Почався сезон, який водночас радісний і не дуже для українців. Час картоплі. З одного боку, доведеться повозитися з цим на городі, а з іншого це допоможе пережити зиму без думок про те, як прогодувати сім'ю.

Наразі мова зайшла про середні ціни, які є на українських ринках станом на початок вересня. Розповіли про це експерти з аналітичної платформи EastFruit .

Справа в тому, що на українському ринку через збільшення пропозиції почала падати ціна на картоплю.

Скрін, відео YouTube картопля
Скрін, відео YouTube картопля

На сьогоднішній день в основних регіонах її виробництва ціни становлять від 5 до 9 гривень за кілограм. Це приблизно на 13% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Популярні новини зараз
Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Причиною такої ситуації є збільшення пропозиції цієї продукції. Попит на картоплю тим часом залишається низьким. Мабуть, люди після такої зими вирішили також підготуватися та зібрати власний урожай.

картопля / фото: Pixabay
картопля / фото: Pixabay

При цьому більшу частину продукції складає картопля невисокої якості, що також негативно позначається на формуванні цін у цьому сегменті.

Незважаючи на те, що пішов тренд зниження ціни, цей овоч коштує в Україні вже на 46% дорожче, ніж за аналогічний період минулого року, і в усьому винна повномасштабна війна Росії проти України. Ціни зростають практично на все.

Аналітики далі продовжили, що ціна може ще більше знизитися, адже роботи зі збирання врожаю у різних господарствах ще не закінчено. Тобто пропозицій на ринку буде ще більше.

Картопля в Україні, фото "Сегодня"
Картопля в Україні, фото "Сегодня"

Нагадаємо, що ціни на сало різко піднялися: продукт може стати "золотим"

Раніше повідомлялося, що тренд зниження цін: скільки коштуватиме "борщовий набір" українцям у вересні .

Також українець намагався влаштуватися на "Нову пошту", але зіткнувся з проблемами: чи сплачує компанія податки у воєнний час