У суботу, 11 липня, свій День народження святкує Сакума Суїці (Чарлі Сакума) - японець, який живе в Україні, грає на бандурі і танцює традиційний гопак. Сакума народився в Токіо, під час пошуків роботи його занесло в Канаду, там він деякий час працював електриком. Саме там у Едмонтоні, де присутня численна українська громада, японець зацікавився українською культурою і, зокрема бандурою.

Про цю історію розповідає спільнота Diaspora.ua у мережі Facebook.

Чарлі Сакума, фото: Facebook
Чарлі Сакума, фото: Facebook

"Коли я вперше побачив українські народні танці, захотів і сам навчитися. Хоча це було важко, адже у мене не було жодного українського грунту і знань про цю культуру. Але потім мені вдалося ці танці оволодіти, розповів Сакума Суїці в одному з інтерв'ю. - Потім я натрапив на оголошення про уроки бандури. Вирішив спробувати. Щотижня відвідував урок бандури у репетитора. Пізніше потрапив у Bandura-camp в Штатах. Це якийсь літній табір гри на бандурі. Багато людей приїжджають туди, щоб грати на бандурі весь день протягом двох тижнів. Так я і отримав основні свої навички".

Зокрема, грі на бандурі його навчали відомі бандуристи Андрій Горняткевич, Тарас Лазуркевич та Олег Созанський. У 2005 році він вперше відвідав Україну, побував у Львові, де замовив собі професійну бандуру з портретом Тараса Шевченка і написом "Чарлі Сукумачук".

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Чарлі Сакума, фото: Facebook
Чарлі Сакума, фото: Facebook

Він настільки добре оволодів грою на українському інструменті, що вже тривалий час виступає з концертами, виконуючи українські пісні під бандуру (деколи — японські) у традиційному українському вбранні. Зокрема, він мав ряд концертів в українських містах, а також проводить майстер-класи гри на бандурі і у себе на батьківщині, в Японії. До речі, там мало хто розуміє його захоплення українською культурою.

Зараз Сакума живе в Україні, одружився на українці, виховує доньку і продовжує удосконалювати свої навички гри на бандурі і вивчає гопак. Коли його запитують, чим він може пояснити таку свою любов до України, він, не замислюючись, відповідає: "Ви бачили гопак? Це моє все!". Українська культура абсолютно відмінна від моєї рідної. Але в чомусь вони здаються мені схожими. А ще я вірю у реінкарнацію. Можливо, в минулому житті я був козаком. І зараз я повертаюся до цього. Мені здається, я сотні разів в Едмонтоні бачив українські танці. Але щоразу плакав".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ватиканський "Робін Гуд" став порятунком для транссексуальних повій.

Як повідомляв Знай.uа Комаровський показав наслідки пандемії в різних країнах - алкоголь замість антисептика, секс-іграшки в тренді.

Знай.uа писав, лотерея Green Card — двері для імміграції в США.