Заплановане НКРЕКП зниження граничного значення ціни на електроенергію на РДН та ВДР у нічні години та обмеження цін продажу для ДП «Гарантований покупець», призведуть до збільшення боргів на ринку електроенергії.


Про це повідомляє агентство ExPro з посиланням на коментар провідного експерта енергетичних програм Центру Разумкова Максима Білявського.


«Зміни до постанови № 766, які оприлюднені на сайті НКРЕКП, призведуть до втрати платоспроможності учасників ринку, до збільшення заборгованості, в тому числі «Гарантованого покупця» перед виробниками електроенергії з ВДЕ», - зазначив експерт.
Експерт наголосив, що постанова №766 приймалася на період економічних труднощів, які були викликані в енергетичній галузі карантинними заходами. Проте на сьогодні, як зазначає Білявський. ситуація для енергетичних підприємств не покращилася, особливо з урахуванням потреби у закупівлі палива на період опалювального сезону 2020-2021рр.


«Ми з вами є свідками суперечливості позиції регулятора, відсутності послідовності, а послідовність регуляторних рішень є однією з ознак незалежності регуляторного органу. Згідно рекомендацій Секретаріату Енергетичного Співтовариства регуляторні рішення мають бути послідовні, прозорі, пропорційні і не дискримінаційні», - зазначив експерт.


Також Білявський запропоновував альтернативу запланованим рішенням НКРЕКП, а саме запровадження регламенту прозорості операцій на ринку – REMIT, законопроект про який, був підготовлений НКРЕКП у вересні, але й досі не був переданий до парламенту.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще


Як повідомлялося, 11 грудня планується засідання НКРЕКП, на якому планується внести зміни до постанови №766 «Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Запропонованими змінами зокрема передбачено: зниження нічного прайс-кепу в торговельній зоні ОЕС України із 1228 до 950 грн/МВт; обмеження ціни продажу електроенергії з ВДЕ «Гарантованим покупцем» на ринку «на добу наперед» діапазоном 10-1536 грн/МВт-год, тоді як на сьогодні цей діапазон становить 10-2048 грн/МВт-год.