АТ "Укрзалізниця" 26 листопада визначило компанію "Анвітрейд" (Wexler Group) переможцем п'яти тендерів на 9 000 тонн дизельного палива за ціною котирувань в порту Роттердам (Нідерланди) плюс націнка від $27 до $30 за тонну.

Про це повідомляє видання enkorr з посиланням на ProZorro.

"Анвітрейд" запропонував по кожному з п'яти лотів ціни в діапазоні від 20 151 грн/т до 20 262 грн/т.

За розрахунками видання, так звана фіксована маржа постачальника, яка надалі буде автоматично приплюсовуватися до котирувань ДП за 10 днів до отримання рознарядки, складе у «Анвітрейд» від 770 грн/т ($27/т) до 862 грн/т ($30,3/т).

У порівнянні з попередніми торгами, які відбулися 19 листопада, маржа постачальника до ціни в порту Роттердам скоротилася на $1,3-4,9/т.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Видання зазначає, що ця маржа, крім чистого заробітку компаній, включає в себе витрати на доставку палива в Україну, страховку та інші витрати.

Нагадаємо, в листопаді «Укрзалізниця» оголосила тендер на 26165 тонн вугілля за ціною «Роттердам+$50/т».

Формульний підхід з використанням цін в європейських біржових майданчиках використовується в Україні для розрахунку вартості газу для населення. З лютого по липень 2020 року це була Т.зв. формула «Амстердам плюс» – ціна на хабі ТТF в Нідерландах плюс доставка в Україну.

Також у 2016-2019 рр.діяла формула «Роттердам+» для вугілля. Вона встановлювала прогнозну вартість електроенергії виключно для промислових споживачів.

Формулу скасували 1 липня 2019 року з введенням ринку електроенергії, після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.