Пам'ять є двигуном еволюційного розвитку і оберегом найвищих загальнолюдських цінностей. Якщо народ пам'ятає свою історію, він заслуговує на те, щоб мати майбутнє. І 14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Чорнобиль — це чорна біль нашої землі. Скільки б не минуло років, все одно це слово буде палахкотіти чорним вогнищем скорботи. Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим. Великий подвиг здійснили ті, хто брав участь в ліквідації наслідків вибуху на четвертому енергоблоці атомної електростанції. Без самовідданої героїзму тих мужніх людей наслідки могли бути набагато гірше.

День ліквідатора 2020: що це за свято

14 грудня Україна відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Ця дата вибрана не випадково. 30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над 4-м енергоблоком. А через два тижні, 14 грудня, головна газета КПРС "Правда" та інші центральні видання СРСР опублікували Повідомлення ЦК КПРС і Ради міністрів про те, що Державний комітет прийняв в експлуатацію комплекс захисних споруд ("саркофаг") четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Саме дата публікації цього повідомлення і стала "Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (ЧАЕС)".

День ліквідатора 2020
День ліквідатора 2020: фото з Facebook

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Незважаючи на те, що офіційно День ліквідаторів був введений тільки в 2006 році, відзначається він в Україні з 1986 року, коли учасники ліквідації аварії на АЕС зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу.

Так, це не свято. Це день-нагадування про людей, які ціною здоров'я, а іноді і життя, всього за шість місяців (без проекту, без скарг на те, що подібного до них ніхто і ніколи не робив) побудували споруду, яке ізолював зруйнований енергоблок від навколишнього середовища. А потім зробили промисловий майданчик станції придатною для подальшої роботи і відновили генерацію електроенергії.

Треба погодитися, що не кожен ризикне кинутися в розбурхане полум'я, щоб ціною власного життя врятувати життя іншій людині. Тому 14 грудня — це день-заклик, щоб ще і ще раз сказати слова подяки кожному з ліквідаторів — поки вони живі.

Трагічних подій в Чорнобилі присвячена не одна книга, кінокартина і навіть серія відеоігор під назвою "Сталкер" (STALKER). А на сайті журналу National Geographic можна подивитися фото ліквідаторів, зроблені фотографом І. Ф. Костіна.

День ліквідатора 2020
День ліквідатора 2020: фото з Facebook

Хронологія подій в 1986 році: як сталася найбільша аварія на атомній електростанції?

Однозначно відповісти на питання про те, хто винен в Чорнобильську катастрофу 26 квітня 1986 року, поки складно. Найімовірніше виною стали конструктивні недоліки реактора або помилки експлуатації АЕС. Як сталося подія, яка змінила вигляд атомної енергетики?

Чорнобильська АЕС — історія

Будівництво Чорнобильської АЕС почалося в 1970-х роках. Перший реактор був введений в експлуатацію в 1977 році. У наступні роки задіяли ще кілька реакторів, в тому числі четвертий в 1983 році, на якому пізніше сталася аварія. Всього повинно було бути 6 реакторів, але після аварії подальше розширення електростанції було зупинено.

Реактори типу РБМК-1000 (Реактор великої потужності канальний) використовувалися на радянських електростанціях з 1960-х років. Такі реактори ніколи не відповідали стандартам безпеки західних країн. Графітовий сповільнювач і система охолодження легкої водою дозволяють використовувати уран як паливо. В результаті реактори РБМК виявляються дуже економічними, але в той же час нестабільними.

На нестабільність реактора впливає збільшення кількості водяної пари в його активній зоні. Підвищений присутність пара викликає збільшення потужності реактора, що, в свою чергу, викликає подальше збільшення кількості виробленого пара. Таким чином, потужність реактора виходить з-під контролю. І саме цей механізм став прямою причиною чорнобильської катастрофи.

Ризикований експеримент

День ліквідатора 2020
День ліквідатора 2020: фото з Facebook

Катастрофа сталася під час експерименту, який повинен був підвищити безпеку електростанції в аварійній ситуації. Тест повинен був показати, як довго після можливого збою завод зможе виробляти енергію для своєї власної роботи. Тривалість експерименту була запланована всього на хвилину.

