Поблизу Івано-Франківська у Чорному лісі знайшли бункер часів Першої світової війни.

На нього працівники КП "Пам'ять" натрапили півтора року тому, коли шукали поховання жертв комуністичного та нацистського терору, повідомляє suspilne.media.

Зараз можна побачити лише зруйнований вхід. Наразі відкачують воду з котловану, опісля продовжать розкопки.

Бункер, за словами керівника комунального підприємства "Пам'ять" Василя Тимківа, знаходиться на глибині чотирьох-п’яти метрів. На нього натрапили за допомогою спеціального металодетектора.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Бункер будувався способом лисячої нори. Тобто копалася шахта під нахилом в глибину 5-6 метрів. На глибині вже ширше викопувалась підземна кімната розміром три на три метри, все це укріплювали балками, які досі тут збереглись. Спосіб будівництва був закритий. Шахтним способом вкопувався вхід на рівень росту людини, шириною близько метра. Його укріплювали балками. Похила шахта йшла на глибину 4-5 метрів. Вже там викопувалася сама кімната - бліндаж 3,5 на 3,5 метри. З нього існував ще один вихід",- пояснює історик.

За його словами, це позиції австрійської армії - частина оборонно-наступальної лінії. Вони були збудовані влітку 1916-го року.

Історик розповідає, що у бункера були два виходи, які поєднувались з окопами. Коли відбувався артилерійський обстріл, військові ховались всередину, захищаючись від потужних снарядів.

"Це не один такий бліндаж в цьому районі. У 1916-17 роках Станіславів був у руках російської армії. Ми зараз знаходимось на маленькій ділянці оборонної лінії, яка тяглася від Старого Лисця аж до Єзуполя",- додає пошуковець.

Зараз уся ділянка, де знаходиться бункер, затоплена водою. Тож пошуковці звернулись за допомогою до Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області. Опісля відкачування води працівники підприємства копатимуть у глибину, щоб добратись до перекриття бліндажу.

"Нас цікавлять історичні артефакти, які можуть бути в бункері. Є ідея реставрувати бліндаж. У поєднанні з іншими об’єктами у лісі можна розробити цікавий туристичний маршрут",- каже Тимків.