Часник називають ліками від тисячі хвороб, адже він має багато цілющих властивостей. Та й в українській кухні без часнику - ніяк. Тому, якщо у вас є город, посадити цей овоч - святий обов'язок. Але робити це потрібно правильно.

Озимий часник, як говорить його назва, висаджують під зиму, з таким розрахунком, щоб зубчики добре вкоренилися, але не проросли.

Перезимовують часник для розвитку кореневої системи: чим вона більша, тим менша ймовірність вимерзання.

Фахівці кажуть, що до настання зими зубок часнику повинен мати 12-18 корінців довжиною 5-10 см. Для розвитку такої кореневої системи потрібно приблизно 35-45 днів.

Вивчивши досвід вирощування часнику в Україні, вчені визначають такі строки посадки часнику:

✅північні регіони України - третя декада вересня
✅центральні і західні райони України - перша половина жовтня
✅південь України - друга половина жовтня
✅Закарпатті - друга половина жовтня

Як правильно садити озимий часник

Розбираємо головку на зубки і вибираємо для посадки найбільші і здорові. Відібрані зубчики необхідно на добу замочити в 0,1% розчині перманганату калію або 1% розчині мідного купоросу.

Тепер приступаємо до технології посадки часнику восени.

Популярні новини зараз
Готуємо теплі шкарпетки та кофти: синоптики попередили українців про похолодання після Великодня Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

🧄На підготовленій грядці намічаємо місце посадки озимого часнику. Для цього палицею робимо в землі лунки на відстані 10 см один від одного. Глибина лунок - від 3 до 15 см в залежності від методу та часу посадки. Відстань між рядами - 20-25 см.

🧄В лунки розкладаємо зубчики часнику. Вдавлювати їх в землю не варто, так як це затримує корнеобразование.

🧄 Якщо земля суха, можна полити її рожевим розчином марганцівки.

🧄 Закривати лунки необхідно перепрілим компостом.

🧄 Мульчкємо грядку. Оптимальний шар мульчі - близько 10 см. Для мульчування найкраще використовувати торф, хвойні голки або опале листя.