Про це в ефірі телеканалу «Україна24» повідомив експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

«Уряд хоче на наступний рік, це є однією із вимог наших кредиторів припинити покладання спеціальних обов’язків і перехресне субсидіювання на ринку електричної енергії», - заявив економіст.

Він додав, що аналогічна реформа і перехід до єдиних цін на базі імпортного паритету уже відбулася на ринку природного газу.

«Україна відійшла від цієї практики на ринку газу і на сьогоднішній момент у нас немає низьких цін для населення і високих для промисловості. У нас є єдина ціна, яка формується по імпортному паритету», - додав Пендзин.

Ліквідація перехресного субсидіювання на ринку електроенергії, за оцінками Пендзина, призведе до зниження цін для промисловості і як наслідок підвищення конкурентоздатності українських товаровиробників.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Нагадаємо, тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 г. Вони складають 0,9 грн/кВт.год на перші 100 кВт.год і 1,68 грн/кВт.год на інший обсяг місячного споживання, що в більш як чотири рази менше ніж середній тариф в Європі.

За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 року навіть не покриває витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.

Щорічні дотації через занижені тарифи на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.

Ліквідацію перехресного субсидіювання на ринку електроенергії підтримав Секретаріат Енергетичного співтовариства та Європейська комісія. Експерти зазначили, що від рішення по тарифах залежить подальша фінансова підтримка України від МВФ.