Плани національного регулятора НКРЕКП ввести новіобмеження на енергоринку призведуть до необґрунтованих збитків генеруючих компаній і створять додаткові можливості для маніпуляцій з боку трейдерів.

Про це повідомив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Зараз НКРЕКП ухвалить рішення про встановлення прайс-кепу на необґрунтовано низькому рівні і тим самим змусить генеруючі компанії або продавати електроенергію собі в збиток, або зупиняти виробництво. І таке рішення НКРЕКП буде помилковим та дестабілізуючим», - зазначив Корольчук.

Експерт додав, що таке ручне втручання в роботу ринку призведе до збільшення заборгованості і дестабілізації роботи Гарантованого постачальника, який забезпечує продаж електроенергії населенню.

«Це супер-подарунок для трейдерів-спекулянтів. Подвійний прайс-кеп змушує «ГарПок» продавати електроенергію за ще нижчою ціною, ніж решта генерація. Що отримають окремі «розумні» трейдери? Правильно! Будуть заробляти на ще більшій різниці при купівлі-продажу електроенергії. «ГарПок» буде наповнювати кишені окремих торговельних компаній. Кінцевий споживач (заводи-фабрики-кафе) абсолютно не буде у виграші від такого рішення, оскільки буде змушений купувати електроенергію у трейдерів», - пояснює Корольчук.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Подібні адміністративні втручання нещодавно уже засудив Секретаріат енергетичного співтовариства ЕС. Більш того, за інформацією Корольчука, обмеження, які НКРЕКП планує запровадити повністю суперечать європейським правилам і можуть викликати негативну реакцію міжнародної спільноти.

«В Україні електрогенерацію можуть свідомо виштовхати у збиток. І при цьому не буде запропоновано жодних механізмів для погашення таких збитків», - додав експерт.