелазі Шпіцберген без радіозв'язку і були випадково знайдені норвезькими мисливцями на тюленів.

Велика частина європейських країн відзначає і восьме, і дев'яте травня, як Дні пам'яті та примирення. Україна пішла тим же шляхом, так що 8 травня у нас День пам'яті і примирення, а 9 травня - День перемоги над нацизмом.

Головне - це не дата. Народи, які більш ніж півстоліття тому потрапили в цю м'ясорубку, в якийсь момент усвідомили, що річниця закінчення війни - це не привід для бравурних військових маршів, як в Росії. Це скоріше привід згадати загиблих, і задуматися над тим, а що робимо ми, щоб світових воєн більше в принципі не відбувалося. Адже саме з цих бравурних маршів війна колись і почалась.