У 2020 році в Україні відзначається свято з 75-річною історією – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. На 9 травня зазвичай проходять різноманітні святкові заходи та паради.

А чи свято?

Останні п'ять років свято відзначається в Україні не так масштабно, як у минулі роки. Ставлення до 9 травня у населення кардинально протилежне.

Для одних 9 травня був і залишається Днем найбільшої перемоги. Вони не забувають це свято. І намагаються в цей день дотримуватися традицій: приносити квіти до пам'ятників, в колі сім'ї згадувати родичів, які повернулися після війни, або так і не повернулися.

Для інших 9 травня зовсім не свято, а день скорботи і для когось навіть жалоби. Крім того, це ще і день пам'яті, навіть попри те, що офіційно з 2016 року на честь пам'яті загиблих виділено окремий день – 8 травня, а не 9 травня. Багато людей сумує і пам'ятає ту війну. І не забудуть людей, які ціною життя або здоров'я подарували життя іншим і завдяки яким багато хто живе по сей день. З кожним роком ветерани покидають нас, і скоро ми вже не зможемо чути історії про ті жахливі події з перших вуст.

Історія перемоги

9 травня день скорботи
9 травня день скорботи / Фото з вільних джерел

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

До дня перемоги над фашизмом сили колишнього СРСР йшли чотири роки. Цей час запам'ятався як найбільший подвиг військових, жінок, неповнолітніх, осіб похилого віку, які майже будь-якими способами добували право на щасливе життя без війни й кровопролиття. Не тільки своє життя, але і нащадків — іншими словами, сьогоднішнє життя на землі з мирним небом над головою. І забути цей подвиг дуже складно.

І найважливішою подією був, є і буде День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

В цей день відбулася повна капітуляція військ супротивників. Однак перед цією подією відбулися й інші не менш значущі етапи капітуляції.

За два тижні до 9 травня війська колишнього СРСР майже впритул наблизилися до Берліна, де їх чекав жорстокий опір. Підготовчі переговори 1 травня про повну капітуляцію не виправдалися, що призвело до нападу центральної частини міста. Попри важкі бої, 2 травня над Рейхстагом замайорів прапор наших бійців. Після промови по радіо рейхсміністра пропаганди Німеччини фашистська армія здала зброю і здалася в полон. Так відступив Берлін, але це ще був не фінал.

Акт про повний відступ був підписаний тільки через кілька днів. Німецьке керівництво було змушене погодитися на капітуляцію через недоцільність продовження бойових зіткнень. Вранці 7 травня акт був підписаний обома сторонами збройного конфлікту.

Однак генералу Івану Суслопарову, який представляв керівництво колишнього СРСР, не був відданий наказ зі столиці про дозвіл на підписання такого роду документів. Тому було прийнято рішення підписати 2-ий акт, але вже повіреними особами обох сторін. Акт, що відповідав усім юридичним пунктам, був підписаний 8 травня о 22:43 за центрально-європейським часом. Цей акт і став підтвердженням повної капітуляції Німеччини.

Історія свята

9 травня керівник СРСР Йосип Сталін підписав Указ Головнокомандувача, згідно з яким цей день визнали Днем перемоги.

Перше відкрите відзначення в 1945 році запам'яталося приголомшливим салютом. А парад Перемоги на честь завершення війни пройшов у столиці СРСР 24 червня. Через два дні Сталіну було надано звання Генералісимуса Радянського Союзу.

9 травня в Україні

9 травня день скорботи
9 травня день скорботи / Фото з вільних джерел

Зовсім недавно в цей день в Україні проходили мітинги та паради військовослужбовців у супроводі салютів і культу радянських головнокомандувачів. Основна мета парадів – демонстрація військової міці. Зараз же прилюдне використання комуністичної та нацистської символіки у країні заборонено, а святкування змінили скорботу за жертвами й пам'ять про історію певних людей (а не збройного конфлікту).

Сьогодні в Україні 9 травня вважається Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – національне свято і вихідний день, який офіційно відзначається з 2016 року. Раніше Україна відзначала 9 травня як День перемоги виходячи з радянського визначення. І відзначався він у незалежній Україні до 2015 року включно.

