Незважаючи на те, що під Кабміном проходили мітинги підприємців, які вимагають не вводити «карантин вихідного дня», уряд усе ж таки ввів його. Давайте дізнаємося про головні правила й обмеження «локдауна». Чи можна відвідувати церкву, чи будуть працювати ринки тощо? Читайте також про те, як Україна сприйняла нову постанову уряду.

Чому бізнесмени проти «карантину вихідного дня»?

Представники ресторанного та іншого бізнесу не згодні з рішенням уряду щодо запровадження режиму «карантину вихідного дня». Вони не підтримують тимчасові рамки й обмеження. Вважають, що це рішення не має здорового глузду.

У числі однієї з нововведених заборон на вихідних - прийом відвідувачів у кафе, ресторанах, барах. Згідно із новою постановою уряду, в них не можна відпочивати із півночі суботи до півночі понеділка. А ось на винос дозволяється.

Представники ресторанного бізнесу кажуть, що для Covid-19 неважливо, який цей час доби та який день. Він є та поки що буде у будь-який період. А заборони позначаться на їх роботі, доходах.

Такої ж думки дотримуються й багато інших підприємців, представники дрібного й середнього бізнесу. Вони вважають, що немає необхідності закривати ресторани. А також припиняти у зазначений період діяльність фітнес-центрів, спортивних клубів, басейнів тощо.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Адже під забороною у вихідні тепер і діяльність культурних закладів. Не можна відвідувати театри, кінотеатри, проводити будь-які культурні заходи. Обмежується також діяльність торгового й побутового обслуговування.

За твердженням підприємців, вихідні завжди були найбільш прибутковими днями для бізнесу. І від 30 до 50% прибутку вони отримують якраз на вихідних. Якщо згадати попередній весняний карантин, то тоді багато бізнес-структур дуже сильно постраждали.

Багато українців «ледь вижили». А держава, що обіцяла допомогти, ніяким чином не допомогла. Суттєвих компенсації потерпілий бізнес так і не отримав. Підприємці хочуть, щоб із ними вступали у діалог. А не просто ставили свої умови. І бізнес не опинявся перед фактом великих фінансових втрат.

Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube
Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube

До якого числа буде «карантин вихідного дня»?

Дійсно, бізнес навесні ледь вижив. І як тільки ситуація в країні почала потроху стабілізуватися, українців сколихнув новий «локдаун». Мітингувальники заявляють, що не згодні з тим, що ресторанний та інший бізнес закриють у той час, як метро та громадський транспорт переповнені.

Та й продуктові супермаркети переповнені людьми. У них не завжди дотримується дистанція. У той час як інші торговельні заклади, у яких менше 60% торгової площі суб'єктів господарювання, повинні на вихідних бути закритими.

До речі, від карантину програють не тільки власники бізнесу, які отримують прибуток. Але й ті люди, які там працюють: кухарі, офіціанти, адміністратори, бармени, касири, барісти, метродотелі, якщо говорити про ресторанний бізнес.

Але ж повинні бути закриті й іншізаклади - фітнес-центри, басейни, спортзали, театри, кінотеатри, розважальні центри і т.д. І коли будь-який із цих закладів закрито, це ознчає, що багато людей самих різних професій не зможуть отримати гідну зарплату.

Навесні деяким вдалося переформатувати свою роботу на доставку. Однак усе одно прибутки тоді істотно впали. Та й театри, кінотеатри, салони краси, перукарні, а також невеликі магазини, зоомагазини, діяльність яких уряд обмежив, не змогли працювати «на винос».

А тепер на вихідних заклади, що працюють у сфері торгово-побутового обслуговування (салони краси, магазини промгруппи товарів і т.д.), із півночі суботи до опівночі понеділка також не мають право приймати у цей період відвідувачів. І неважливо, яка це область: Львівська, Кіровоградська, Київська, Вінницька і т.д. - постанова діє по всій території України.

Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube
Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube

Луцьк, Маріуполь, Одеса, Полтава, Рівне, Хмельницький та інші великі міста й невеличкі населені пункти України повинні дотримуватися постанови уряду. Мітингувальники виступають за те, щоб в Україні скасували «карантин вихідного дня». Адже у них є діти, сім'ї, яких потрібно годувати.

Однак після того, як постанову прийняли, багато хто тепер змушений бути просто зачиненими й простоювати на вихідних, що, безумовно, позначиться на зарплатах співробітників і бізнесу в цілому. Ось люди й висловлювали із цього приводу своє невдоволення.

Нагадаємо, мирна цивілізована акція рестораторів і бізнесменів проходила 11.11.2020 не тільки у Києві. Але й інших містах України: Дніпрі, Одесі, Харкові, Полтаві, Львові, Житомирі, Запоріжжі, Миколаєві, Чернігові, Херсоні й т.д. Загалом, у 23 містах країни.