У дослідницьких цілях багато з нормально працюючих систем безпеки були відключені. Спочатку передбачалося, що це буде відбуватися в денний час, але через відмову іншої електростанції влада наказала відкласти зупинку реактора, щоб компенсувати вироблення електроенергії. Робітники, що прийшли на нічну зміну, були недостатньо підготовлені.

Згода на зупинку реактора прийшла з Києва тільки о 23:04. Робочі станції, ймовірно, занадто сильно знизили потужність реактора, яка впала до 10 МВт. Це викликало надмірний викид ксенону-135, який ще більше знизив потужність, викликаючи так зване "ксенонове отруєння". У такій ситуації слід зупинити реактор на 24 години. Однак оператори станції не знали про" отруєння ксеноном " і почали нарощувати потужність реактора до тестового рівня.

Хід катастрофи в Чорнобилі

День ліквідатора 2020
День ліквідатора 2020: фото з Facebook

О 01: 23: 04 розпочався експеримент. Через безліч помилок і недоробок в самій конструкції Він вийшов з-під контролю.

Реактор вийшов з ладу, а раніше частково виведені з ладу аварійні системи не працювали. Оператори натиснули кнопку безпеки, яка повинна була відключити реактор в разі аварії. Однак, через встановлені запобіжні стержні, які на деякий час прискорили реакції, перш ніж реактор відключився, система вивільнила ще більше енергії. О 01: 24 тиск водяної пари викликав перший вибух.

В результаті подальших хімічних реакцій стався другий вибух, після якого загорілося кілька тонн графіту, використовуваного в силовій установці. Саме вогонь викинув в атмосферу найбільше радіоактивного пилу. Згідно найпопулярнішої теорії (яку ставлять під сумнів багато вчених), на електростанції вибухнув корпус реактора вагою 1200 тонн.

Досі неясно, чи винні в катастрофі дефекти конструкції реактора або людська помилка. Радянська влада і суд звинуватили в катастрофі операторів електростанції, в тому числі Анатолія Дятлова, який керував експериментом. Його засудили до 10 років позбавлення волі, але через поганий стан здоров'я, викликаного променевою хворобою, він був звільнений з в'язниці до закінчення терміну покарання.

Дослідження, проведені в 21 столітті, показують, що реактор РБМК-1000 мав величезні конструктивні недоліки. Сучасні дослідження та моделювання показують, що саме вони в значній мірі відповідальні за катастрофу. Це питання, ймовірно, ніколи не буде остаточно прояснено. Деякі вчені вважають, що причиною катастрофи могла бути сейсмічна нестабільність в районі електростанції.

Рятувальна операція після вибуху на Чорнобильській АЕС

День ліквідатора 2020
День ліквідатора 2020: фото з Facebook

Незабаром після того, як спалахнула пожежа, до місця аварії прибула пожежна команда. Рятувальники були впевнені, що гасять звичайну пожежу на даху електростанції. Ніхто не попереджав їх про небезпеку впливу радіоактивного диму. Незабаром вони захворіли променевою хворобою, яка проявлялася опіками, кривавою блювотою і втратою свідомості. Всі пожежники, які прибули до місця аварії першими, загинули в агонії. Вцілів тільки їх командир, який згодом пройшов складне лікування.

Пожежу деякий час гасили, але вона спалахнула знову з більшою силою.

Вранці 27 квітня на місце аварії прибув професор Легасов. Саме він віддав наказ про негайну евакуацію людей з 10-кілометрової зони смерті, в яку входило довколишнє місто Прип'ять. В основному його населяли робочі електростанції та їх сім'ї. В розпорядженню Легасова на палаючий реактор з військових вертольотів було скинуто кілька тисяч тонн піску, бору, доломіту, глини і свинцю. Матеріал розплавився і утворив компактний грудку, що оточує реактор, що дозволило локалізувати вогонь.

