Матеріали закритої справи «Роттердам+» не містили жодних доказів вчинення злочину, і ні один прокурор в цивілізованій країні не пішов би з ними до суду.
Про це заявив народний депутат, колишній голова СБУ Валентин Наливайченко.
«Кримінальна справа в цивілізованій країні не може базуватися на одних гаслах і голослівних звинуваченнях по телевізору. Якщо немає реальних доказів, ніхто не може бути звинувачений і притягнутий до суду. Можна хоч 10 разів замінити прокурора, але якщо немає доказів злочину, то жоден професійний прокурор не піде з цим до суду», - написав Наливайченко на своїй сторінці в Facebook.
Він наголосив, що НАБУ розслідувало справу 4 роки – з березня 2017 по серпень 2020 року - і не знайшло жодних доказів злочину, через що прокуратура була вимушена її закрити.
Однак детективи з якихось причин не погодилися з цим рішенням і упродовж останніх 4 місяців проводять медіа-кампанію проти прокурорів САП.
«Починаючи з серпня, представники НАБУ, замість того, щоб боротися з реальними і всім відомими корупційними злочинами, ходять, роздають інтерв’ю і розповідають, які погані прокурори, що закрили справу», - додав нардеп.
Раніше повідомлялося, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу «Роттердам+» ще 27 серпня 2020 року через відсутність в ній складу злочину.
Пізніше це рішення підтримав Офіс генерального прокурора. Причина - в зібраних НАБУ матеріалах немає доказів шкоди від дії формули і вчинення ким би то не було кримінального правопорушення. До такого ж висновку дійшов і Вищий антикорупційний суд, рішення якого вступило в силу 17 листопада.
Законність дій прокурорів, які постановили закрити справу, підтвердив також Вищий антикорупційний суд.