Українці перебувають у паніці через можливу аварію на Запорізькій АЕС, адже окупанти рф можуть викинути там що завгодно.

На тлі цього мешканці нашої країни кинулися до аптек, закуповувати йод, адже саме йодопрофілактика є першим засобом порятунку під час вибуху на АЕС.

Але в МОЗ благають не розмітати йод із полиць аптек. Про це стало відомо під час ефіру "Сніданок з 1+1".

ЗАЕС
ЗАЕС

Державна експертка Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності МОЗ Марта Мельник погодилася прояснити нюанси.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Дівчина запевняє, що сам йод пити не потрібно.

"Йод - це одне, а калій йодид - зовсім інше. Чому нам це потрібно у випадку радіацинної аварії? Тому що в повітря потрапляє велика кількість "поганого", радіаційного йоду. Наша щитовидна залоза поглинає його максимально, особливо діти, підлітки, всі до 40 років. Для того, щоб вона не поглинала поганий йод, нам потрібно заблокувати щитовидку, для цього нам потрібно прийняти препарати стабільного йоду - йодид калій... Розчинний йод, спиртовий йод і люголь можуть мати токсичний вплив, тому ці препарати ні в якому разі вживати не рекомендується" , - застерігає Марта Мельник.

Марта Мельник, кадр з інтерв'ю "Сніданку з 1+1"
Марта Мельник, кадр з інтерв'ю "Сніданку з 1+1"

Калій йодид – це таблетки. Але його в жодному разі не можна використовувати як профілактику, коли викиду радикації ще не було.

"Превентивно - боронь вас Бог. Нам потрібно слухати інформаційні повідомлення органів місцевої влади. Навіть якщо щось і станеться, то це не означає, що на всій території України є необхідність приймати цей препарат... Після 40 років теж немає необхідності приймати його. У цьому віці щитовидна залоза не поглинатиме йод із навколишнього середовища" , - акцентує експертка.

Нагадаємо, що робити у разі підриву ЗАЕС окупантами: кандидат хімічних наук Гліб Репіч назвав кроки порятунку.

Раніше ми повідомляли, що в РНБО поставили крапку у питанні підвищення тарифів на комуналку: що насправді чекає на українців.