В 2020 році перерахунок пенсій здійснюється з 1 травня. Частиною другою статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено здійснення індексації у зв'язку зі зростанням середньої заробітної плати.

Розмір, дата та порядок такого збільшення визначаються у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабміну. Це визначено в постанові від 01.04.2020 № 251 "Деякі питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремих категорій населення в 2020 році", яким внесено зміни до вже застосованого Порядку проведення перерахунку пенсій, затвердженого постановою від 20.02.2019 № 124.

пенсіонерка, фото Pxhere
пенсіонерка, фото Pxhere

Так, до 2020 року перерахунок пенсій згідно з Порядком 124 здійснюється із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії, у розмірі 1,11. Якщо розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії, зазначеного в цьому пункті, не досягає 100 грн, встановлюється доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується при подальших перерахунках пенсії.

Перерахунку підлягають пенсії, обчислені:

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

- за Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування";

- згідно із статтями 54 і 5 9 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" у розмірі відшкодування фактичних збитків;

- пенсії по інвалідності військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей у зв'язку з втратою годувальника, обчислені відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Індексація пенсій, фото: Пенсійний фонд
Індексація пенсій, фото: Пенсійний фонд

Якщо щомісячний розмір пенсій з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" з урахуванням страхового стажу не досягає 2100 грн, таким особам надається доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру.

Після перерахунку розмір пенсії не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, який зараз становить 16 380 грн.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, карантин в Україні найімовірніше продовжать і після 22 травня, заява прем'єра.

Як повідомляв портал Знай.uа, Шмигаль розповів, як запускатимуть громадський транспорт в Україні.

Також портал Знай.uа писав, що у МОЗ опублікували нові правила після пом'якшення карантину 11 травня.