Прикмети і забобони мали велике значення для наших предків і, не дивлячись на те, що з тих пір життя сильно змінилося, ми досі слідуємо їм.

Про їхню нерозумність можна сперечатися, але деякі прикмети можуть бути добрими і корисними правилами. Тому варто просто в них повірити.

Чому не можна мити посуд в гостях
Зараз багато хто вважає хорошим тоном запропонувати господині після званого вечора допомогу в збиранні зі столу і митті посуду. Мовляв, хочу прийняти на себе частину ваших турбот.

Досвід багатьох і багатьох поколінь людей рекомендує: робити це можуть лише дуже близькі до сім'ї люди. Споконвіку посуд і все, що пов'язано з приготуванням і вживанням їжі, ретельно оберігалася від псування і вроків. У всьому, що стосується домашнього вогнища, не прийнято було господарювати стороннім. Сотні років тому господині боялися, що гість, проникаючи в таку інтимну сферу життя сім'ї, відверне багатство і благополуччя з дому.

Прикмета ця дожила і до наших днів. Тому, збираючись запропонувати свою допомогу в гостях, подумайте двічі: а раптом господарі забобонні?

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Не можна мити посуд в гостях
Не можна мити посуд в гостях

Не став сумку на підлогу - до злиднів
Правда це чи ні, а все ж до всього, що може накликати безгрошів'я, не гріх уважніше поставитися.

Довгі роки народних спостережень за низкою випадкових збігів вивели таку формулу: сумці, в якій лежить гаманець, на підлозі не місце. Ця прикмета тлумачиться так: не стався до грошей недбало, не кидай абияк і де попало, а то їх "відведуть".

Сучасні правила етикету також на боці цієї прикмети: на підлогу сумку не ставлять, тому що брудно, на стіл не ставлять, тому що негігієнічно, тому ставлять на спеціальні тумби або вішають на гачки. Велику багажну сумку, звичайно, залишають на підлозі.

Не свисти в хаті - грошей не буде
Наші предки вважали, що свистун в світлиці приманює нечисть і діє домовому на нерви. Свист - це вітер, а до цієї стихії в старовину ставилися з великим побоюванням. Великий вітер і без врожаю залишить, і кораблі потопить, і сади поламає, і покрівлі позриває. Вітер - це голод, руйнування.

Загалом, навіть якщо ви в прикмети не вірите, займайтеся художнім свистом в спеціально відведених місцях. Інакше все багатство вітер "висвистить".

На столі сидіти - біду закликати
Не можна недбало ставитися до хліба насущного, адже видобувається він в тяжких трудах. Так само не можна оскверняти місце прийняття їжі.

Стіл - це місце сімейного збору. Він не для того створений, щоб плюхатися на нього п'ятою точкою.

За старих часів боялися прогнівити таким чином Всевишнього і духів домівки, нині ж це просто вважається некультурним.

Не можна сидіти на столі
Не можна сидіти на столі

Не можна користуватися тріснутим посудом - до нужди
Почнемо з того, що їсти і пити з посуду з тріщинами насамперед просто небезпечно. Адже він при вживанні їжі або при митті в один момент може просто розпастися по тріщині, і можна сильно поранитися гострими краями уламків.

Щодл "тонких матерій", то ви чули, напевно, такий вислів - "дім - повна чаша"? А тепер уявіть, що чаша тріснула і через цю тріщину все добро тікає.

Щербатий посуд наші предки ніколи не шанували, і феншуй його теж не схвалює. Такий посуд, якщо він вам дорогий, як пам'ять, можна зберігати як реліквію, десь в затишному місці. Але подавати їжу в відколотому і тріснутому посуді - це неповага до себе і до гостей. Це неестетично, неохайно і є ознакою поганого тону.

Сядь на доріжку!
Їдеш ти на дачу, або летиш відпочивати до Таїланду - перед виходом з дому присядь хоча б на півхвилинки і посидь мовчки. Кажуть, в незапам'ятні часи люди вважали, що, різко зірвавшись в шлях, можна ненароком повести за собою душу хати - домового. Крім того, сидячи останні хвилини перед дорогою в хаті, люди чекали на знак від доброго домашнього духу - може, попередить якось, що в дорозі небезпека чекає і поїздку краще відкласти.

Це варто робити хоча б для того, що є хвилинка ще раз подумати: чи не забули чого.

Розсипати сіль - до сварки
Давним-давно, коли життя було більш важким, ніж зараз, сіль була рідкістю і коштувала чималих грошей. У їжу її додавали мікроскопічними дозами і берегли для засолювання м'яса або риби.

Тому випадкове перекидання сільнички вважалося великою недбалістю і могло простою сваркою й не обійтися.

Розсипати сіль - до сварки
Розсипати сіль - до сварки

Не можна перетинати перехрестя по діагоналі - чужі хвороби збереш
Перетин доріг або вулиць здавна вважалося місцем, де любить гратися нечиста сила. Саме тому була розроблена маса ритуалів по позбавленню від неприємностей і недуг: наговорені речі або гроші несли викидати на перехрестя - нехай чорт забере. Так людство прийшло до висновку: не треба на перехресті нічого підбирати, нехай хоч золото там лежить.

На перетині доріг також не рекомендується їсти, позіхати, рахувати свої гроші.

Не можна розмовляти і передавати щось через поріг
З порогом пов'язана величезна кількість забобонів. Зараз навряд чи комусь прийде в голову ховати під порогом будинку шановного родича, щоб охороняв від злих духів. А були і такі язичницькі часи, звідси і пішла заборона сидіти на порозі.

Вхід в житло - це межа між двох світів. Зовні повно нечистих духів, а всередині "господар" допомагає, оберігає.Тому через поріг нічого не передають і не розмовляють - або в зовнішній світ виходять, або в домашньому світі важливі справи вирішують.

Молоду жінку в дім чоловік теж не дарма на руках вносить - це щоб духи будинку прийняли їх за єдине ціле і впустили в хату нову господиню.