Епідемічна ситуація в країні дедалі гіршає, а у соцмережах все частіше з'являються кричущі повідомлення про вигнаних літніх людей з лікарень та ігнорування з боку влади катастрофічної нестачі кисню в медзакладах. Та, схоже, панічні переживання тисяч українців представники "верхівки" керівництва країни не розділяють. У той час, як лікарям затримують обіцяні виплати, а українці вимушені годинами простоювати в чергах до приватних клінік, аби здати тест на COVID-19, Кабмін та Верховна Рада витрачають мільйони на закупівлю канцтоварів, подарункових годинників та ремонт адмінбудівель. Проте, очолило "топ" інше держпідприємство, замовивши реконструкцію центру "Конча-Заспа" майже за 700 мільйонів. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада, ЗМІ - фото Знай.ua
Верховна Рада, ЗМІ - фото Знай.ua

Прокол на першому ж етапі: від учасників - чисельна кількість зауважень

Один з нещодавніх "лотів" ДП "Олімпійський навчально-спортивний центр "КОНЧА-ЗАСПА", розміщених на офіційному сайті майданчика електронної системи публічних закупівель ProZorro, за вартістю переплюнув навіть заявлені закупівлі "Урядового кварталу".

Очікувана вартість заявленої реконструкції споруд центру зі зведенням нових будівель сягає позначки у 697 млн 407 тис грн.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок
Показати ще

При цьому, абсолютно всі витрати передбачені саме з держбюджету.

Загальний перелік вимог вдалося знайти у рішенні тендерного комітету від 13 листопада (протокол № 191/20) – складається він з сотень позицій.

Більшість з них – це різні види робіт: від монтажу опорних конструкцій та прокладання трубопроводів водопостачання до облицювання керамічною плиткою канта басейна і облаштування системи охоронної, пожежної сигналізації. Але є і товари:

Реконструкція фото ДП "Олімпійський навчально-спортивний центр "КОНЧА-ЗАСПА"
Реконструкція фото ДП "Олімпійський навчально-спортивний центр "КОНЧА-ЗАСПА"

Та вразила ця "золота" реконструкція не тільки ціною – як виявилося, вже на початку прийому документації чимало з них скаржилися на "штучне звуження кола" потенційних учасників торгів шляхом прописування певних вимог і їх "незаконність".

Виникли питання і у представників іноземного підрядника, що працював в рамках проекту Олімпійських ігор Китаю 2008 року.

Олімпійські ігри 2008 - фото Вікіпедія (Peter23)
Олімпійські ігри 2008 - фото Вікіпедія (Peter23)

Незважаючи на опубліковані прохання та задовільну відповідь замовника, документів китайський підрядник не міг дочекатися кілька днів.

В результаті, до кінцевого строку прийому тендерних пропозицій, що завершився 22 листопада, подати документи встигли 5 компаній. Сам же аукціон стартує 28 грудня.

На технагляд за будівництвом і легкоатлетичні сектори – ще 46 млн

Окрім того, у переліку найсвіжіших "лотів" ДП "Олімпійський навчально-спортивний центр "КОНЧА-ЗАСПА" можна знайти і капітальний ремонт легкоатлетичних секторів, павільйону для легкоатлетичних змагань, будиночка для зберігання спортивного обладнання НСК, що обійдеться ще у понад 12 млн грн.

Кінцеве рішення про переможця було оприлюднене 25 листопада. Роботи мають бути виконані до 25 грудня цього року.

А доповненням до нього стало оголошення про закупівлю обладнання легкоатлетичних секторів з 13 комплектів, очікувана вартість якого сягає 4 млн 179 тис грн.

Стартує аукціон 1 грудня.

Також понад 33, 8 млн грн передбачено на утримання служби замовника та здійснення технічного нагляду за об'єктом будівництва.

Кінцева вартість ще не визначена, але, судячи з наданих пропозицій, сума точно не буде нижчою за 30 млн грн.

Варто відзначити, що як раз на початку другої хвилі пандемії та різкого збільшення кількості хворих в країні була здійснена ще одна закупівля на досить кругленьку суму.

Скрішот з відео на сторінці Фейсбук ДП "Олімпійський навчально-спортивний центр "КОНЧА-ЗАСПА"
Скрішот з відео на сторінці Фейсбук ДП "Олімпійський навчально-спортивний центр "КОНЧА-ЗАСПА"

Наприкінці вересня Державне підприємство "Олімпійський навчально-спортивний центр "КОНЧА-ЗАСПА" заключило договір про капремонт легкоатлетичних секторів, павільйону та будиночка для зберігання спортивного обладнання НСК на суму у майже 62 млн грн.

Звісно, що модернізація спортивної інфраструктури та оновлення пострадянських конструкцій є одним з важливих напрямків розвитку України. Але ж стовідсотково не тоді, коли на кону стоїть життя і здоров'я тисяч хворих на COVID-19, яким невдовзі може не знайтися місце в профільних лікарнях, а на безкоштовне швидке тестування за державні кошти не варто і розраховувати.

Тож про подальші закупівлі "Урядового кварталу" та розвиток подій в країні читайте на порталі Знай.ua.