Цю історичну дату український парламент затвердив 09.04.2015 законом Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-45 років, що входить в пакет законів про заборону комуністичних ідеалів.

З того часу 9 травня відзначається як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні на зміну звичному з радянських часів Дню перемоги у Великій вітчизняній війні у середині XX століття.

Визначення "Велика Вітчизняна Війна" застосовувалося в Радянському Союзі, щоб акцентувати на тому, що в цій війні солдати захищали СРСР як спільну Вітчизну. І з 2016 року під час вшанування пам'яті жертв в період Другої світової війни, за ініціативи голови Українського інституту національної пам'яті В. В'ятровича, заборонено використання символіки СРСР.

З того часу офіційною емблемою святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як і Дня пам'яті та примирення (8 травня), визнано вважати квітку червоного маку — прийнятий у світі знак відзначення пам'ятних днів Другої світової війни. В Україні емблема реалізована у своїй стилістиці, створеній харківським дизайнером Сергієм Мишакіним. Девіз 8 та 9 травня: "1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо".

Радянські традиції в честь Дня Перемоги

Парад

Військовий парад на 9 травня вважався фактично основним елементом святкування. По головній площі держави та у великих містах-героях проходить марш батальйонів армії, а також сучасна бойова техніка. Крім того, невід'ємною частиною параду є авіація. Як знатних гостей заходів на парад запрошуються ветерани війни, представники влади, гості держави.

Покладання квітів та хвилина мовчання

9 травня день скорботи
9 травня день скорботи / Фото з вільних джерел

У кожному місті відведені спеціальні місця бойової слави. До цих меморіалів, пам'ятників (як правило, пам'ятника Невідомому солдату та Вічного вогню), інших місць пам'яті загиблих ходять люди протягом усього дня, щоб віддати шану і покласти квіти, вінки. Частиною урочистої церемонії є хвилина мовчання. Це данина шани та поваги героям, які пожертвували своїм життям для світу і перемоги.

9 травня та коронавірус

У 2020 році міжнародні свята, історичні дати, церковні свята відзначаються не так, як раніше. Причиною тому є епідемія коронавірусної інфекції, яка не пройшла повз Україну.

У карантинних умовах пройшло відзначення головних церковних свят – зокрема, Великодня. Таким же чином буде святкуватися і 9 травня.

Оприлюднено, що масштабні акції на 9 травня в столиці будуть заборонені. Як альтернатива вознесінню квітів до пам'ятників, на кладовища до могил рідних, мер Києва Кличко запропонував привітати ветеранів телефоном - піддатися спогадами про рідних і поділитися їхніми розповідями на сайтах соцмереж.

9 травня день скорботи
9 травня день скорботи / Фото з вільних джерел

В інших регіонах України також підтримують ініціативу утримання від проведення масштабних акцій.

Так, глава міста Харкова Геннадій Кернес днями попросив харків'ян приєднатися до акції "Полк Безсмертної Перемоги". А саме рівно опівдні вийти на балкони квартир або у двір будинків з фотопортретами родичів учасників війни та влаштувати національну хвилину мовчання на вшанування їх подвигу.

У Дніпрі також підтримали ініціативу. Глава міста Борис Філатов повідомив, що святкувати 9 травня будуть в online-режимі. І попросив дніпрян взяти участь у флешмобі. На думку Філатова, народ повинен знати та зберігати історії вітчизняних героїв і закликав розповісти про них дніпрян. До своїх постів попросив додавати хештег #Герої_Дніпра. Ім'я кожного ветерана буде перенесено на будівлю міської ради лазерною проєкцією.

В Запоріжжі намічений автомобільний пробіг "Полк Перемоги". Усі охочуючі зможуть проїхатися по місту з прапорами на машинах і покласти квіти до пам'ятників і меморіалів. Крім того, в місті намічається урочистий телемарафон. Приносити квіти до пам'ятників планують дозволити, але за умови скупчення не більше 10 осіб.

Крім того, зазначимо, що 9 травня у 2020 році все ще вважається вихідним днем. Беручи до уваги, що в поточному році 9 травня припадає на суботу, вихідний всіх нас очікує до того ж і 11 травня.