Обмеження «вихідного дня», які Кабмін запровадив 11 листопада, будуть діяти до кінця цього місяця, 30.11.2020 року. Рішення вступило у силу із 14 листопада. І оскільки постанову усе ж таки прийняли, проти закону тепер не підеш, бо є штрафи.

Демократично організованим процесом люди хотіли донести до уряду, що вони проти їх умов. Адже саме 11.11.2020 мало відбутися засідання Кабінету міністрів про прийняття рішення введення/невідання «карантину вихідного дня» та його терміни, тож люди й виражали свій протест, сподіваючись на розуміння та підтримку уряду.

На жаль, цього не сталося. Тож до кінця листопаду на вихідних вищевказаний бізнес не працює. У тому числі не можна проводити ярмарки, організовувати фестивалі, а також організовувати інші культурні заходи за участі понад 20 осіб.

Із півночі суботи до опівночі понеділка має бути закрита усе, крім аптек і заправок, СТО, пошти, банків, мед- та ветзакладів. Транспорт ходитиме. Можуть працювати тільки ті магазини, шістдесят відсотків площі яких призначені для торгівлі продуктами харчування, ліками, ветпрепаратами, паливними елементами, медвиробами, кормами.

У зазначений період заборонено також надавати послуги розміщення за винятком готелів і установ, які надають соціальні послуги. Не можна проводити дискотеки та інші розважальні заходи.

Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube
Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube

Таким чином, листопад місяць стане справжнім випробуванням для багатьох - працівників промринків, невеликих магазинів і торгових павільйонів промислової групи товарів, ресторанів, салонів краси, розважальних центрів та інших закладів торгово-побутового сервісу.

Які останні новини щодо нововведень?

У всі інші, тобто будні дні, по всій Україні діють обмеження для «помаранчевої зони». Тобто у громадському транспорті кількість людей повинна відповідати кількості сидячих місць. У іншому випадку передбачаються штрафи.

Заборонено також проводити заходи за участі понад 20 осіб. Тобто церква й служба у ній за участі більшої кількості людей - під забороною. Однак деякі храми приймали й приймають більшу кількість мирян. Дехто приходить без маски або стоїть на літургії зі спущеною маскою.

Якщо на вихідних робота театрів і кінотеатрів під забороною, то у будні дні вони можуть працювати, але із умовою заповнювання не більше 50%. У групах, де відбувається навчання, обмежена кількість учасників до 20 осіб. І якщо на самоізоляцію відправляться понад 50% відвідувачів, то навчання доведеться припинити.

Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube
Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube

Спортзали й фітнесклуби можуть працювати, якщо для 1 людини передбачено 20 м². У закладах громадського харчування по буднях дистанція між сидячими місцями - більше 2 метрів. За одним столом не можна перебувати понад 4-х чоловік без урахування дітей віком до 18 років.

Перебуваючи у громадських місцях, усі повинні користуватися засобами індивідуального захисту. Для людей пенсійного віку Кабінет міністрів ввів пріоритетний час - із 10:00 ранку до 12:00 дня. У цю категорію включені люди віком від 60 років.

Уряд заявляє, що їх заходи виправдані, тому що спрямовані на те, щоб врятувати людські життя. Більшість українців не згодні з постановою уряду. І кажуть, що головне для того, щоб не поширювати коронавірус - це носіння масок, використання антисептиків, часте миття рук, дотримання гігієни.

Протестуючі пояснюють свою поведінку тим, що кілька місяців були без роботи. І більше «локдауна» не витримають. Однак, незважаючи на те, що регіони України не задоволені, діалог між урядом і учасниками мітингу не відбувся.

Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube
Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube

Багато українців вважають «карантин вихідного дня» всього лише черговим кроком, що імітує боротьбу із поширенням пандемії у нас в Україні. На думку людей, якщо Кабмін хоче вводити якісь обмеження, то повинен спочатку заплатити гроші.

Адже німцям, французам і т.д. роблять компенсації у разі обмежень. А у нас про це тільки говорять. Насправді Україна дуже сильно постраждала економічно. Багато хто не знає, як годувати свої сім'ї, як жити далі.

Українці вважають, що у «карантині вихідного дня» абсолютно немає здорового глузду. І наш уряд навмисно ввів нововведення, щоб «добити людей» та забрати у них останні гроші на прожиття.

Фото

Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube
Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube

Карантин вихідного дня, фото: Getty Images
Карантин вихідного дня, фото: Getty Images

Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube
Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube

Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube
Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube

Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube
Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube

Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube
Карантин вихідного дня, головні заборони, скрін - YouTube

Відео