Експерти відзначають, що через високе податкове навантаження багато бізнесів змушені оптимізувати відрахування на користь скарбниці, виплачуючи своїм співробітникам офіційно мінімальну зарплату або формально співпрацюючи з ними як з фізособами-підприємцями.

У разі збільшення навантаження на фонд оплати праці, як це передбачається законопроектами про впровадження накопичувального рівня пенсійної системи, частка таких підприємств з великою ймовірністю зросте.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

"При переході на обов'язкові накопичувальні платежі "білий" бізнес буде змушений платити більше. Лише тому, що не приховує реальні зарплати співробітників.

Відхід бізнесу в "тінь» - вельми ймовірний сценарій розвитку подій", - наголошується в матеріалі.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

На тлі непростої ситуації в економіці через карантин подібні ідеї влади будуть сприйматися не інакше як додатковий податковий тягар, підкреслюють експерти.

Втім, на їхню думку, влада може вирівняти ситуацію, запропонувавши бізнесу компенсувати суму пенсійних внесків, зменшивши інші відрахування по зарплатному фонду-ЄСВ і прибутковий податок. Так чинили уряди деяких країн при проведенні подібної реформи. Але, за словами експертів, на такий варіант не погодяться в Мінфіні, враховуючи непросту ситуацію з наповненням бюджету і колосальними вливаннями до Пенсійного фонду.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти щодо впровадження накопичувального рівня пенсійної реформи-депутатський " про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення «(№2683) і урядовий» Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи «(№4408), кожен з яких, за словами експертів, передбачає додаткові витрати для бізнесу.

Раніше народний депутат України Муса Магомедов заявив, що в рамках пенсійної реформи можна приймати тільки ті рішення, які не збільшують податкове навантаження на бізнес, інакше така реформа його поховає.

У свою чергу голова Комітету з розвитку підприємництва СУП Андрій Єрашов заявив, що збільшення навантаження на фонд заробітної плати неприпустимо: «бізнес не буде підтримувати будь-яке збільшення навантаження на фонд заробітної плати за рахунок додатково встановлених відсотків».