НКРЕКП планує дозволити поставки в Україну електричної енергії з Білоруської АЕС, що ставить під удар не лише вітчизняних енергетиків, а й міжнародну підтримку України.


Про це він повідомив народний депутат, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко.


«Національний регулятор НКРЕКП планує дозволити імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі. Трейдери уже викупили доступ до міждержавних мереж і з 1 січня в Україну «потече» електроенергія з Білоруської АЕС. Це не лише злочин проти українських енергетиків і атомників, це підрив національної безпеки України та саботаж нашої інтеграції в ЄС», - повідомив Наливайченко на в своєму Telegram-каналі.


Нардеп наголосив, що країни Балтії, а також Польща, які завжди твердо підтримували Україну, оголосили бойкот білоруській атомній АЕС і закликали союзників по НАТО та ЄС не допустити потрапляння електрики з цієї АЕС до Європи.


«І що в таких умовах роблять українські чиновники? Заради власного збагачення зраджують національні інтереси та відкривають ворота цій електриці в Україну! І це при тому, що в Україні достатньо власних потужностей з виробництва електроенергії, в тому числі атомних електростанцій», - наголосив Наливайченко.
Наливайченко закликав СБУ негайно відреагувати на плани НКРЕКП організувати закупівлю струму з Білоруської АЕС та «не допустити грабунку українських енергетиків і шкоди національним інтересам».

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще


Нагадаємо, Україна закуповувала електроенергію в Росії та Білорусі з жовтня 2019 по березень 2020 року. Загалом було імпортовано понад 1 млрд кВт.год, а прямі збитки енергосистеми від таких поставок оцінюються в 3 млрд грн.
За даними ТСК Верховної ради, саме імпорт з Росії став основною причиною найбільшої за роки незалежності кризи на енергоринку.
Тимчасова заборона на імпорт із Росії була введена навесні 2020 року в тому числі після критики поставок президентом Володимиром Зеленським.