Українець поділився досвідом, як опинився в Словаччині 24/10 - це був перший день локдауну в країні. Новина про локдаун застала його фактично в дорозі.

Читайте Знай в Google News!

Насамперед чоловік зареєструвався на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я на проходженні карантину і здачі аналізів.

"При В'їзді в Братиславу мене сильно "напружили" порожні вулиці. На щастя потішило те, що супермакети працювали. Там ми могли скупитися і, найголовніше, купити сім-карти місцевої мобільної компанії О2 з Інтернетом за 1євро на 1ГБ. Швидкість 4G і на період карантину я був з Інтернетом. Пізніше я купив картку мобільної компанії 4кА за 14євро і з 300ГБ Інтернету на місяць", - пише українець.

Карантин в Словаччині триває 5 днів і на 5-ий день здається ПЛР тест. На 3-ий день карантину прийшла смс-ка на український номер з кодом для ідентифікації на аналізах, часом і місцем здачі аналізу. На 5-ий день на призначений час він під'їхав до точки здачі аналізів. Це була парковка за стадіоном. Зі стрічки зробили змійку для черги.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Я став в чергу і був десь в числі 11-го десятка. На годиннику було майже 8:15 ранку. Поліції я не бачив. Але за порядком стежили військові. Я був єдиний на українських номерах. Всі інші машини були словацькі. І це ще були не загальні тотальні тести, які Словаччина проводила 30-31/10. Це було 29/10. Я громадянин України, але мені зробили тест абсолютно безкоштовно. Все виглядало дуже професійно і просто", - зауважує він.

За 5 хвилин зробили тест ПЛР, а вже на наступний день ввечері прийшла смс-ка з результатом тесту, а на емаіл прийшов лист. У листі був код і привітання з негативним результатом. По суті будь-який перевіряючий може вбити цей код на сайті МОЗ Словаччини і при цьому людині мені на телефон прийде повідомлення про результат аналізу. Таким чином можна перевірити правдивість повідомлення.

Кафе на вулиці, громадське харчування зі столами на вулиці - всі заклади працювали. Насамперед відзначили з друзями вдале проходження карантину невеликою порцією Бехеровки.

Що стосується магазинів - всі магазини працювали. Але є нюанси - без маски, без результату тесту і обов'язковою дезінфекцією рук при вході в магазин ви не зайдете. Вас просто не пустять.

Що стосується масок, то це найбільший подив.

"У Словаччині я був у своїх справах в різних офісах. І навіть в таких, які на найвищих поверхах і там сиділа в кабінеті одна людина, але навіть вона весь день була в масці. Словаки часто навіть в машині своїй їздять, не знімаючи маски. А щоб вийти на вулицю або в магазин без неї, то це взагалі не реально. У магазині варто було тільки опустити заради приколу маску нижче носа, то моментально отримував попередження від охоронця і від поруч стоять людей. Ось це рівень дисципліни і консолідації. Я досі здивований від рівня усвідомленості і організованості", - зауважує українець.

За результатами виявилося, що в Братиславі Covid-19 знайшли менш ніж у 1% людей. Але люди продовжують дотримуватися правил карантинної безпеки. Найгірший результат був у якомусь селищі з результатом трохи більше 4%. Людей відповідно відправили на обсервацію. І знаю, що навіть тих відправили, з ким людина мала контакти за певний проміжок часу.

На загальне тестування Словаччина витратила щось близько 13млн. євро, включаючи тести, логістику та інші витрати. Населення в Словаччині хоч і менше, ніж в Україні, але систему загального тестування вони запозичили у Південної Кореї, де людей більше, ніж в Україні. Це дуже професійно і сумлінно. Є чому повчитися у наших сусідів.

Скріншот повідомлення
Скріншот повідомлення

Скріншот повідомлення
Скріншот повідомлення

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у Covid-19 знайшли небезпечний симптом: болючіше, ніж при інших захворюваннях.