День ліквідатора 2020
День ліквідатора 2020: фото з Facebook

Також з резервуарів під реактором відкачували воду, щоб запобігти вибуху, який міг заразити інші території. Потім за допомогою гірників з Тули реактор був закріплений знизу "бетонною подушкою". Як пізніше з'ясувалося, ці дії були правильними, оскільки через кілька днів радіоактивні залишки реактора спалили первісну базу і впали в цистерну, закріплену "бетонною подушкою". Коли пізніше досліджували місце аварії, було виявлено нову високорадіоактивну кристалічну речовину, яку було названо "чорнобиліт" (кристалічний силікат цирконію з високим вмістом урану).

Реакція влади і наслідки катастрофи

Перше повідомлення для жителів, які проживають в радіусі 10 км від місця аварії, було відправлено за наказом Легасова всього через 36 годин після вибуху. У наступні дні зону евакуації збільшили спочатку до 20, а потім до 30 км навколо електростанції. У примусовій евакуації було задіяно близько 350 тисяч осіб. Армія депортувала жителів силою, позбавивши можливості забрати у них будь-які речі.

День ліквідатора 2020
День ліквідатора 2020, фото - Pexels

Через отримані травми і радіацію загинули від 30 до 200 працівників АЕС і пожежний. Для роботи на місці аварії було потрібно все більше і більше солдатів, яких мобілізували з найвіддаленіших куточків країни. Їх називали ліквідаторами.

Ліквідація проводилася приблизно 650 000 чоловік. Всі вони піддалися опроміненню, так як брали участь в роботах з очищення зони лиха. Керівники країни не забезпечили ліквідаторам адекватного захисту від радіації. Багато з солдатів, які працювали на місці аварії, рано чи пізно відчули вплив радіації на своє здоров'я.

Вшанування пам'яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС: привітання

У загальноосвітніх школах в цей день зазвичай проходить лінійка, сценарій до якої складає класний керівник. Крім того, багато громадських організацій проводять вечори пам'яті ліквідаторів.

У зв'язку з настанням важливого Дня вшанування "чорнобильців" пропонуємо вашій увазі побажання в прозі та віршах. Бажано, щоб привітання не було самотнім — тематичні листівки або картинки підійдуть якнайкраще. Або ж можна супроводити вітання відео-роликом, присвяченим Дню ліквідатора.

День ліквідатора 2020
День ліквідатора 2020: фото з Facebook

Шановні ліквідатори аварії на ЧАЕС! Ми низько схиляємо голови перед Вами і з особливим почуттям шануємо Вас. Велика Вам подяка за відвагу, патріотизм і мужній вчинок. Нехай залишиться в минулому і ніколи не повториться жах Чорнобильської катастрофи. А пам'ять про ті події навчить нас цінувати мир і спокій. Бажаю кожному з вас міцного здоров'я, благополуччя і достатку в сім'ях!

***

Від щирого серця бажаю героям-ліквідаторам міцного духу, здоров'я та впевненості у завтрашньому дні! Нехай залишиться в минулому і ніколи не повториться жах Чорнобильської катастрофи, а пам'ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і процвітання. Щиро бажаю всім Вам та вашим родинам Божого благословення, міцного здоров'я, життєвої енергії, родинного затишку, щастя, миру, добра та злагоди! А тим, кого з нами вже немає-вічна і світла пам'ять!

***

Висловлюємо щиру подяку за Ваш неоціненний подвиг, героїзм і мужність. Ми в неоплатному боргу перед Вами. Шановні ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, бажаємо вам і Вашим близьким міцного здоров'я, терпіння, щастя і всіх благ. Нехай сонце зігріває вас своїм теплом ще багато-багато років!

День ліквідатора 2020
День ліквідатора 2020: фото з Facebook

З днем ліквідатора тебе

Я вітаю нині!

Чотирнадцятого грудня

Тебе вшановує Україна.

Бажаю тобі мирних снів,

Бажаю радості і щастя,

Нехай буде поряд любов

І від рідних людей доля!

Спокійна буде нехай душа,

І здоровим-тіло!

***

У день ліквідатора бажаю

Не знати хвороб і страждань.

Нехай Тебе щастя чекає,

Не буде в житті розставань!

Чорнобиль, Прип'ять, радіація

Нехай в минулому залишаються.

І подвиги твої нехай

На небесах зарахуються!

Нехай люди, з тих місць,

Вдячні тобі будуть.

І наступні покоління

Тебе не забудуть!