В Україні вже з наступного року можуть запровадити накопичувальні пенсії.

Читайте Знай в Google News!

Якщо відповідний законопроєкт про накопичувальні пенсії приймуть до кінця 2020 року, то запуск цієї системи може відбутись вже наступного, 2021 року. А це означає, що всім працюючим українцям у віці до 50 років доведеться віддавати 4% зарплати на спеціальний рахунок, де ці гроші будуть накопичуватися. А зняти кошти з цього рахунку можна буде лишень після досягнення 60 років.

Однак, експерти критикують накопичувальну систему і мають для цього досить аргументів.

Так, кандидатка економічних наук Лідія Ткаченко зазначила, що якщо платити 4% з середньої зарплати у 10 тисяч грн, то в кращому разі можна розраховувати на другу виплату в розмірі 400 грн. І це за умови, що зібрані гроші досить успішно інвестують, а отриманий прибуток повністю покриє інфляцію.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

Щоб отримувати пенсію 20 років, в ідеалі відкладати потрібно удвічі довше. Тоді можна було б розраховувати на виплату в розмірі 800 грн.

"Про гідну пенсію взагалі не йдеться", – каже Ткаченко.

Українські пенсіонери, фото - znaj.ua
Українські пенсіонери, фото - znaj.ua

Та враховуючи рівень інфляції, до моменту виплат "другої пенсії" гроші просто знеціняться.

Колишній міністр соціальної політики Андрій Рева зазначав, що накопичувальний рівень перетвориться на фінансову піраміду.

"Та не отримаєте ви 400 грн з урахуванням інфляції. Де будуть брати капіталізацію вище рівня інфляції? Немає такої можливості! Це чиста піраміда", – цитує політика obozrevatel.

Попри це, грошей може не вистачити навіть на поточні пенсії. Так, в Україні станом на 1 вересня борг перед Пенсійним фондом досяг 20,5 млрд грн. Водночас загальний дефіцит ПФУ зростає. Це може призвести до "ризиків, пов'язаних із виплатою пенсій", як повідомив Комітет з питань соціальної політики Верховної Ради.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у грудні українцям піднімуть пенсії

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям перерахують пенсії у три етапи

Також Знай.ua писав, як зміняться мінімальний і максимальний рівні зарплат і пенсій у 2021 році