Археолог Тимур Бобровський знайшов у каталозі Державного історичного музею (ДІМ) в Москві десятки предметів з Києво-Печерського музею-заповідника, які в 1930-х роках були вивезені більшовиками і вважалися безповоротно втраченими.

Про це він повідомив на власній Facebook-сторінці.

Так, ще у 2001 році хранитель фондів Києво-Печерського заповідника Григорій Полюшко видав монографію "Втрачені скарби лаврського музею" з каталогом дорогоцінних речей, які радянська влада передала з фондів музею у Державне сховище цінностей СРСР.

Це були переважно богослужбові предмети, реквізовані у 1920-х рр. з ризниць Софійського та Успенського соборів Києва, які вилучалися під приводом "надійного зберігання". Щоправда, на початку 1940-х рр. більшість із них зникла в надрах державних банківських установ.

Втрачені скарби

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Полюшко встановив, що мінімум 11 предметів у підсумку виявилися в Державному історичному музеї в Москві, але там заявили, що "облікова документація не містить інформації про надходження експонатів з Києво-Печерської лаври".

Втрачені скарби

В результаті археолог порівняв фотографії з "каталогу Полюшка" з каталогом на сайті ДІМ.

"Тут почалося… Зі 119 предметів, зазначених у каталозі за даними 1930-х рр., мені серед матеріалів цього сайту вдалося ідентифікувати 57 київських" речей, з яких щонайменше чотири десятки вважалися втраченими назавжди. І це я переглянув тільки частину цифрованої колекції", – повідомив археолог.

Втрачені скарби

Втрачені скарби

Втрачені скарби

Втрачені скарби

Втрачені скарби

Втрачені скарби

Втрачені скарби

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, археологи знайшли закляття в 3000-річному саркофазі староєгипетського жерця.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що під християнським собором виявили стіну з людських кісток, жахливій знахідці понад 300 років.

Також портал "Знай.ua" писав, що у тропічних джунглях знайдений доісторичний хижак, якого світ ще не бачив.