Дружина чоловіка, якому пересадили донорське серце, розповіла про те, як пройшла трансплантація і чому їй соромно за своє щастя.

Читайте Знай в Google News!

У ніч на суботу, 21 листопада, у Львові провели складні три операції з трансплантації: людям пересадили органи від одного донора - серце і дві нирки. Серце загиблого від інсульту 28-річного чоловіка дісталося 36-річному жителю Костянтинівки Сергію Козачку.

Дружина Сергія Валерія Козачок розповіла, як її чоловік живе з донорським серцем та про те, що відчуває сама. Своїми переживаннями жінка поділилась в інтерв'ю strana

Жінка розповіла, що в її чоловіка порушена фракція викиду серця, яка тривала 11 років.

"Я не медик, але спробую пояснити своїми словами. У серце потрапляє певний обсяг крові, і потім повинен відбутися викид цієї крові. У здорової людини - викид 70-80%, а у мого чоловіка - 11%. Тобто вся ця кров не йде з серця, а залишається там, і плюс надходить нова порція крові. В результаті серце збільшувалося в розмірах - його розпирало від великого об'єму крові. Нам сказали, що серце в чотири рази більше від нормального. І весь організм недоодержував кров - у серця не було сил її качати. Єдиний шанс врятувати чоловіка - пересадка серця", - розповіла Валерія.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Сергій Козачок з дружиною Валерією, фото Facebook
Сергій Козачок з дружиною Валерією, фото Facebook

У жовтні Сергія поставили в лист очікування. Наскільки довгий цей лист і який за рахунком був Сергій - подружжя не знало. Таку інформацію не розголошують. Тому вони просто чекали.

Валерія розповіла, що вона відчула, коли пара дізналася, що з'явився донор серця.

"У мене був стрес і страх. Тремтіло все тіло від хвилювання. Було дуже тривожно ... Знаєте, у нас в Україні, на жаль, менталітет людей ще не дійшов до розуміння того, як це важливо. Що органи людини після смерті можуть врятувати життя інших людей. У нас прийнято, що якщо тобі погано, має бути погано всім. Слава Богу, родичі донора виявилися не такими. Це такі людяні люди, настільки просочені добротою - вони навіть в момент горя від втрати близької людини знайшли в собі сили нам допомогти. І дали згоду на пересадку органів померлого. Я дуже вдячна мамі донора, яка змогла дати життя не тільки своїй дитині, але і моєму чоловікові. У мого чоловіка тепер б'ється серце її сина. І мені навіть соромно за своє щастя", - зізналась жінка.

Сергій Козачок з дружиною Валерією та дітьми, фото Facebook
Сергій Козачок з дружиною Валерією та дітьми, фото Facebook

Вона пояснила, чому відчуває сором за своє щастя.

"Щоб мій чоловік міг жити, помер молодий хлопець - 28 років, інсульт. Він молодший за мого чоловіка. У його дружини і матері - горе. Їм погано, а мені добре. Але виходить, що якби у них не було горя, у мене не було б щастя. І мені в глибині душі соромно за це. Зрозуміло, що людина померла не з нашої вини, так склалися обставини, проте саме нам його смерть дала можливість жити й бути щасливими", - пояснила Валерія.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцю пересадили серце загиблого чоловіка, львівські хірурги сотворили диво

Як повідомляв портал Знай.ua, вертоліт з донорським серцем впав на лікарню, але операцію не зупинили

Також Знай.ua писав, у Львові перше на Західній Україні створено кафедру хірургії та трансплантології.