У Пенсійному фонді відповіли на запитання, чи зараховується період догляду за особою з інвалідністю до страхового стажу, та за яких умов.

На сторінці ПФУ у Facebook відповіла на запитання українців, які цікавляться набуттям страхового стажу, при догляді за людиною з особливими потребами.

Люди з інвалідністю, кадр з відео
Люди з інвалідністю, кадр з відео

Так Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю І групи, за дитиною з інвалідністю чи людиною, яка досягла пенсійного віку та потребує стороннього догляду, якщо людина, яка здійснювала такий догляд:

- є працездатною;

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

- не працювала в такий період;

- отримувала в органах соціального захисту населення допомогу або компенсацію відповідно до законодавства.

Важливо! За таких умов період догляду враховується до страхового стажу людини, оскільки згідно статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у цей період вона є застрахованою особою. Страхувальником для неї є відповідний орган соціального захисту населення.

Якщо такі періоди мали місце з липня 2000 року, то заробіток за цей період враховується у розмірі мінімальної заробітної плати. У разі доцільності зазначені періоди “оптимізуються” (вилучаються з підрахунку індивідуального коефіцієнту заробітку для обчислення пенсії).

Нагадаємо, ми писали, що новий закон про здоров'я налякав усіх противників вакцинації.

Як повідомляв "Знай.ua" українці через війну ще пізніше виходитимуть на пенсію: коли тепер можна замислюватися про "відпустку"

Також "Знай.ua" інформував, що на якій роботі можна заробляти до 50 тисяч грн: рекрутери показали, скільки готові платити роботодавці.