Бюджетний комітет Верховної Ради повинен виправити помилку Кабінету міністрів і закласти в Державному бюджеті на 2021 рік кошти на оплату виробленої зеленої електроенергії в Україні, заявив представник турецької компанії Guris в Україні Лоїк Лерміньо.

"Є питання про те, що Кабмін не виконує закон України, який передбачає, що 20% від суми виплат за зеленим тарифом повинні виплачуватися з бюджету. Поточна версія законопроекту цього не передбачає. Звичайно, Верховна Рада може захотіти, щоб всі закони були логічними між собою», - сказав Лерміньо.

За його словами, інвестори дуже розраховують на те, що влада буде виконувати взяті на себе зобов'язання і все ж виділить необхідну суму в Державному бюджеті на 2021 рік.
"Якщо Україна не буде виконувати, це будуть суди, і в Україні, і потім арбітражі», - сказав представник турецької компанії.

Як повідомлялося, в червні найбільші асоціації зеленої енергетики і Кабінет Міністрів підписали меморандум про взаєморозуміння, який став основою прийнятого в липні Верховною Радою закону №810-IX (набув чинності 1 серпня).
Документ передбачає зменшення "зеленого" тарифу для СЕС на 15%, а для ВЕС - на 7,5% з серпня 2020 року. Уряд обіцяв 100% виплату тарифу і погасити до кінця 2021 року суму накопиченого боргу (22,4 млрд грн). 40% від цього держава зобов'язана погасити до кінця грудня 2020-го року.

Закон передбачає, що 20% виробництва зеленої електроенергії в Україні має бути сплачено з бюджету, а також борги можуть бути погашені через кредитування НЕК "Укренерго" після надання держгарантій компанії.

Станом на кінець листопада, за даними "гарантованого покупця", за серпень-вересень виплачено 100% суми, за жовтень - всього 33,6%. Одночасно зрушень в оплаті накопиченого до 1 серпня боргу (22,4 млрд грн) не спостерігається.

17 листопада Верховна Рада України підтримала законопроект №4119 "Про внесення змін у Державний бюджет на 2019", в якому, зокрема мова йде про надання державних гарантій компанії "Укренерго" для можливості залучення кредитів на поліпшення фінансового стану компанії. 26 листопада законопроект підписав президент Володимир Зеленський.

Провідні асоціації ВДЕ неодноразово зверталися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із заявами, що уряд порушує меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії, не виконує зобов'язання з погашення боргів перед ними.

За даними з судових реєстрів, вже більше 50 компаній, що інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики подали позови до ДП "гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені грошові кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 1 млрд грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати.
Представники посольств Канади, Норвегії та Литви повідомили, що будуть відмовляти інвесторів від вкладень в Україну через створену владою фінансову кризу в "зеленій" енергетиці, а також тиск на інвесторів. Інвестори з цих країн вже готуються до міжнародних арбітражів.